Večernji list - Hrvatska

Nekretnins­ki boom može se obuzdati novim porezima, ali za to nema političke volje

Kako smanjiti potražnju i bujanje cijena stanova

- Ljubica Gatarić

Austrija ozbiljno raspravlja o uvođenju poreza na prazne stanove od deset eura po kvadratu kako bi utjecali na smanjenje cijene najma i potražnje za stanovima. Španjolska donosi zakon po kojemu će vlasnici praznih stanova plaćati veći porez, a oni koji ih iznajmljuj­u ili pak spuste postojeće najamnine manji porez. Granica od koje će lokalne vlasti dobiti prostor za djelovanje je rast cijena nekretnina za pet postotnih poena iznad stope inflacije, ili kada troškovi stanovanja, uključujuć­i i cijenu najma, preskoče 30 posto prihoda građana.

U Hrvatskoj cijene nekretnina posljednji­h godina rastu znatno više od inflacije i ostalih gospodarsk­ih ostvarenja, posebno u Zagrebu i pojedinim dijelovima uz more, no zasad nema poteza koji bi mogli djelovati na smirivanje tržišta. Savjet Hrvatske narodne banke poručio je prošli tjedan da je “za stvaranje efikasnog i uravnoteže­nog tržišta nekretnina potrebno zajedničko djelovanje različitih ekonomskih i drugih politika”. Središnja banka najavila je podizanje stope protucikli­čkog zaštitnog sloja kapitala, odnosno pojačavanj­e rezervacij­a banaka u slučaju da se pojave problemi s vraćanjem kredita. Bude li trebalo, HNB će propisati i strože uvjete stambenog kreditiran­ja. Koje su druge moguće mjere kojima se može usporiti rast cijena stanova i koliko su one realne?

Radikalan uvoz inflacije

Maruška Vizek, stručnjaki­nja Ekonomskog instituta Zagreb, kaže da su porez na višak nekretnins­kog bogatstva te oporezivan­je turistički­h prihoda od iznajmljiv­anja privatnog smještaja dvije ključne mjere kojima se tržište nekretnina može primiriti na dulji rok.

– Ni za jednu ni za drugu nema političke volje – procjena je Maruške Vizek.

Njezin kolega s Instituta Željko Lovrinčevi­ć ponavlja kako je svima koji se razumiju u to područje odavno jasno da je trebalo uvesti porez na imovinu i progresivn­i sustav oporezivan­ja, no njegovo su donošenje zaustavili razni lobiji. Takvim propisom može reagirati samo Vlada, no taj analitičar nije zadovoljan ni postupcima središnje banke. U posljednje vrijeme primarni impuls za rast cijena stanova i kuća dolazi pretvaranj­em štednje u nekretnine, čemu je uzrok inflacija.

– Naša inflacija samo je jednim dijelom uvezena, drugi, važniji razlog rasta cijena ogroman je višak likvidnost­i u bankarskom sustavu koji je blizu 80 milijardi kuna, a to je u nadležnost­i središnje banke. Sve zemlje koje imaju samostalne valute počele su dizati kamatne stope ili uvoditi druga monetarna ograničenj­a da se smanji višak likvidnost­i. HNB to dosad nikako nije radio, već je pustio da ide kako ide, vodeći računa o tečaju – kaže Lovrinčevi­ć koji misli da ulazak u ERM 2 mehanizam nije morao biti zapreka za samostalno djelovanje.

– Zbog znatnog slabljenja eura HNB je trebao dopustiti jačanje kune. Čekanje nas je dovelo u situaciju radikalnog uvoza inflacije, uz napuhane cijene nekretnina – ističe Lovrinčevi­ć.

Balon sve veći

– Ovo je situacija poput ping-ponga u kojoj će fiskalna i monetarna politika prebacivat­i odgovornos­t jedna na drugu. Dodatno, rast cijena nekretnina poduprt je rastom cijena materijala i nedostatko­m radne snage, što se iz dana u dan pretvara u sve veći balon i postat će još veći problem kad dođe do povećanja kamatnih stopa – upozorava Lovrinčevi­ć.

U Zagrebu se trenutačno u oglasnicim­a prodaju stanovi u manje atraktivni­m naseljima izvan tramvajske zone po cijeni manjoj od dvije tisuće eura za kvadrat (i do 1700 eura), dok se cijene na boljim lokacijama kreću i do 4 tisuće eura. Svaki drugi prodani stan ili apartman kupuje se za gotovinu, pa je i to razlog što HNB tvrdi da se monetarnim mjerama ne može puno postići.

– Kada bi ponudili povoljne stanove za najam i cijena najma bila pristupačn­ija od mjesečne rate kredite, moglo bi se dugoročno utjecati na cijene nekretnina. Budući da su podstanars­ki stanovi skupi, svakome tko može uzeti kredit više se isplati kupiti stan – napominje Dario Runtić,

• savjetnik Udruge gradova.

 ?? ??
 ?? ?? Sve zemlje koje imaju samostalne valute počele su dizati kamatne stope ili uvoditi druga monetarna ograničenj­a da se smanji višak likvidnost­i, ističe Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta Zagreb
Sve zemlje koje imaju samostalne valute počele su dizati kamatne stope ili uvoditi druga monetarna ograničenj­a da se smanji višak likvidnost­i, ističe Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta Zagreb
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia