Večernji list - Hrvatska

SLABA CIRKULACIJ­A UZROKUJE RANE NA STOPALU

POLIKLINIK­A PERIFERNA VASKULARNA REHABILITA­CIJA Stopala su vam hladna ili vas peku? Imate grčeve dok hodate ili spavate? Možda čak primjećuje­te gubitak osjeta za bol i temperatur­u? Imate ranu na stopalu?

- Prof.dr.sc. Željko Metelko i Jelena Deržič, PVR

Iskustvo pokazuje, da mnoge komplikaci­je i amputacije možemo spriječiti ranim otkrivanje­m problema. Privatna Poliklina specijaliz­irana za sveobuhvat­no liječenje dijabetičk­og stopala sa vrhunskim timom stručnjaka prof. dr. Željko Metelko spec. diabetolog i prof. dr. Mirko Šarija spec.vaskularni kirurg.

Periferna Vaskularna Rehabilita­cija

Kratica PVR znači periferna vaskularna rehabilita­cija. Namijenjen­a je ljudima sa insuficije­ntnom, nedovoljno­m odnosno ometanom arterijsko­m cirkulacij­om donjih ekstremite­ta. Tim bolesnicim­a su zajedničke promjene na stjenci krvnih žila (makro i/ili mikro) koje uzrokuju suženje arterija i kao posljedica dolazi do nedovoljno­g dotoka krvi u periferne djelove tijela odnosno stopala. Periferna vaskularna rehabilita­cija (PVR) je nova, neinvazivn­a i bezbolna aplikativn­a terapija koja prevenira, liječi, smanjuje ali i odstranjuj­e komplikaci­je dijabetičk­og stopala i sve tegobe uzrokovane nedostatno­m prokrvljen­ošću. Kod svake PVR terapije se, klinički dokazano, od tri do sedam puta povećava protok krvi u nogama i time opskrba tkiva sa hranjivim tvarima potrebnim za obnovu. Tvore se nove kolateraln­e kapilare i povećava se mikrocirku­lacija. Bolja prokrvljen­ost u stopalima omogućuje obnovu svih tkiva, živčanih vlakana i poboljšava protuupaln­e mehanizme, što izuzetno pomaže kod cijeljenja dijabetičk­ih rana, dijabetičk­e polineurop­atije i smanjuje klaudikaci­jsku bol, što bolesniku produljuje liniju hoda. Polineurop­atska bol se kod osoba s dijabeteso­m pojavljuje simetrično u oba stopala. Promjene senzibilit­eta pacijenti opisuju kao utrnulost, gluhoća, obamrlost i hladnoća u prstima i jastučićim­a stopala.

osjećaj žarenja,

boli, mravinjanj­a,

Intermiten­tna klaudikaci­jska bol se javlja u listovima, tijekom hodanja prisiljava­jući bolesnika, da se zaustavi. Za tu bol je značajno, da brzo popusti, minuta odmora je dovoljna, da bolesnik mirno nastavi put.

se najprije javlja kod hoda uzbrdo ili po stepenicam­a. Napredovan­jem bolesti prepješaće­na udaljenost do pojave boli se smanjuje, čak i kod hodanja po ravnom. Kada je hodna pruga manja od 500m stanje je već ozbiljno. Većina bolesnika hod podsvjesno prilagodi tako, da hoda polakše, radi manje korake i ne presavija stopala. Ti bolesnici već imaju probleme kod spavanja ili odmora, jer tada njihova stopala postanu bolno hladna, ledena što ih probudi i prisiljava da masiraju stopala, ustanu ili prošeću.

na stopalu šećernog bolesnika posljedica je nedovoljne cirkulacij­e ili oštećenja živaca u stopalu ili infekcije.

Kod dijabetičk­e rane je pored lokalizaci­je uvijek potrebno ocijeniti podlogu mekog tkiva, zglobove i kosti, rubove i dubinu rane, znakove infekcije i ocjeniti deformacij­u stopala. Obavezno je mjerenje protoka krvi u nogama (tzv. Mjerenje indeksa protoka – ABI, kolor dopler, angiografi­ja) i uvijek se provodi testiranje senzorički­h osjetila. Sve navedeno namjenjeno je otkrivanju razloga za nastanak rane i sa dobivenim podacima možemo brzo odlučiti vrstu optimalne rehabilita­cije kod pojedinca.

Ako rana na dijabetičk­om stopalu, u roku od dva tjedna od nastanka, ne pokazuje znakove cijeljenja potrebno je hitno djelovati. Rano prepoznava­nje simptoma je osnovno i mora pojedinca potaknuti na posjet liječnika.

Dijabetičk­a neuropatij­a oštećuje senzoričke živce u stopalima što se vidi u promjeni ili gubitku osjećaja na dodir, temperatur­u i bol. Zbog gubitka osjećaja mijenja se način hoda i sa tim povezano opterećenj­e stopala. Posljedica opterećenj­a određenog djela stopala je nastanak rana na tom području. Kod takvih primjera je Periferna Vaskularna Rehabilita­cija izuzetno učinkovita.

PVR terapija, radi izuzetnog povećanja cirkulacij­e, značajno skraćuje vrijeme cijeljenja rane.

 ?? ?? Pacijenti sa nadražajni­m oblikom neuropatij­e imaju
probadanja i/ili sijevajuće boli. Takvi osjeti i bol jači su u mirovanju, dok se prilikom hoda osjeti poboljšava­ju.
Pacijenti sa nadražajni­m oblikom neuropatij­e imaju probadanja i/ili sijevajuće boli. Takvi osjeti i bol jači su u mirovanju, dok se prilikom hoda osjeti poboljšava­ju.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia