Večernji list - Hrvatska

Izbornik Zlatko Dalić danas objavljuje popis igrača za čak četiri utakmice Lige nacija

-

Hrvatski veznjak Ivan Perišić (33) još nije produljio ugovor s Interom koji mu ističe na kraju sezone.

Povezivalo ga se stoga s Newcastleo­m, a prije su talijanski mediji pisali da ga želi i Chelsea, no sada javljaju da se u borbu uključio i Juventus. Gazzetta dello Sport piše da Perišić od Intera traži šest milijuna eura po sezoni, a da klub mu toliko ne želi ponuditi. Juventus je navodno spreman dati 12 milijuna eura za dvije godine te mogućnost produljenj­a suradnje na još jednu sezonu.

Ističu i kako Perišić ne želi napustiti Italiju te da bi radije nastavio karijeru u Juventusu nego u Chelseaju. Trener Stare dame Massimilia­no Allegri veliki je fan Perišića i zalaže se za njegov dolazak u Torino.

No, ode li u Premierlig­u, tamo će ga dočekati kolega iz hrvatske reprezenta­cije Mateo Kovačić. Bilo kako bilo, ljudi oko Ivana Perišića, a i on sam imat će pune ruke posla oko

njegove budućnosti.

Dolazi mu konkurenci­ja

Počinje operacija – Liga nacija! Izbornik Zlatko Dalić objavit će danas popis reprezenta­tivaca za nadolazeće utakmice u nikad zgusnutije­m lipanjskom rasporedu, po kojemu će vatreni odigrati čak četiri utakmice: 3. lipnja s Austrijom u Osijeku, 6. lipnja s Francuskom u Splitu, 10. lipnja s Danskom u Kopenhagen­u i na Svetoga Antu, 13. lipnja, s Francuskom u Parizu.

Lovren bez utakmica

Već sad se zna da ni u jednoj od ovih utakmica neće sudjelovat­i oporavljen­ik Dejan Lovren, koji u 2022. godini nije odigrao niti jednu utakmicu za Zenit. Za prvu utakmicu s Austrijanc­ima neće konkurirat­i niti Duje Ćaleta-Car koji se ženi 2. lipnja te bi se trebao priključit­i reprezenta­ciji uoči susreta s Francuzima.

U odsutnosti dvojice standardni­h stopera, Dalić će na raspolagan­ju ipak imati još četiri aduta: Vidu, Škorića, Pongračića i Gvardiola.

U utrci s vremenom je Šime

Vrsaljko, ponovno ozlijeđeni nogometaš madridskog Atlética, za kojega su Španjolci konstatira­li kako neće moći igrati do kraja sezone. Prognozira­n mu je dvotjedni oporavak, a kako je bio ozlijeđen na utakmici Elche – Atlético 11. svibnja, Šime bi trebao imati dovoljno vremena da ponovno bude fit.

Vrsaljkovo pojavljiva­nje u strateškom smislu ima ogromno značenje za reprezenta­ciju jer, osim Šime i Josipa Juranovića, izbornik nema odgovaraju­će rješenje za tu poziciju. I upravo bi jake utakmice Lige nacija trebale biti poligon za uigravanje obojice bekova za Svjetsko prvenstvo.

Na žalost, osim Lovrena, poziciju gubi još jedan dojučerašn­ji reprezenta­tivac, vratar Lillea Ivo Grbić. Splićanin je “sišao” s vrata Lillea još u veljači te se više nije izborio za status prvoga golmana, što po Dalićevim kriterijim­a znači da više ne može u reprezenta­ciju. Tako vatreni u lipanjske akcije kreću s trojicom vratara iz Hrvatske lige – Livakoviće­m, Ivušićem i Kalinićem.

Bišćan u Norveškoj

Hrvatska reprezenta­cija posljednju je pobjedu u Ligi nacija ostvarila u listopadu 2020. nad Švedskom u Zagrebu, a potom nanizala tri poraza, od Francuske, Švedske i Portugala. Tek je u posljednje­m kolu bila osigurala ostanak u elitnoj skupini.

I na kraju – Luka Modrić. Okupljanje vatrenih je 30. lipnja, a Luka dva dana prije igra finale Lige prvaka s Liverpoolo­m. Što znači da će u tabor vatrenih stići prilično umoran jer već sada ima 43 klupska nastupa ove sezone.

Logika nalaže da se kapetana poštedi putovanja u Osijek i nastupa protiv Austrijana­ca, kako bi ga se sačuvalo za poljudski spektakl s Francuzima. A, opet, kad je Modrić u pitanju i njegov specifičan odnos prema reprezenta­ciji, niti jedna mogućnost nije isključena.

Paralelno s A reprezenta­cijom u vatru će i Bišćanova selekcija U-21. Ona 3. lipnja igra s Norveškom u Drammenu, a 8. lipnja gostuje u estonskom Pärnuu. Osobito će biti važan ispit s Norvežanin­a, budući da su oni s 15 bodova u sedam utakmica (Hrvatska ima 19 u 8 nastupa, Austrija 16 u 9 nastupa) i dalje u igri za plasman na Europsko prvenstvo. Iz tog razloga Bišćan mora imati u kadru sve najbolje čime raspolaže, dakle Luku Sučića (RB Salzburg), Josipa Šutala (Dinamo) i Josipa Stanišića (Bayern), koji bi inače našli mjesta i kod Dalića. Netko od njih mogao bi se vatrenima priključit­i eventualno uoči gostovanja kod Francuza.

Inače, izravni plasman na Europsko prvenstvo 2023. mladih u Rumunjskoj i Gruziji donosi samo prvo mjesto u skupini, a drugo mjesto vodi u dodatne

• kvalifikac­ije.

 ?? ??
 ?? ?? DUJE ĆALETA-CAR Stoper Olympiquea iz Marseillea izvest će pred oltar svoju suprugu Adrianu, s kojom se kod matičara vjenčao prije godinu dana, a bit će na raspolagan­ju za utakmicu s Francuskom
DUJE ĆALETA-CAR Stoper Olympiquea iz Marseillea izvest će pred oltar svoju suprugu Adrianu, s kojom se kod matičara vjenčao prije godinu dana, a bit će na raspolagan­ju za utakmicu s Francuskom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia