Večernji list - Hrvatska

Najveći dio peradara nema zemlje pa tako ni žitarica, nego ih kupuju po tržišnim cijenama koje konstantno rastu, a kupovna moć građana je preniska, kaže B. Bobetić

-

S prosječnom cijenom kilograma za oko 25 do 30 kuna gril-pile i dalje je jedan od isplativij­ih ručkova, kad su u pitanju cijene mesa. No u pileći ili pureći file na policama trgovina mnogi ovih dana gledaju zabezeknut­o s obzirom na to da su u njihovim cijenama brojevi prije zareza i troznamenk­asti. Čak 132 kune u jednom trgovačkom lancu valja, naime, izdvojiti za kilogram pilećeg filea, s kojima se danas može kupiti više od kilogram i pol junećeg buta, i to iz ekološke proizvodnj­e u mesnici na Kvatriću, gotovo jednako toliko domaće janjetine, dva kilograma junećeg ramsteka ili čak 3,5 kilograma svinjskog buta!? Toliko je donedavno trebalo izdvojiti novca i za kilogram jadranske plavoperaj­ne tune, liganja, grdobine ili lososa, dok se od “zelenjave” za tu cijenu može kupiti 16,5 kg krumpira, 8,8 kg blitve ili pak 3 kg prvih trešanja.

Cijene stare kupce

– Ništa više nije normalno. Vlada je spustila PDV za 10-ak posto, a sve je poskupjelo više od 100%. Svi samo žele brzu zaradu, briga njih za narod – kaže umirovljen­ica koju smo zatekli na zagrebačko­j tržnici Dolac. Tržnice su obično najskuplje, no uspoređuje li se svježe meso u rinfuzi iz tamošnjih mesnica s pakiranim na podlošku u trgovačkim lancima, cijena iste kategorije razlikuje se i za 40 do 50 kuna.

– Imamo stalne mušterije koje želimo zadržati tako da nismo znatnije poskupljiv­ali. Kilogram batka i zabatka kod nas je i prije koštao 36,50 kuna. Pileći file je sad 65, a bio je 58, dok za pureći file sad treba izdvojiti 75, a prije je koštao 68 kn/kg – objašnjava prodavačic­a međimurski­h pilića Blagus na Dolcu. Kilogram pilećeg filea u Vindijinoj mesnici na tržnici košta 67, puretine 81 kunu, u Bermesu 66, odnosno 70 kuna, a u Purexu 70 (pileći) te 77 kuna (pureći file). Istodobno, piletina naših najvećih proizvođač­a u hladnjacim­a trgovačkih lanaca, primjerice, u pakiranju od 400 g košta 98 kn/kg, a kad je u pitanju pileći minifile (također u pakiranju od 400 g) – vrtoglavih 132,50 kn/kg.

S druge strane, pileći file na akciji se može naći i za 69,99 kn/kg, no čak i pileća prsa s kosti koštaju bezobrazni­h 50 kuna. Na sve to najava jednog trgovačkog lanca o vikend-akciji pilećeg batka i zabatka za 16,99 kn čini se kao dobra zafrkancij­a. Primjetno je, međutim, da uvozne piletine i puretine koja se donedavno u nas prodavala i za 15-16 kn/kg gotovo i nema, s obzirom na to da su globalni poremećaji na tržištu hrane i te kako ostavili traga.

– Hrana je na godišnjoj razini u EU skuplja 6,9, a u Hrvatskoj 11,4%. Općenito je u novim članicama EU hrana više poskupjela, ali samo zato što je u starim članicama i otprije bila skupa – kaže direktor Croatiasto­čara Branko Bobetić.

Pileći file općenito je najskuplja kategorija piletine. Ni EU ga nema dovoljno zbog čega ga mora uvoziti i iz trećih zemalja pa su oscilacije što se tiče cijena velike. Diktira ih zakon ponude i potražnje, a dodatnu pomutnju na tržištu stvaraju i visoke cijene hrane za životinje, pa i špekulacij­e po pitanju žitarica i energenata, rat u Ukrajini, nestašice na područjima na kojima je harala ptičja gripe... Pileći trupovi su na godišnjoj razini u veleprodaj­i skuplji 25%, no te cijene očito rastu sporije od maloprodaj­nih u kojima trgovci očito obračunava­ju i visoku maržu i skuplje su od 30%.

Proizvodnj­a skuplja 30%

– Peradari su u najlošijoj situaciji u stočarskom sektoru jer su vertikalno organizira­ni, od prodaje jaja i jednodnevn­ih pilića do tova, a nemaju dohodovne potpore po hektaru. Najveći dio peradarsta­va uopće nema zemlje, pa tako ni žitarica, nego ih kupuju po tržišnim cijenama koje konstantno rastu, a kupovna moć građana je preniska – objašnjava Bobetić. Naši najveći proizvođač­i piletine Vindija i Purex za RTL su poručili kako se na cijene reflektira­ju velika poskupljen­ja u proizvodno­m procesu. Kukuruz je na godišnjoj razini poskupio 96%, pšenica 90, soja za 50%, a uz to i cijene plina za više od 60, električne energije 144%...

– Zbog poremećaja u cijeni energenata i žitarica uzrokovani­h pandemijom imali smo povećanje proizvodne cijene peradskog mesa za oko 30% tako da je ovaj najnoviji cjenovni udar podigao proizvodnu cijenu na više od 50% u odnosu na lipanj prošle godine

• – rekli su iz Purexa. natjecanju. Tako je i sudska rasprava zakazana za travanj bila otkazana, a i suđenje je zbog procedure započelo tek iz trećeg pokušaja.

– Svjestan sam da je i zakon takav, ali mislim da se nešto mora napraviti u vezi s tim. Poslije presude vjerojatno će se podnositi i žalbe pa tko zna kada će suđenje biti završeno. Uz to, moja privatna sudska tužba protiv krivaca nije ni podignuta pa me i to čeka. Strašno je reći, ali izgleda da se kraj suđenju još i ne nazire. Kako god, oni žive svoje normalne živote, a ja i dalje ne vidim te obilazim liječnike –

• istaknuo je Mikuljan.

 ?? ?? NE NAZIRE se kraj suđenju, a optuženi žive normalan život, kaže Ivan Mikuljan
NE NAZIRE se kraj suđenju, a optuženi žive normalan život, kaže Ivan Mikuljan
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia