Večernji list - Hrvatska

Traže da budu jednako plaćeni u svim dijelovima Hrvatske

-

Prvog dana štrajka vozača saniteta jučer je, kako je i planirano, radilo samo 30 posto vozača i prevozili su samo dogovorene onkološko-hematološk­e i pacijente na dijalizu. Štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva odnosno do donošenja uredbe o radnom mjestu vozača saniteta s pripadajuć­im koeficijen­tom, kojom bi se izjednačil­e plaće svih vozača saniteta u državi, kazao nam je sindikalni povjerenik Sindikata vozača saniteta, Vladimir Markuš. Sada ih je dio pod Zavodima za hitnu medicinu, oko 300 njih, dok ih je oko 400 pri domovima zdravlja, a razlika u plaći između te dvije kategorije iznosi i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

- Mi smo sada radnici četvrte vrste, znači kao pomoćni kuhar ili čistačica, a radimo vrlo odgovoran psihofizič­ki posao. Međutim, radno mjesto vozača saniteta uopće nije propisano, ne postoji, nego se vodimo kao vozač-dostavljač, taksi-vozač lakih teretnih vozila. Tražimo da se uredi naše radno mjesto i da jednako budemo plaćeni u svim dijelovima zemlje, a ne da vozač saniteta npr. u Istri i Primorsko-goranskoj županiji ima 1500 kuna veću plaću od onog u Slavonskom Brodu, Lici ili Karlovcu i Zagorju - govori Vladimir Markuš, inače ovjerenik u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ova nejednaka plaćenost datira od 2011., govori Markuš, kad je dio sanitetski­h vozača potpao pod zavode za hitnu medicinu, a dio ostao pod domovima zdravlja.

- Odonda tražimo da nam se plaće izjednače, a sve vrijeme nas obmanjuju. Bili smo strpljivi jedanaest godina, no sada ćemo štrajkati do ispunjenja naših zahtjeva. Žalosno je da umjesto rješenja sada počinju prijetnje Ministarts­va zdravstva, a počinje i prebrojava­nje krvnih zrnaca i nelegalno popisivanj­e štrajkaša - ogorčen je Markuš.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia