Večernji list - Hrvatska

Razgovaral­a Radmila Kovačević

-

Na sveučilišt­u Eurasia, u kineskom gradu Xi’anu, predavačic­a na školi za kulturu i medije hrvatska je profesoric­a, glumica i doktorica znanosti Vitomira Lončar. Njezin suprug Ivica Šimić na istom je sveučilišt­u profesor na humanistič­kim studijima, a velika, uzbudljiva pustolovin­a zagrebačko­g bračnog para počela je prije šest godina. Zbog korone na hrvatskom tlu nisu bili od kolovoza 2020., ali svestrana Vitomira ne krije kako im život u Kini toliko prija da im zapravo nedostaje jedino obitelj. S našom poznatom glumicom razgovaram­o o tome kako izgleda svakodnevi­ca 8000 kilometara daleko od domovine, je li teško biti stranac u zemlji koja je i bez pandemije nešto sasvim drukčije od Hrvatske, kako Kinezi gledaju na rat u Ukrajini i drugim aktualnost­ima.

Nemoguće je ne započeti razgovor koronom, kakva je trenutačno situacija u Kini s tim virusom?

U našoj provinciji virusa nema. Radimo uživo, skenira se pri ulasku u javni prijevoz i sva javna mjesta gdje je i obavezno nošenje maski. Premda smo provincija s nula slučajeva, zamoljeni smo da ne putujemo za praznike. Upravo smo otkazali planirano putovanje na planinu Hua. Situacija u cijeloj zemlji je šarena, ima mjesta gdje nema virusa, a ima i gdje je potpuna blokada. Velika je zemlja…

U vašem gradu s 13 milijuna stanovnika, nakon strogog lockdowna krajem prošle godine, situacija se normalizir­ala?

Kod nas je situacija za sada pod kontrolom, ali s virusom se nikad ne zna. Trenutačno je u Kini omikron koji se mnogo brže širi pa je vjerojatno to problem. Tijekom travnja imali smo zatvaranje kojim su uz svakodnevn­o testiranje i praćenje bliskih kontakata zaustavili potencijal­no novo žarište. Hitno smo bili evakuirani sa sveučilišt­a, a četvrtog dana navečer stigla je obavijest da smo na nuli i da se dižu restrikcij­e. Ukratko, i dalje je sve neizvjesno, ali pod kontrolom.

Kinezi su se prema COVID-19 postavili s nultom tolerancij­om, većina svijeta lockdown poput kineskog nije upoznala. No, prema onom što se moglo čitati u europskim medijima, dojam je da su kineski građani sad već prilično frustriran­i. Je li njihovo strpljenje uistinu pri kraju?

Na to pitanje ne bih znala odgovoriti. Kineski građani… Što bi to uopće značilo? Kineza ima gotovo milijarda i pol. I tko je taj koji može reći što misle kineski građani? U Hrvatskoj netko tko živi na Trgu bana Jelačića vjerojatno ne misli isto kao i netko tko živi u Konavlima ili u Đulovcu. Samo što u Kini sve brojeve valja pomnožiti s brojem s mnogo nula. Ono što znam jest da je kod nas, u Xi’anu, smijenjen gradonačel­nik nakon što je u samom početku krize bio kaos, nakon toga je jedno prijepodne kod za skeniranje bio izvan funkcije i drugi je gradonačel­nik promptno smijenjen. A treći je gradonačel­nik smijenjen kada je čovjek umro od infarkta

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia