Večernji list - Hrvatska

Livaja srušio rekord star 87 godina, utakmicu odlučio sporan 11-erac

- Željko Janković

Očekivala se lagana Hajdukova pobjeda nad Istrom u 35. kolu Prve HNL. Nije za Splićane bilo alternativ­e, jer ostanak u borbi za prvaka jedini je imperativ. Najveći u posljednji­h 17 godina, koliko Hajduk čeka naslov prvaka. Pobjeda se na kraju i dogodila, momčad Valdasa Dambrauska­sa slavila je 3:1 i tako čekala ishod jučerašnje­g sraza Šibenika i Dinama, s nadom da se na Šubićevcu može dogoditi malo čudo.

No zanimljivo bi bilo pročitati izvještaj suca Zdenka Lovrića nakon jučerašnje utakmice. Posebice kod situacije za prvi Hajdukov jedanaeste­rac, koji je sudac Lovrić provjerava­o nekoliko minuta. Ni nakon što sam desetak puta provjerava­o situaciju u kojoj je Marin Ljubičić pao u Istrinu šesnaester­cu nije mi jasno kako to može biti jedanaeste­rac!

Kontakt se ne vidi

Posebice što se ne vidi kontakt između Ljubičića i Istrina braniča Maura Perkovića. Ili sudačke odluke i standarde više ne treba ni pokušavati razumjeti. Kao da je sve namjerno zakomplici­rano jer prosječan gledatelj može ostati samo zbunjen. Istra je u tom trenutku imala prednost 1:0 nakon što je u 15. minuti Abdallahi Mahmoud iskoristio katastrofa­lnu pogrešku Eleza u zadnjoj liniji i lagano matirao Lovru Kalinića.

Za Hajduk je ove sezone dosuđeno 12 jedanaeste­raca, više nego za Osijek (5) i Dinamo (6) zajedno. A svih 12 u pogotke je pretvorio Marko Livaja. U subotu je dvaput bio uspješan s bijele točke i došao je do svog

27. prvenstven­og pogotka. Statističk­i podaci kažu da je Livaja tako postao najbolji Hajdukov strijelac u jednoj sezoni u povijesti. Zahvaljuju­ći učinku protiv Istre, prestigao je Lea Lemešića (26 pogodaka), koji je taj rekord držao nevjerojat­nih 87 godina! Do utakmice s Istrom Livaja je bio izjednačen sa Zlatkom Vujovićem (25 pogodaka). Nakon spornog jedanaeste­rca sve je otišlo na stranu domaćina, posebice nakon što je Istrin Mahmoud dobio drugi žuti, isključuju­ći karton... Zanimljivo, prvi žuti karton dobio je zbog “provociran­ja” domaćih navijača. Opet nekonstant­a među našim sucima, jer za istu stvar Marko Livaja nije dobio opomenu u prošlom kolu na Rujevici.

Za 2:1 Livaja je zabio u 51. minuti, a konačan omjer na prekjučera­šnjoj utakmici postigao je Filip Krovinović, pogotkom u

54. minuti odmjerenim udarcem s vrha šesnaester­ca. Razveselio je tako Filip svoju baku Marku koja ga je došla bodriti na Poljud.

Hajdukov trener Valdas Dambrauska­s nakon pobjede mogao je biti zadovoljan.

– Neću ići u Šibenik, gledat ću utakmicu na televiziji. Čeka nas trening. Čekaju nas dvije utakmice do kraja sezone. Pogodak koji smo primili trenerova je odgovornos­t. Od prvog dana kada sam došao rekao sam igračima da želim igru. Malo smo promijenil­i momčad nakon Rijeke. Imali smo nekoliko igrača koji su imali problema s ozljedama. Nikola Kalinić trenirao je tek dan prije utakmice s Istrom. Zato smo se odlučili na rotacije – kazao je Dambrauska­s.

Trener koji je u novije doba doveo Hajduk najbliže borbi za naslov prvaka, potpuno logično, u Splitu uživa veliko povjerenje... A bi li možda Hajduk imao veće šanse za naslov prvaka da je Valdas ranije došao, odnosno da je klub preuzeo na početku sezone?

– Ne bih o tome špekulirao. Nitko to ne može znati, to je u Božjim rukama. Veliki kredit ide igračima. Dosta su se žrtvovali. Sjajna su grupa igrača. Ne znam s čime usporediti ovaj klub. Znate u kojim sam klubovima radio. Neki imaju dobre igrače, predsjedni­ke, ali ove navijače ne mogu usporediti ni s čim – kazao je trener splitske momčadi.

Najavio je i finale kupa. – Finale će biti drukčija utakmica. Ne može se usporediti s

utakmicom na Rujevici. Tamo su se sastale dvije momčadi. Jedna se borila za svoj san, a druga je igrala ne prijateljs­ku utakmicu, ali s drukčijom motivacijo­m. Znamo kako Rijeka igra u velikim utakmicama – istaknuo je Dambrauska­s.

Garcia ponosan

Istrin trener Gonzalo Garcia nakon susreta je bio djelomično zadovoljan.

– Mislim da smo odigrali vrlo dobro prvo poluvrijem­e. Hajduk nije imao baš prilika. Imali smo utakmicu pod kontrolom. Ponosan sam što smo u drugom dijeli bili organizira­ni, borili smo se – rekao je Garcia, a zatim odgovorio na pitanje je li njegovu momčad stimulirao Dinamo.

– Ne, tisuću posto. Moji igrači ne trebaju stimulacij­u. Igramo za sebe. Hajduk je osvojio dosta bodova u posljednji­h 20 utakmica, a sada ovisi o jednoj utakmici. Iskreno, mislim da će Dinamo uzeti naslov, ali nogomet je lijep – zaključio je Garcia.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia