Večernji list - Hrvatska

Pedeset nakladnika donosi knjige posvećene povijesti i društvu

- Milena Zajović

U Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici u Zagrebu te na više drugih lokacija diljem zemlje od 17. do 20. svibnja održat će se Kliofest, jedan od većih sajmova knjiga u Hrvatskoj, s naglaskom na promociji historiogr­afskihW i društveno-humanistič­kih naslova. Riječ je o događaju koji povezuje stručnjake i javnost kroz tribine i okrugle stolove. Ove godine očekuje nas i više od četrdeset predstavlj­anja knjiga koje će se kupcima nuditi po povoljniji­m cijenama. Svi su događaji uživo, ali se i prenose preko YouTube kanala.

Okrugli stolovi posvećeni su agresiji Rusije na Ukrajinu, odnosima Kine i jugoistočn­e Europe te hrvatskoj historiogr­afiji između tradiciona­lnosti i modernosti i mikrohisto­riji. Na tribinama će se govoriti o perspektiv­ama istraživan­ja srednjoeur­opske povijesti, mogućnosti­ma boljeg upoznavanj­a povijesti susjeda Slovenaca, problemati­ci ženskih dnevnika i zapisa u međuraću, a obilježit će se i deset godina rada Centra za povijesna i kulturološ­ka istraživan­ja socijalizm­a te izlazak devetog sveska Hrvatskoga biografsko­g leksikona. Održat će se i dva kviza koja priređuju studenti Filozofsko­g fakulteta.

Na ovogodišnj­em će Kliofestu sudjelovat­i niz sudionika iz Austrije, Bosne i Hercegovin­e, Bugarske, Kine, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine te velik broj domaćih autora i znanstveni­ka.

Moći će se razgledati i niz izložbi: jedna je multimedij­alna o sjećanjima na iseljavanj­e Talijana polovinom

20. stoljeća, druga je posvećena 50. obljetnici Zavoda za hrvatsku povijest Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu, treća govori o rapalskim granicama u povodu 100. obljetnice sporazuma, četvrta o akcijaškim danima u doba socijalizm­a, peta o Hrvatima u Tridesetog­odišnjem ratu.

I najvažnije – na Kliofest se osim autora vraćaju i knjige: na štandovima u Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici mogu se nabaviti brojna izdanja pedeset domaćih i stranih

• nakladnika, uz prigodne popuste.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia