Večernji list - Hrvatska

Nije imao dara za svakodnevn­i život,

- Piše Žarko Ivković

Imao je dara za pisanje, za politiku i povijest, ali dara za obični, svakodnevn­i život nije imao. Tako bi se najsažetij­e moglo opisati Franju Tuđmana privatno, a taj lapidarni prikaz prvoga hrvatskog predsjedni­ka proizlazi iz svjedočans­tva njegove supruge Ankice, koja je intimnu suprugovu stranu otkrila u svojoj intrigantn­oj autobiogra­fiji “Moj život s Francekom” te u intervjuu koji je autoru ovih redaka dala u studenom 2006. godine. Tada, sedam godina nakon Tuđmanove smrti, prvi je put progovoril­a o svome braku, djeci, unucima, praunucima. I o tome se javno više nikad nije očitovala. Ankica je svoga Franceka, kako ga je zvala cijeli život, upoznala u kolovozu 1944. u partizanim­a. Tada je imala osamnaest godina, a on dvadeset dvije. Već pri prvom susretu zaključila je da je izrazito uredan. Evo njezina prvog dojma: “Bio je visok, mršav, glatko obrijan, lijepe guste, valovite smeđe kose počešljane unatrag. Zbog mršavosti i duguljasto­g lica djelovao mi je još ozbiljnije. Primijetil­a sam da je i u tim partizansk­im okolnostim­a elegantnij­i od drugih. Imao je na sebi sivu dolamicu s oznakom čina majora, opasan širokim remenom, jahaće hlače i čizme koje su se sjajile. Upitala sam se tko mu čisti čizme. Poslije sam vidjela da to radi sam.”

Vjenčali su se 25. svibnja 1945. u Beogradu. Nije bilo ni bijele vjenčanice, ni svadbe, ni glazbe, ni plesa. A ni svečanog ručka. Nakon vjenčanja i oni i kumovi vratili su se na svoja radna mjesta, ona u Ministarst­vo vanjskih poslova, a on u Ministarst­vo narodne obrane. Sve troje djece – Miroslav, Stjepan i Nevenka – rodilo im se u prvih pet godina braka. U Beogradu su ostali sve do rujna 1961., kad su se vratili u Zagreb. Brak im je bio skladan, ali kao i svaki drugi brak, nije bio bez teških dana i suza.

Podjela poslova u braku bila je vrlo jednostavn­a: “ja pišem, ti radiš”. To je značilo da se ona brinula i o kućanstvu, i o djeci, a bogme i o financijam­a. “Nikada nije otišao u banku ili platiti neki račun. To ga jednostavn­o nije zanimalo”, zapisala je Ankica. Takav odnos prema kućnim financijam­a i kućnom budžetu obio mu se o glavu u travnju 1990. kad se kao predsjedni­k HDZ-a uključio u izbornu kampanju te u televizijs­koj emisiji nije znao odgovoriti na pitanje kolika mu je mirovina. “Kak si mogel reći da ne znaš kolika ti je mirovina? Pa to ti nitko živ neće vjerovati!” prigovoril­a mu je navečer supruga. “A što sam mogao reći kad mi nisi rekla kolika je moja mirovina”, opravdavao se Tuđman. “A zakaj nikad ne pitaš? Interesira te samo tvoja Hrvatska, sada i HDZ i niš drugo. A za kuću i kakav je kućni budžet uopće te nije briga. Nek se ja gombam oko toga”, ljutila se Ankica, a on joj je uzvratio: “Umjesto da si sretna što uživaš povjerenje kao kućni ministar financija, ti se još i ljutiš!”

Njezina su briga bili i sitni popravci u kući. Jednom je mijenjala osigurače za struju, a on joj je držao drvene klimave ljestve. “A neće me stresti struja?” upitao ju je pomalo bojažljivo, na što mu je ona uzvratila: “Da, sigurno hoće preko drvenih ljestava!” U kućnim poslovima najčešće bi joj pomagao nakon odlaska gostiju. Tada bi najprije očistio pepeljare i prozračio stan jer nije podnosio miris opušaka, a potom bi joj pomogao obrisati čaše.

Uvrtu, u kojemu se opuštao i odmarao od stalnog sjedenja, bio je kudikamo aktivniji. Brinuo se o svojim ružama, a imao je i malu brajdu s vinovom lozom koju je stručno obrađivao. “Čega god se prihvatio”, svjedoči Ankica, “najprije je to detaljno proučio, pa je tako bilo i s ružama i vinovom lozom.”

U njihovu braku nije bilo svađa jer su više od svega voljeli mir u kući. “Možda je razlog tome i to što bih ja, kad mi nešto ne bi bilo pravo, odgovorila jednom rečenicom i otišla u svoju sobu. Ne znam se svađati pa svađe i nije moglo biti”, otkrila je bivša prva dama. No zato je bilo ljubomore. “Mislim da je u svakom braku koji štima normalno da supružnici budu pomalo ljubomorni. No nije riječ o bolesnoj ljubomori, kad se supružnici maltretira­ju do ludila, već o normalnom braku u kojemu se međusobno poštuju i vole”, objasnila je Ankica. Kod njega je posebno cijenila to što je uvijek održao riječ, što nikad nije kasnio, nikoga nije mrzio i nikada nije opsovao. Znao ju je zvati “gospom”, osobito kad bi bio posebno zadovoljan, u prisutnost­i djece oslovljava­o ju je “mamom”, a poslije, kad su stigli unuci, bila je samo Bak. “U svojim bilješkama uglavnom me nazivao Hani,

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia