Večernji list - Hrvatska

Za obnovu vrelovoda u Osijeku 79 milijuna kuna

-

HEP-Toplinarst­vo započinje obnovu osječkog toplinskog sustava, a kapitalni projekt je zamjena spojnog vrelovoda od Termoelekt­rane-toplane Osijek do toplane pogona Osijek vrijedan gotovo 79 milijuna kuna, priopćili su jučer iz HEP-Toplinarst­va.

Zamjenom spojnog vrelovoda u ovoj i sljedećoj godini planira se revitalizi­rati 4,4 kilometara vrelovodne mreže. Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijuna kuna, od čega 46,01 milijuna kuna čine bespovratn­a sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljen­a u okviru Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014.- 2020. Obnova vrelovodni­h cijevi trebala bi značajno smanjiti gubitke u distribuci­ji toplinske energije i povećati uštede u njezinoj proizvodnj­i, uz smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Postojeći spojni vrelovod od Termoelekt­rane-toplane Osijek do toplane pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. Sada će biti zamijenjen novim i modernijim, cijevima promjera 800 milimetara.

U ovoj će se godini zamijeniti 3,8 kilometara vrelovodne mreže, a ostatak tijekom 2023. godine, kada projekt i završava. Tako povećat će se sigurnost opskrbe te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka, zaključuju iz HEP-Toplinarst­va. Na HEP-ovu vrelovodnu mrežu u Osijeku priključen­o je 11.500 kupaca.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia