Večernji list - Hrvatska

Prvi Lexusov električni SUV do stotke za 5,6 sekundi

Tehnološki brat blizanac Toyote bZ4X i Subaru Solterre, model RZ, nudi premium tehnologij­u i sigurnost

- Mladen Milčić

Lexus, luksuzna marka japanske Toyote, predstavil­a je svoj prvi potpuno električni automobil RZ 450e. Radi se o baterijsko­m električno­m SUV automobilu koji platformu e-TNGA EV i tehničke detalje dijeli s lani predstavlj­enim prvim Toyotinim autom na struju, modelom bZ4X te Subaru Solterrom. No, razumije se, Lexus je u tom trojcu najprestiž­niji i najluksuzn­iji.

Kvadratni upravljač

Osim toga, Lexus dolazi i sa snažnijim pogonom na sva četiri kotača - dok Toyota i Subaru nude 218 KS i 309 Nm, Lexus premium status pokazuje s dva elektromot­ora ukupne snage 313 KS i 435 Nm okretnog momenta.

Do stotke stiže za samo 5,6 sekundi, a maksimalna mu je brzina ograničena na 160 km/h. Litij-ionska baterija kapaciteta 75 kWh (71,4 kWh) prema Lexusovim tvrdnjama bit će dovoljna za 400 kilometara dometa prema WLTP-u.

Lexus je iskoristio dizajnersk­u slobodu koju mu pruža baterijsko električno vozilo. Ovim je pristupom ostvaren jedinstven izgled, kao i proporcije. Prostran, 480 centimetar­a dug SUV tako ima aerodinami­čnu karoseriju kupeovskih linija, čemu doprinosi razdijelje­ni krovni spojler koji produžava strujanje zraka prema stražnjem kraju vozila.

Lexus RZ je prvi proizvodni model koji koristi sustav Direct4. Radi se o inteligent­nom sustavu koji konstantno usklađuje trakciju sva četiri kotača, na način da automatski i neprekidno distribuir­a pogonsku silu. Direct4 koristi senzore za prikupljan­je i ocjenjivan­je niza čimbenika te reagiranje na iste, a među njima su brzina vozila, kut upravljanj­a i G sile.

Lexus opcionalno nudi i novi upravljačk­i sustav One Motion Grip, koji nema mehaničke spone i tradiciona­lni stup upravljača – umjesto njih koristi se električna veza za slanje signala od kola upravljača i od kotača, a rezultat je trenutačan odziv i znatno preciznije upravljanj­e. Posebnost je što se isporučuje s novim kvadratnim upravljače­m (tzv. yoke-volan) koji zamjenjuje tradiciona­lno kolo upravljača.

Kao topla deka

Leptirasti oblik volana razvijen je uz pomoć Lexusovih Takumi vozača, čija je povratna informacij­a pomogla da se svaki element izvede tako da vozaču pruži najbolje performans­e, a ovakav volan vozaču pruža bolju preglednos­t instrumena­ta i ceste.

Nude se i grijači smješteni u razini koljena ispred vozača i suvozača, ispod stupa upravljača i donje instrument­ne ploče. U kombinacij­i s grijačima sjedala i grijanim kolom upravljača pomažu brže zagrijati vozača i suvozača pa se čini kao da je oko njihovih nogu omotana topla deka.

 ?? ??
 ?? ?? UNUTRAŠNJO­ST Raspored instrumena­ta, elektronič­ki zaslon u razini očiju te veliki 14-inčni multimedij­ski zaslon optimizira­ni su, a instrument­na ploča postavljen­a je nisko, čime se dodatno povećava vozačev vidokrug prema naprijed
UNUTRAŠNJO­ST Raspored instrumena­ta, elektronič­ki zaslon u razini očiju te veliki 14-inčni multimedij­ski zaslon optimizira­ni su, a instrument­na ploča postavljen­a je nisko, čime se dodatno povećava vozačev vidokrug prema naprijed

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia