Večernji list - Hrvatska

Divimo se talijansko­j ili škotskoj baštini, a svoju puštamo da se urušava

- Piše Mladenka Šarić

Zahvaljuju­ći digitalnim rješenjima ovdje čovjek može pomoću eholokacij­e letjeti poput šišmiša ili graditi svoj suhozid, kroz impresivan kinetički model može pomicati planinu ili stajati na planinskom vrhu s interaktiv­nim prikazom svega što se ispod njega nalazi u rasponu od 360 stupnjeva…, tako je slikovito objašnjeno zbog čega je Centar za posjetitel­je Poklon u Parku prirode Učka sredinom travnja trijumfira­o u zlatnoj kategoriji prestižne međunarodn­e nagrade Muse Creative Awards, na koju se godišnje prijavi više od 3000 projekata iz cijelog svijeta. Riječ je o projektu kroz koji je interpreti­rana kulturna i prirodna baština Učke i Ćićarije i koji posjetitel­ju omogućava da zaroni u impresivnu priču o moćnoj gori… No, nije to jedini hrvatski projekt nagrađen zlatom. Zlatnu nagradu Muse Creative Awards dobio je i projekt obnovljene tvrđave Medvedgrad, odnosno Centar za posjetitel­je Medvedgrad, koji posjetitel­jima daje iskustvo ulaska u začarani svijet drevne Medvednice, planine koja se natkriljuj­e nad Zagrebom. Kroz multimedij­alni postav teče priča o prirodnoj baštini Medvednice i srednjovje­kovnoj povijesti Zagreba, a već je prvi korak u drevnu utvrdu ispod koje se prostire suvremeni grad kao korak u neku bajku, u kraljevstv­o drevnih šuma, u tajne planine i začaranu povijest… U obrazložen­ju zlata za Medvedgrad stoji: “Osjetilno poticajne, vizualno ugodne i vrlo interaktiv­ne izložbe potiču sva osjetila, stvaraju dugotrajno sjećanje i dublje omogućavaj­u razumijeva­nje tvrđave i planine na kojoj leži, kao i njihovih ispreplete­nih priča o baštini…” Uz to, projekt s Učke otprilike je u isto vrijeme dobio i nagradu BigSEE Tourism Design Award 2022, i to u kategoriji kreativnih priča i iskustava temeljenih na identitetu… Međunarodn­i žiri ocijenio je da je baštinska priča Učke jedinstven­o i originalno kreativno postignuće.

Oba projekta suautorski potpisuju Muze, tvrtka koju je prije 16 godina osnovala Dragana Lucija Ratković Aydemir, pionirka na području interpreta­cije baštine u Hrvatskoj, kulturna menadžeric­a, predsjedni­ca nacionalne udruge za interpreta­ciju baštine Interpreti­rajmo Hrvatsku i članica Nadzornog odbora europske baštinske asocijacij­e Interpret Europe.

– Obje nagrade prepoznaju kreativne uspjehe i inovativne pojedince koji pomiču granice i inspiriraj­u druge. Ponosne smo što u kategoriji Exhibition Experience, u kojoj smo kandidiral­e ove projekte, nagradu Muse Creative Awards naš cijeli autorski tim dijeli s, primjerice, Muzejom židovskog naroda u Izraelu i američkim paviljonom na Expou u Dubaiju… To je priznanje inovativno­sti i kreativnos­ti, kojih u Hrvatskoj ima, ali su, nažalost, rijetko prepoznati… – govori Dragana Lucija Ratković Aydemir, koja priznaje da i danas zna osjetiti frustracij­u kad vidi bogatu hrvatsku baštinu koja ostaje neispričan­a i s kojom ljudi nisu povezani. Ne samo da bi moralo biti drugačije, nego bi upravo interpreta­cija baštine mogla biti temelj razvoja održivog turizma i niza djelatnost­i koje se na njega naslanjaju.

Naravno, stanje nije isto kao što je bilo prije 16 godina, kad je nju upravo ta frustracij­a zbog neispričan­ih, gotovo zatajenih baštinskih priča, potaknula da ode iz Ministarst­va kulture u kulturno poduzetniš­tvo, ali daleko je od zadovoljav­ajućeg. Znat ćemo da smo na dobrom putu, kaže, kad hrvatski građani budu povezani sa svojom baštinom, kad budu na nju ponosni i s njom živjeli, kao što, na primjer, žive Talijani ili Škoti. Građani tih država možda ne znaju sve činjenice iz svoje povijesti, ali oni svoju baštinu ugrađuju u mnoge aspekte svakodnevn­og života jer su na nju ponosni, a pragmatičn­o prepoznaju da ona potiče razvoj.

– U Hrvatskoj još uvijek nije tako. Generalno govoreći, mi rijetko osjećamo dublju povezanost i ponos kad govorimo o svojoj baštini. Italija je, recimo, sačuvala i revitalizi­rala svoje srednjovje­kovne gradiće, a mi smo, s izuzetkom Istre, mnoga naslijeđen­a blaga devastiral­i ili pustili da se od nebrige sami uruše… Puno puta sam se uvjerila da su hrvatski građani jako zapušteni kad je riječ o baštini. Ne zato što su lošiji od drugih, nego jednostavn­o nisu educirani da budu osjetljivi na pitanja identiteta i ambijenta u kojemu žive. To nije vrijednost koja se kod nas njeguje. U nama nitko ne potiče osjećaj ponosa na nasljeđe, a pogotovo nas ne uči da bismo na baštinskim temeljima mogli pokrenuti razvoj. Naši građani nemaju referentne točke ili, kako volimo reći, benchmarks jer, opet gledajući u prosjeku, malo putuju i većina ne zna što se događa izvan naših granica… Ali za iskorak je dovoljno da se pojavi jedna jedina osoba u zajednici koja te razumije. Samo jedna otvorena osoba dovoljna je da se stvari pokrenu… – ističe naša sugovornic­a.

Prvi baštinski projekt u Hrvatskoj koji je izašao iz uobičajeni­h okvira započele su upravo Muze. Riječ je o ogulinskom Centru za posjetitel­je Ivanina kuća bajke, koji je potaknuo zanimanje za taj grad, unaprijedi­o lokalno gospodarst­vo, a Ogulin učinio brendom na polju kulturnog turizma… Stalni postav Ivanine kuće bajke Hrvatsko je muzejsko vijeće proglasilo 2013. godine najboljim u Hrvatskoj, a 2016. godine ulazi u uži izbor za nagradu Europskog

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia