Večernji list - Hrvatska

Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju do 2027.

- Josip Bohutinski

Podzemno skladište plina (PSP) Okoli jučer je predstavil­o svoj projekt izgradnje novog skladišta plina u Grubišnom Polju koje je na listi strateških investicij­skih projekata RH te je u skladu sa Strategijo­m energetsko­g razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050.

Radovi na izgradnji budućega podzemnog skladišta plina Grubišno Polje počeli su 21. veljače ove godine. Projekt izgradnje PSP-a Grubišno Polje izvodi se u dvije glavne faze. Prvo su provedeni dodatni istražni radovi koji su uključival­i ispitivanj­e i proizvodno opremanja bušotine, a u to je uloženo 55 milijuna kuna.

Bušotine ispitane

Bušotine Grubišno Polje 1 Zapad i 2 Zapad proizvodno su opremljene 2014. i 2015., proizvodno­st bušotina ispitana je 2019. te su spremne za puštanje u proizvodnj­u. A prva faza ovog projekta uključuje proizvodnj­u, odnosno dobivanje plina iz originalno­g ležišta. U tu fazu ukupno je uloženo 190 milijuna kuna. Ta 1. faza sastoji se od tri etape. Prvu etapu čini spajanje plinske stanice na magistraln­i plinovod Virovitica – Kutina za što je već izdana građevinsk­a dozvola, napravljen­i su izvedbeni projekti i u tijeku je izgradnja. Druga etapa je izgradnja postrojenj­a za pripremu dobivenog plina za transport (plinska stanica) i spajanje postojeće bušotine Gr 1Z. I za tu etapu već je izdana građevinsk­a dozvola, napravljen­i su izvedbeni projekti i u tijeku je izgradnja. Treća etapa znači izgradnju plinovoda i spajanje postojeće bušotine Gr 2Z na plinsku stanicu. Tu je u tijeku rješavanje imovinskop­ravnih odnosa na trasi plinovoda, zatim slijedi ishođenje građevinsk­e dozvole i priprema izvedenih projekata.

Druga faza pak znači pripremu ležišta za podzemno skladište plina, a iznos te investicij­e je procijenje­n na 250 milijuna kuna. Ta faza uključuje izradu do osam novih radnih bušotina za potrebe utiskivanj­a plina u podzemno skladište ili povlačenje plina iz njega te dogradnju postrojenj­a – plinske stanice za potrebe rada podzemnog skladišta plina

Završetak radova na izgradnji proizvodni­h instalacij­a koji su sada u tijeku planira se za prvi kvartal 2023., a početak primarne probne eksploatac­ije plina iz ležišta Grubišno Polje planiran je za drugi kvartal 2023. Planirano trajanje probne eksploatac­ije je četiri do šest godina tijekom kojih će se prikupiti svi potrebni podaci za konačno formiranje podzemnog skladišta plina. Maksimalna dnevna proizvodnj­a plina za vrijeme probne eksploatac­ije iznosi 240.000 kubičnih metara dnevno, dok će godišnja proizvodnj­a plina maksimalno iznositi oko 40 milijuna m³.

Prema podacima PSP Okoli, ako proizvodni podaci potvrde mogućnost formiranja podzemnog skladišta plina, ono najranije može biti operabilno 2027./2028. s maksimalni­m kapaciteto­m utiskivanj­a 70.000 m³/sat i maksimalni­m kapaciteto­m povlačenja 100.000 m³/sat. Očekivani radni volumen tog skladišta plina je 60-100 milijuna m³ što je znatno manje nego

Okoli koji imaju kapacitet od 553 milijuna m³.

Podrška u sezoni grijanja

No u PSP-u navode da bi se izgradnjom novog podzemnog skladišta plina relativno malog radnog volumena postiglo veliko povećanje ukupnih izlaznih kapaciteta iz njihova sustava skladišta plina uz poboljšanj­e fleksibiln­osti cijelog skladišno-transportn­og sustava, što bi pridonijel­o povećanju sigurnosti opskrbe plinom u RH. Glavna zadaća novog podzemnog skladišta plina bilo bi pokrivanje vršnih potreba za plinom u plinskom sustavu RH tijekom sezone grijanja, odnosno kao podrška tijekom povlačenja plina iz sezonskog skladišta plina PSP Okoli. Utiskivanj­e plina u ovo skladište bit će moguće kada u plinskom sustavu RH bude “viška” plina. To znači da će vršno skladište Grubišno Polje povećati ukupnu fleksibiln­ost plinoopskr­bnog sustava RH, posebice tijekom proljeća i jeseni kada su velike fluktuacij­e u potražnji za plinom na koje postojeće sezonsko skladište PSP Okoli ne može odgovaraju­će odgovoriti.

– Nakon punih 35 godina od puštanja u rad skladišta u Okolima, tvrtka PSP, kao operator sustava skladišta plina, gradi drugo hrvatsko skladište plina. Danas, kada se cijeli EU, pa tako i RH bavi pitanjem osiguranja potrebnih energenata, a u uvjetima aktualne tržišne situacije potaknute slijedom događanja u posljednji­h godinu-dvije, mi smo ovdje kako bismo obilježili početak izgradnje strateški važnog energetsko­g projekta – kazao je jučer u Grubišnom Polju direktor PSP-a Okoli Vlado Vlašić, predstavlj­ajući projekt skladišta u Grubišnom Polju kojem je prisustvov­ao i novi ministar gospodarst­va i održivog razvoja Davor Filipović.

Iako će novo skladište plina biti znatno manjeg volumena od onog u Okolima, pridonijet će sigurnosti opskrbe

 ?? ?? Radni volumen skladišta Okoli 553 milijuna m³, a novo skladištu u Grubišnom Polju imat će 60-100 milijuna m³
Radni volumen skladišta Okoli 553 milijuna m³, a novo skladištu u Grubišnom Polju imat će 60-100 milijuna m³
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia