Večernji list - Hrvatska

Da bi se ostvarili ciljevi često treba plivati uzvodno

- Jolanda Rak-Šajn

Potrošači ekološkog mesa prepoznaju kvalitetu. Naše su cijene dvostruko više u odnosu na uvozno meso, s kojim je cijene i nemoguće usporediti s obzirom na to da se uvozna teletina, primjerice, nudi uglavnom u lošijim kategorija­ma mesa poput prsa, vrata, rebara dok gotovo da nema u ponudi buta ili kotleta. No kupci koji nam dolaze nisu zainteresi­rani za meso iz trgovačkih centara čak da im ga se i pokloni. Sredinom siječnja cijene smo povećali za oko 10%, nevezano za krizu u Ukrajini, a potom ih među rijetkima umanjili za stopu PDV-a od 1. travnja čime su pale na razinu iz lipnja 2020. kada smo otvorili vlastitu maloprodaj­u.

Mjere bez kontrole

No s rastom troškova i za 30% zadnjih godina ipak ćemo morati povisiti cijene za 10-ak posto, Mladen Kušeković, vlasnik tvrtke Natura Beef iz Udbine i jedini hrvatski ekološki proizvođač mesa sa zatvorenim ciklusom – od reprodukci­je do vlastitog tova, klaonice, prijevoza, hladnjače i maloprodaj­e.

Teško je vjerovati da ćemo i u Hrvatskoj dočekati prizore tisuća kravica na nepregledn­im zelenim pašnjacima kako se to viđa u Francuskoj, Sloveniji ili Austriji. No na dijelu Krbavskog polja kojim, što na vlastitoj, što na državnoj zemlji u zakupu, gospodari Natura Beef, prve junice i njihovi podmladci ovih su dana već zaposjele ozelenjene livade na kojima će ostati sve do zime. Osnovni preduvjet za ekstenziva­n uzgoj goveda i ostale stoke velike su površine za ispašu poput napuštenih i nezagađeni­h područja poput Like iz kojih se iselio veliki dio stanovništ­va i koja bez puno napora omogućuju organizaci­ju uzgoja i proizvodnj­e po ekološkim principima. No ključni problem stočarstva na ovim područjima je taj što odgovorni nisu na vrijeme prepoznali njihov potencijal, priča Kušeković. S neselektiv­nim mjerama omogućilo se da mnogi iskoriste zakonski pružene prilike i u negativnom svjetlu prikažu i one koji se stočarstvo­m bave na ispravan način i s potpuno različitim ciljevima.

Iako na području Krbavskog polja i Like ima još slobodnog zemljišta koje se ne obrađuje, ogromne površine na području općine Udbina dane su u zakup brojnim OPG-ovima koji na njima ne obavljaju niti ne planiraju bilo koju vrstu poljoprivr­edne proizvodnj­e, već im površine služe isključivo za ostvarivan­je prava na poticaje. Kontrole pase li na njoj ijedno grlo nedostatne su i gotovo nikakve, pa se i oni koji su na njoj razvili zavidnu proizvodnj­u boje kako bi mogli ostati bez zemlje za koju umjesto dugoročne koncesije, opetovano potpisuju petogodišn­ji zakup.

A da je priča s dodjelom poljoprivr­ednog zemljišta koje je ključan preduvjet jasnija, samo bi se po pitanju govedarske proizvodnj­e na oko 100-150 tisuća hektara pašnjačkih površina, uz pripadajuć­e površine livada i oranica za proizvodnj­u krme za ishranu stoke, na godišnjoj razini moglo proizvesti oko 35-40 tisuća komada teladi za daljnji tov što zadovoljav­a otprilike trećinu godišnjih potreba RH, tvrdi Kušeković. Trenutačno proizvodi oko 50 tona telećeg i junećeg mesa godišnje. Prodaje ga preko vlastite maloprodaj­e u Zagrebu, surađuje s dvije trgovine domaće hrane u Zagrebu, Mrkvica i Grga Čvarak te s pet dućana Mercatora u Ljubljani i Kranju.

U iduće dvije do tri godine planira i udvostruči­ti proizvodnj­u te otvoriti još nekoliko prodajnih mjesta. Na farmi je sada 580 goveda svih kategorija - od rasplodnih grla, teladi, junadi za tov te podmlatka za daljnji rasplod. Oko 70% stada odnosi se na francusku mesnu pasminu Aubrac, a ostatak na križane mesne pasmine i Blonde d´Aquitaine. Oko 1100 ha zemljišta od čega oko 800 ha pašnjaka te 150 ha oranica i 150 ha livada, to je premalo za dostatne količine vlastite hrane. Nedostaje mu još oko 200 ha pa dio kupuje od drugih proizvođač­a pri čemu nije toliko sporna cijena koliko relativno mali broj ekoloških proizvođač­a krmnog bilja koji su spremni za nabavljenu robu izdati račun.

Regionaliz­acija proizvodnj­e

– S regionaliz­acijom poljoprivr­edne proizvodnj­e lako bismo došli do zaključka što i za koga na pojedinim područjima treba uzgajati, odnosno proizvodit­i. Na krškim poljima u zaleđu obale osigurao bi se veći dio poljoprivr­ednih proizvoda vrhunske kvalitete za potrebe turizma, a već sada bismo, da smo pametni, sve karte bacili i na ekstenziva­n uzgoj goveda za što imamo Bogom dane preduvjete – uvjeren je Kušeković.

– Da bi se ostvarili poslovni ciljevi često treba plivati uzvodno, suprotno od smjera koji nameće sustav – tvrdi Kušeković. No dokazao je, dodaje, da se i u nas može proizvesti visokokval­itetan proizvod te da se od toga može pristojno živjeti.

– Naši kupci znaju što je kvalitetan proizvod, pa kada imaju priliku i sigurni su da se zaista radi o kvalitetno­m domaćem proizvodu spremni su izdvojiti i nešto više novca. Na cijene nikada nismo imali prigovora, dapače, česti komentar je da su vrlo poštene za kvalitetu koju nudimo – zaključio

• je Kušeković.

Kada bi dodjela zemljišta bila jasnija godišnje bi se moglo utoviti 3540 tisuća teladi

 ?? ?? NAŠI KUPCI ne bi teletinu iz trgovačkih lanaca, čak i da im je poklone. Na cijene nikada nismo imali prigovora. Često nam kažu da su vrlo poštene za kvalitetu koju nudimo, kaže Kušeković
NAŠI KUPCI ne bi teletinu iz trgovačkih lanaca, čak i da im je poklone. Na cijene nikada nismo imali prigovora. Često nam kažu da su vrlo poštene za kvalitetu koju nudimo, kaže Kušeković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia