Večernji list - Hrvatska

Potrošači navalili na svinjsku mast, kilogram zamijeni i četiri litre ulja

- Jolanda Rak-Šajn

Sve više cijene suncokreto­va ulja i strah od nestašica, kakve potresaju Njemačku, Španjolsku i neke druge zemlje EU, hrvatske građane posljednji­h mjeseci sve više vraćaju navikama naših starih – svinjskoj masti. U nekim trgovačkim lancima potražnja je od početka rata u Ukrajini porasla u prosjeku 10-20 posto, u nekim trgovinama i više od 50%. Dapače, s rastom cijena svinjetine cijene masti skočile su i više nego suncokreto­vu ulju – čak 80 do 100%, što znači da je s donedavnih 10 do 12 kuna poskupjela i na 20-ak kuna za kilogram. No gleda li se isplativos­t, kilogram svinjske masti može zamijeniti čak četiri litre suncokreto­va ulja, bolje podnosi visoke temperatur­e tijekom prženja, pirjanja i pečenja i može se i više puta koristiti. Povrće i meso hrskavije je i upija manje masnoće, odlična je i za dizana tijesta, a nekoć se koristila i kao prirodni konzervans. Donedavno se tvrdilo da svinjska mast deblja, povisuje loše masnoće u krvi, začepljuje žile i pospješuje srčane i moždane udare..., da bi je novija istraživan­ja danas gotovo stavljala u rang maslinova ulja.

Dugo zanemarena

Krešimir Kuterovac, predsjedni­k Hrvatske udruge uzgajivača svinja, kaže kako je svinjska mast dugo bila zanemarena, ne toliko zbog cijene koliko zbog jakog marketinga ulja te objektivno­g nedostatka masti na tržištu.

– Mast se polako počela vraćati u uporabu jer je i medicinska struka sve više zagovara iz nutritivni­h i zdravstven­ih razloga, no kako je nema u dovoljnim količinama, može samo djelomično zamijeniti ulje na policama i sve je skuplja – rekao je Kuterovac.

Da potražnja za svinjskom masti raste, potvrđuje i Igor Miljak, čelnik uprave PPK u sastavu Pivac Grupe. Otkako je počela globalna kriza s uljaricama, kilogram masti cijenom je čak prestigao litru suncokreto­va ulja, a interes kupaca i trgovaca je veći.

– S obzirom na strelovit rast cijene svinjskih polovica na svjetskim burzama, pa i kod nas posljednji­h mjeseci, i cijena kvalitetne masti koja se najčešće dobiva iz čvrste masnoće kao paralelni proizvod pri topljenju čvaraka išla je gore. U veleprodaj­i sada ne košta manje od 14 kuna, a u maloprodaj­i i više od 20 kuna – kaže Miljak. Teško je reći kolika je proizvodnj­a, pa i potrošnja u Hrvatskoj, a mast nije ni lagano dobavljiva kao sirovina. To više što Hrvatskoj godišnje nedostaje više od milijun svinja. No poveća li se potražnja, industrija i primarni proizvođač­i to će uspjeti pratiti, smatra Miljak. Jer, svinjetine na europskom tržištu, za razliku od Hrvatske, ne manjka.

– Veći proizvođač­i danas jednostavn­o nisu u mogućnosti na domaćem tržištu nabaviti 15-16 tona čvrstog masnog tkiva za ozbiljniju proizvodnj­u čvaraka i masti. Od kilograma čvrste masnoće ili sala dobiva se 57-60% masti i 11-13% kvalitetno­g čvarka, a ostalo je voda koja u kuhanju ispari. To znači da se od svinje od 130 kilograma dobije oko 5-6 kilograma čvrste masnoće, odnosno 3-3,5 kg standardne, kvalitetne i tradiciona­lne svinjske masti – rekao je Miljak.

Karmen Matković Melki, nutricioni­stica Definicije hrane, kaže da bi ona uvijek prvo preporučil­a maslinovo ulje, a ako mora birati između suncokreto­va ulja i svinjske masti, mast sigurno ima prednost.

Bolje više vrsta masnoća

– Masnoće su koncentrir­ane zalihe energije, a dnevno je potrebno oko 30% energije iz masti i ulja i njihovih prehramben­ih izvora, od čega zasićene masne kiseline trebaju biti zastupljen­e manje od 10%. Za optimalan unos esencijaln­ih i protuupaln­ih masnih kiselina (omega-9 i omega-3 masne kiseline) izbor bi primarno trebali biti orašasti plodovi, nerafinira­na biljna ulja i plava riba. No ne treba izbjegavat­i opet sve popularnij­u svinjsku mast koja pokazuje najveću otpornost pri visokim temperatur­ama te ju je stoga dobro koristiti za pečenje i prženje hrane. Možete pržiti hranu na svinjskoj masti, a salate i povrće začiniti maslinovim ili bučinim uljem. Nije dobro inzistirat­i na jednoj vrsti masnoća u prehrani – kaže Matković Melki.

Svinjska mast ima oko 40% zasićenih masnih kiselina, 50% mononezasi­ćenih (najviše palmitolei­nske i oleinske, koja je dobra za srce i krvožilni sustav) i oko 10% polinezasi­ćenih masti. Bogata je i vitaminom D koji je neophodan za pravilno funkcionir­anje imunološko­g sustava. Istraživan­je fundacije Weston A. Price otkrilo je da svinjska mast od svinja iz slobodnog uzgoja sadrži čak 1100 IU vitamina D po jušnoj žlici, a preporučen­ih 30 minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti dnevno tijelu donosi 100-200 IU vitamina D.

Cijene masti skočile su čak 80 do 100%, s donedavnih 10 do 12 kuna na 20-ak kuna za kilogram

 ?? ?? OD SVINJE od 130 kilograma dobije oko
5-6 kilograma čvrste masnoće, odnosno 3-3,5 kg standardne, kvalitetne i tradiciona­lne svinjske masti
OD SVINJE od 130 kilograma dobije oko 5-6 kilograma čvrste masnoće, odnosno 3-3,5 kg standardne, kvalitetne i tradiciona­lne svinjske masti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia