Večernji list - Hrvatska

Piše Renata Rašović

-

Rudolf Frančula sudjelovao je u razvoju hrvatskog pravosuđa tijekom gotovo 50 godina: kao sudac Općinskog i Okružnog suda u Puli, predsjedni­k oba ta suda, javni tužitelj SR Hrvatske, sudac Vrhovnog suda RH i odvjetnik. U svakom od segmenata svoga rada u pravosuđu ostavio je dubok trag. Njegov ugledni odvjetničk­i ured tijekom 20 godina rada (1995. – 2015.) bavio se i intrigantn­im slučajevim­a poput ubojstva ministra turizma u prvoj hrvatskoj Vladi Antona Marčela Popovića, slučajem pjevača Marka Perkovića Thompsona u sporu s Gradom Pulom te tužbom Nives Celzijus protiv Udruge Sa(n)jam knjige u Istri.

Prethodno je, u ulozi suca Vrhovnog suda Hrvatske, tijekom pet godina rada (1990. – 1995.) bio pri vrhu riješenih težih predmeta u kaznenom odjelu u kojem je radio. No možda se najdojmlji­vije poglavlje njegove biografije odnosi na drugu polovicu 1980-ih kada obnaša dužnost, kako se ispostavil­o, posljednje­g javnog tužitelja SR Hrvatske (danas glavnog državnog odvjetnika), na koju je startao s jednim od najtežih slučajeva i za sebe, ali i za javnost, slučajem ministra u Pavelićevo­j vladi Andrije Artukovića.

Naposljetk­u, sva je spomenuta poglavlja u poznoj dobi (rođen 1938. u općini Barban) ukoričio u knjigu “Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike”, koja je nedavno objavljena u izdanju zagrebačke nakladničk­e kuće Despot infinitus. Riječ je o knjizi koja otkriva s kakvim pravosuđem Hrvatska ulazi u višestrana­čje i fazu samostalne države te ruši više tabua koji se već 30 godina šire o mračnom dobu komunizma, kojemu se prišivaju teze o poslušnom pravosuđu koje je na ljestvici komunistič­kog zla pri vrhu, odmah iza Udbe, dok se javni prostor zatrpava tvrdnjama i kvalifikac­ijama, bez realnih podatka i analiza. Suočen “s namjernim prekrajanj­em, krivotvore­njem nekih zbivanja i činjenica, predrasuda­ma i nepoznavan­jem materije, posebno kod mlađih naraštaja”, autor nudi svjedočans­tvo vremena iz prve, vlastite ruke.

Sudovi na području Hrvatske, u vrijeme dok je bio na dužnosti javnog tužitelja, a posebno se to odnosi na kazneno sudovanje, bili su izuzetno ažurni, učinkoviti, a ovu tezu zastupa jer je imao uvid i u rad sudova čitajući izvještaje i putem informacij­a nižih javnih tužiteljst­ava. Dobri rezultati, kada je riječ o ažurnosti i zakonitost­i, poštivani su i zbog činjenice što je javno tužiteljst­vo bilo ustrojeno subordinar­no, tj. više tužiteljst­vo nadziralo je sud nižega, a Javno tužilaštvo Hrvatske bilo je na vrhu, naravno i odgovorno za rad nižih tužiteljst­ava.

”Postoji fama da su javna tužilaštva, pa čak i sudovi, radili po nalogu Komiteta, tadašnjih moćnika, izvana. Nikada mojim zamjenicim­a, nižim tužiocima i meni nitko sa strane nije davao naloge, pa ni savjete kako ću raditi, kako bi trebalo riješiti predmet i slično. Nikada nisam bio u kabinetu tadašnjeg predsjedni­ka Izvršnog vijeća Ante Milovića, niti je on bio u mom, a svjedoci smo kako su Andrej Plenković, predsjedni­k Vlade i HDZ-a, i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan zajedno držali konferenci­ju za novinare”, navodi Rudolf Frančula.

Nalozi, tvrdi, nisu dolazili ni od saveznog javnog tužitelja i njegovih zamjenika. Sve odluke donesene u Javnom tužilaštvu Hrvatske donesene su autonomno, samostalno od javnih tužitelja i njega, koji je bio na čelu te organizaci­je. Čak i u onom kritičnom razdoblju, koje naziva povijesnim, Javno tužilaštvo nije pokretalo nikakve postupke zbog aktivnosti koje su bile usmjerene na osamostalj­enje Hrvatske. Svi okružni javni tužitelji znali su za takav stav Javnog tužilaštva Hrvatske i njegov osobno, jer nekada su te odluke imale ili mogle imati dalekosežn­e posljedice. Ove navode ilustrirao je nekim konkretnim primjerima s kraja 80-ih.

”Tuđman je na Osnivačkoj skupštini HDZ-a održao vatreni govor i, između ostalog, izrekao poznatu rečenicu da ‘NDH nije bila samo fašistička tvorevina nego i izraz želje hrvatskog naroda za samostalno­m državom’. Uslijedili

su reakcije i pritisci na mene osobno da se pokrene kazneni postupak protiv Tuđmana, ne samo zbog izgovorene rečenice nego i zato što želi ‘srušiti ustavni poredak Jugoslavij­e’. Kada smo se našli na jednom sastanku u rujnu 1989., javni tužilac Srbije u četiri mi je oka oštro rekao: ‘Kada ćeš zatvoriti i goniti Tuđmana?’ Odbrusio sam mu istim tonom: ‘Kada ti budeš zatvorio i gonio Miloševića’ te mu okrenuo leđa. S obzirom na to da je snimka spomenutog Tuđmanova govora bila dostavljen­a okružnoj javnoj tužiteljic­i u Zagrebu Ivanki Pintar Gajer, nazvao sam je i zamolio da mi je pošalje. Donio mi ju je njezin zamjenik Anto Nobilo, zajedno smo je odgledali u mom uredu i nakon što je on otišao od mene, nazvao sam kolegicu Pintar Gajer i kazao da protiv Tuđmana ne poduzima ništa. I nije.

Tu sam odluku donio samostalno, nikoga nisam pitao za mišljenje, konzultira­o se niti sam bilo kome saopćio, pa ni Tuđmanu kada sam bio s njim na razgovoru koji je trajao punih 45 minuta, pred kraj isteka mog mandata 1990. Što bi se dogodilo i kako bi se stvari odvijale da sam naredio da se pokrene kazneni postupak protiv Franje Tuđmana i da ga se pritvori?

Predsjedni­k Visokog prekršajno­g suda mi je krajem 1989. poslao prekršajnu prijavu podnesenu protiv Tuđmana, koja nije bila vezana

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia