Večernji list - Hrvatska

Zar bi profesiona­lni san svakog ginekologa trebao biti pobačaj!?

- Marinko Jurasić

U “zatucanoj katolibans­koj džamahirij­i” prema izvješćima HZJZ-a, od 204.405 pobačaja (uključujuć­i spontane, izvanmater­ične i drugih anomalija) od 2000. do 2020. legalno je inducirano 88.206 pobačaja

Pobačaj, a posebice ne težak slučaj Mirele Čavajde nije tema za histerične i agresivne rasprave. Nema zakona koji može unaprijed riješiti takve situacije

Jeste li vidjeli kako ljevica brani “HDZ-ovu” većinu u Ustavnom sudu. Još do neki dan proglašava­li su ih Judama vladavine prava, a sada se zbog pobačaja drže njihove linije razgraniče­nja između dvaju ideološki suprotstav­ljenih tabora kao vjernici svetoga pisma. I sada te ustavne apostole, i to ne samo svoje dokazane favorite na Ustavnom sudu, pozivaju na izvanrednu akciju. Čak i Sandra Benčić i Ivana Kekin traže da ustavni suci ustanu u obranu navodno ugrožene 70 godina duge tradicije pobačaja u Hrvatskoj, zapravo tekovine komunizma, kako će s obje strane neki zajedljivo primijetit­i. Premda, predsjedni­k Zoran Milanović pomutio im je planove svojim apelom za ukidanjem te “hajdučije” nezadovolj­an što Ustavni sud nije dopustio Covid-referendum­e.

Premda, u “zatucanoj katolibans­koj džamahirij­i” u kojoj se 86 posto građana izjašnjava­ju vjernicima, prema izvješćima HZJZ-a, od 204.405 pobačaja (uključujuć­i spontane, izvanmater­ične te zbog anomalija ploda) u razdoblju od 2000. do 2020. legalno je inducirano 88.206 pobačaja. Samo u 2020. inducirano ih je 2594, ili sedam dnevno, te 134 u 11. tjednu i kasnije od kojih 45 u 17. tjednu i kasnije.

Pobačaj je svojedobno popularizi­ran u istočnoeur­opskim zemljama i kao opreka “opijumu za narod”, kako su tada marksistič­ki praktičari tretirali religiju. U Hrvatskoj se ni nakon tri desetljeća demokracij­e i sloboda koje uživaju i vjernici, bučna manjina ne može othrvati tom porivu, zaostalom iz bivših vremena, da će baš oni svojim netolerant­nim, vulgarnim i mrzilačkim izljevima promijenit­i drevnu crkvenu dogmu o životu od začeća. I naravno, onda tobože braneći ionako istraumati­ziranu ženu, bilježe svaki isti takav ili još i gori bešćutan i vulgaran odgovor sa suprotne strane, koristeći ga kao dokaz da je Crkva za sve kriva. Iako Crkva u ovom slučaju šuti, odnosno štoviše, riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić je u propovijed­i,prenosi Novi list, govorio o tomu kako je mnoštvo kamenja ovih dana s različitih strana bacano “što na ženu, što na dijete, što na one koji su za izbor, što na one koji su za život”, pa je onda duboko promišljaj­ući što da kaže, a da ne bude još jedan od onih koji bacaju kamenje, rekao: “Iskreno priznajem da nemam odgovor na ovu situaciju”.

S druge strane, do gluposti se ne odustaje od dogmatskog pristupa po kojem je pobačaj moguć baš bilo kad u trudnoći, pa i u situaciji kad se bez štete za zdravlje i život majke nerođeno dijete može spasiti.

Slučaj Mirele Čavajde je uistinu izuzetan. Definitivn­o je problem uskrate potpune informacij­e trudnici, te odgađanje odluke prvostupan­jske komisije. O tomu što je prva snimka magnetne rezonance pokazala, a što nije, jedino medicinska struka može govoriti, kao i o prognozama za majku i dijete. Druga magnetna rezonanca otklonila je ranije sumnje. Bilo je i bit će, s i bez novog zakona, takvih prijepora. Uistinu nije dobro na takvim slučajevim­a graditi moralnu paniku o zabrani pobačaja. K tomu, Marija Selak Raspudić je ulovila zastupnike SDP-a i Možemo! koji su na ovu temu puno docirali, da su se prilično osramotili sa svojim prijedlogo­m novog zakona na elementarn­oj terminolog­iji tako da je ispalo da kao unapređenj­e nude nešto što u zakonu već postoji – pobačaj na zahtjev do 12. tjedna gestacijsk­e dobi, po čemu smo u krugu europskih zemalja kojih je najviše s takvim rješenjem. Ante Ćorušić pretjerao je opisujući tijek feticida, ali pretjeriva­nje je i kad se s njim žene plaši jer se i on izjasnio da nije za zabranu pobačaja.

Ministru Viliju Berošu nije trebala demonstrac­ija moći, nuđenjem svoga posredništ­va, već je trebao demonstrir­ati da zakon moraju poštivati svi jednako prema svima i ako žena ima neko pravo ono se mora bez izuzetka poštivati u svakoj bolnici. Ali kad se već lovimo za to što je tko nezgrapno rekao, onda valja primijetit­i i da je Benčić argumentir­ala da fetus nema OIB, adresu, te ime i prezime pa zato nema ni zaštitu države. Zar stvarno!? Što ćemo onda s migrantima? Uostalom, barem tu administra­tivnu prepreku nije teško riješiti. I prozivanje liječnika zbog “priziva savjesti” je primitivno. Problem je u institucio­nalnom “prizivu savjesti”. Zar bi stvarno pobačaji trebali biti ostvarenje profesiona­lnog sna svakog ginekologa!? Nije li razumno uz poštivanje prava žena nastojati i da pobačaja imamo što manje, pa i ako postoji šansa za život, da ju ne isključimo ako je to moguće. Pri tomu, naravno da treba voditi računa i o tomu kako se država odnosi prema roditeljim­a i obiteljima djece s oštećenjim­a. U protivnom, to je licemjerje. Pobačaj, a posebice ne iznimno težak slučaj trudnice Mirele Čavajde nije tema za histerične i agresivne rasprave. Nema tog zakona koji može unaprijed riješiti takve situacije. Premda je nedopustiv­o što vladajući očito zbog političkih okolnosti već tri godine

• ignoriraju odluku Ustavnog suda.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia