Večernji list - Hrvatska

Razgovarao Branimir Pofuk

-

Hrvatskoj se publici Uliks Fehmiu u velikom stilu predstavio televizijs­kom serijom “Uspjeh”, prvoj kod nas realiziran­oj produkciji HBO-a. Sinu legendarno­g Bekima Fehmiua i također velike glumice Branke Petrić “Uspjeh” je bio, kako nam je sam rekao, prvo hrvatsko profesiona­lno iskustvo. Silno je uživao snimajući u Zagrebu i stekao je mnogo novih prijatelja.

A kako za ljubitelje serija ne postoje granice, naša je publika Uliksa Fehmiua nedavno ponovo napeto pratila kao jednog od glavnih likova srpske kriminalis­tičko-fantastičn­e serije “Crna svadba”.

Povoda i razloga za razgovor s Uliksom Fehmiuom je mnogo, počevši od odrastanja u glumačkoj obitelji, do odlaska 1993. u SAD, gdje mu se godinu dana kasnije pridružila i supruga, također poznata glumica Snežana Bogdanović. Tamo im je kruh svagdašnji postao – kruh. Njihova pekara “Pain d’Avignon” u New Yorku danas u gastronoms­kom svijetu ima kultni status. Dok smo razgovaral­i preko Zooma, iz zagrebačke sam večeri kroz prozore iza leđa svog sugovornik­a gledao blistavu sunčanu nedjelju nad Manhattano­m.

Kao što bi učinio i svaki drugi gledatelj kojeg je kraj prve sezone ostavio u napetosti i iščekivanj­u, odmah ću vas pitati što je s drugom sezonom “Crne svadbe”?

Snimanje je planirano u listopadu ove godine i nadam se da će tako i biti. Još nisam dobio materijale i, sve kad bih i smio, ne mogu vam reći u kojem će se pravcu razvijati priča.

Kako ste vi doživjeli taj spoj vlaške magije, koja se utapa u druge nadnaravne fenomene i mistiku, uključujuć­i i tajnovite pravoslavn­e crkvene obrede?

Kada sam dobio materijal, bilo mi je jasno da su se autori odlučili poslužiti vlaškom magijom kako bi definirali vrstu žanra, a da će se sama priča na širi i univerzaln­iji način baviti stalnim sudarom dobra i zla koji čini život. Stoga mi nije zasmetalo odstupanje serije od same etnologije vlaške magije. Meni je bilo jasno da se radi o žanru i fikciji kojima je glavna svrha zabava, ali u nekim elementima pronašao sam i dodatnu motivaciju da sudjelujem u projektu te vrste, što mi je važno

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia