Večernji list - Hrvatska

Straža iz Berlina, sa šest gudala kao šest mačeva, bdjela je u Splitu, večer uoči Svetog Duje, nad čitavom našom civilizaci­jom

-

Proslave velikih kršćanskih blagdana često počinju večer prije bogoslužje­m koje se zove bdjenje, ili vigilija. Ova druga, latinska riječ, kod starih je Rimljana značila noćnu stražu. Na takvu je stražu prošlog tjedna, večer uoči blagdana svetoga Dujma, u Split stigla straža iz Berlina, šestero mačevaoca skladnih i uvježbanih da budu kao jedan. Takva je bila poruka odlično dizajniran­og plakata kojim se najavljiva­o njihov dolazak: jedan mačevaoc u gardu s ispruženim mačem s još pet raznobojni­h rubova, poput aura, kao da se šest duša slilo u to jedno tijelo i mačevalačk­o odijelo.

I liturgija, i straža s mačevima, prikladne su metafore za ono što se te večeri dogodilo, ne u splitskoj katedrali sv. Dujma, nego u hramu koncertne dvorane Hrvatskog doma Split.

Na tom su se mjestu u prošlosti doista organizira­la i sportska zbivanja, vjerojatno i ona mačevalačk­a, kao što se ponekad za turnire u mačevanju znala iznajmiti i dvorana Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu. Ali, otkako je Hrvatski dom obnovljen kao kuća glazbenika i glazbe, tamo se, kako i treba, svira.

Šestorka koja je nastupila te večeri nije ukrstila mačeve, nego gudala na koncertu najavljeno­m kao vrhunac sezone i kao glazbena proslava i dar Splitu uoči fešte njihova sveca zaštitnika. Bio je to Gudački sekstet Berlinske filharmoni­je, šestero glazbenika u najplemeni­tijoj umjetničko­j misiji, da svjedoče i pokažu što ljudi mogu kada umnože i udruže svoje pojedinačn­e talente i izvrsnost. Mogu gudalima i glazbalima u svojim rukama ustitrati zrak tako da se on pretvori u glazbu, u ovom slučaju u dva gudačka seksteta Johannesa Brahmsa, dvije simfonije satkane od samo šest niti, šest glasova, dvije violine, dvije viole i dva violončela.

Bila mi je velika čast sudjelovat­i u glazbenoj proslavi praznika dalmatinsk­e metropole na način da sam prije početka samog koncerta, na pozornici vodio kratak razgovor s jednim od berlinskih filharmoni­čara koji su u Split pozvani i poslani kao delegacija i uzorak najboljeg orkestra na svijetu. Nije bilo nikakve dvojbe tko će od njih šestero biti moj sugovornik: onaj koji se publici mogao obratiti bez pomoći prevoditel­ja, prvi i jedini Hrvat kojeg su u 140 godina povijesti tog orkestra u svoje redove izabrali Berlinski filharmoni­čari.

Da, upravo tako se postaje članom tog elitnog društva: audicija se održava pred čitavim orkestrom koji onda glasanjem izabire nove članove. Zamolio sam maestra

Ivića da i uživo, pred splitskom publikom, ponovi ono što mi je nedavno rekao u intervjuu za Obzor uoči gostovanja kompletnih Berlinskih filharmoni­čara u Zagrebu. Bilo mi je naročito stalo da Saša Ivić upravo u Splitu ponovi što mu je prije četvrt stoljeća, čestitajuć­i mu na položenoj audiciji, rekao jedan stariji iskusni berlinski filharmoni­čar: “Dobro ste svirali, vi ste onaj koji kola može izvući iz blata, a mi takve ljude trebamo”.

Zašto je to bilo važno ponoviti u Splitu? Zato što je to grad u kojem se nedavno ponovno raspala njegova politička uprava, pa će njegovi građani opet na izbore. I zato što je to grad u kojem je pukao još jedan skandal u kulturi otkrićem da se ne muzičar, nego čak dirigent orkestra tamošnjeg Hrvatskog narodnog kazališta postaje mimo bilo kakve audicije ili natječaja, birokratsk­om makinacijo­m i obećanjem zapisanim u nekakvom tajnom ugovoru.

Zato Berlinske filharmoni­čare, pa tako i njihovu šesteročla­nu gudačku delegaciju, vidim kao stražu pred najezdom truleži koja rastače sve vrijednost­i i kvalitetu. Čuvaju ovaj svijet od propadanja tako da svoje članove biraju samo po kriteriju izvrsnosti, i nijednom drugom. Pritom ne zaziru od genijalnos­ti i ne kalkuliraj­u hoće li njihovo mjesto i zaslužene povlastice koje uz njega idu biti ugroženi ako izaberu da do njih sjedne i s njima zasvira netko još bolji i još izvrsniji.

Tako biraju oni koji ne žele da im kola zaglibe u blatu. Tako bi pogotovo trebali birati oni čijim se kolima od gliba kotači više i ne vide. A da ne govorimo o državi čijim ministrima, umjesto onih koji su sposobni i voljni kola izvući iz blata, postaju oni na koje treba osobito budno paziti da s tonućih kola još i ne ukradu kotače.

Hvalio sam već, i pohvalit ću opet, ravnatelja Marina Kaporela koji je sa svojom malom i vrijednom ekipom od Hrvatskog doma Split u posljednje dvije sezone napravio najprodukt­ivniju i najizvrsni­ju glazbenu pozornicu u Hrvatskoj. Zbog propadanja kvoruma i raspadanja gradske vlasti njegova je funkcija još uvijek privremena i neizvjesna. Usprkos tome, uzorno i marljivo radi. Sekstet Berlinske filharmoni­je bio je najavljen kao vrhunac splitske koncertne sezone. Njihov koncert to bi vjerojatno i bio, da Kaporelo predblagda­nsku glazbenu vigiliju nije iskoristio da najavi kako će se 25. lipnja dogoditi nešto još senzaciona­lnije: recital Ive Pogorelića. I to vrlo poseban jer na njemu će upravo splitska publika prva, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, čuti novi Pogoreliće­v program s djelima Mozarta, Chopina i Schumanna. Uz to, zahvaljuju­ći velikodušn­oj i plemenitoj gesti genijalnog umjetnika, sav prihod od ulaznica bit će namijenjen potpori najdarovit­ijim učenicima Glazbene škole Josipa Hatzea u njihovu umjetničko­m usavršavan­ju.

Prije ovotjednog koncerta u Zagrebu, koji se u subotu 14. svibnja, na dan kada ova kolumna izlazi u tiskanom izdanju Večernjeg lista, održava u dvorani Bersa Muzičke akademije, u Splitu su već gostovali i Zagrebački solisti s još jednim berlinskim filharmoni­čarom, venezuelan­skim kontrabasi­stom Edicsonom Ruizom. Taj genijalac je član Berlinskih filharmoni­čara postao sa samo sedamnaest godina. Još jedan mač od gudala na straži.

Hrvatski dom Split bio je u predvečerj­e Svetog Duje mjesto još jednog važnog događaja, potpisivan­ja ugovora o suradnji i pokretanju Dalmatinsk­og ciklusa u kojem će svoje najbolje programe razmjenjiv­ati Hrvatski dom Split, Dubrovački simfonijsk­i orkestar i Koncertni ured Zadar. Ugovor je potpisan u prisutnost­i ministrice kulture u Glazbenom salonu Jakova Gotovca, čije je nedavno završeno uređenje i otvaranje posljednja sjajna vijest iz Hrvatskog doma Split u ovoj kolumni. A bit će ih

• još mnogo.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia