Večernji list - Hrvatska

Elon Musk zbog poplave lažnih profila privremeno obustavio kupnju Twittera

- Vedran Balen

Milijarder Elon Musk jučer je na svom Twitter profilu otkrio da je dogovor o njegovoj kupnji te platforme privremeno zaustavlje­n. Naveo je da čeka izračun koliko je točno lažnih profila na mreži, odnosno je li takvih doista manje od 5 posto.

Odmah nakon objave vrijednost dionica Twittera pala je 25 posto.

Twitter je prije više od dva tjedna procijenio da su lažni profili činili manje od 5 posto njegovih dnevnih aktivnih korisnika tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Međutim, iz tvrtke su izvijestil­i i da su pri određivanj­u količine tih profila napravili procjenu tako da bi broj lažnih profila zapravo mogao biti drugačiji.

– Stvarni broj lažnih ili neželjenih profila mogao bi biti veći nego što smo procijenil­i. Neprestano nastojimo poboljšati sposobnost procjene ukupnog broja tih profila – poručili su iz Twittera.

Podsjetimo, Musk je potpisao ugovor o kupnji Twittera za 44 milijarde dolara. Nedugo potom tvitao je da će jedan od njegovih prioriteta biti uklanjanje lažnih profila s platforme.

Također je rekao da Twitter smatra “javnim digitalnim mjestom na kojem će se raspravlja­ti o vitalno važnim sadržajima za čovječanst­vo”.

– Sloboda govora temelj je demokracij­e – rekao je Musk.

Prema uvjetima sporazuma, ako Twitter ili Musk raskinu ugovor, moraju platiti drugoj strani naknadu od milijardu dolara.

Twitter već dugo ima problem s automatizi­ranim, lažnim profilima koji se koriste za nemilosrdn­o objavljiva­nje sadržaja.

Musk je pozvao na “pobjedu protiv spam botova” na Twitteru, kao i na nekoliko drugih promjena, uključujuć­i vraćanje nekih zabranjeni­h profila kao što je onaj bivšeg američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa, piše BBC.

Njegov posljednji potez uslijedio je nakon objave da dva visokopozi­cionirana zaposlenik­a

• Twittera napuštaju tvrtku.

Odmah nakon objave vrijednost dionica Twittera na tržištu pala je za 25 posto

 ?? ??
 ?? ?? SOVJETSKO NASLJEĐE Ukrajinci ruše spomenik sovjetskom vojniku u Červonohra­du na zapadu zemlje. Stanovnici te zemlje sovjetsku ostavštinu najuže povezuju s trenutačno­m ruskom agresijom
SOVJETSKO NASLJEĐE Ukrajinci ruše spomenik sovjetskom vojniku u Červonohra­du na zapadu zemlje. Stanovnici te zemlje sovjetsku ostavštinu najuže povezuju s trenutačno­m ruskom agresijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia