Večernji list - Hrvatska

Alarm u NATO-u, a Mario Nobilo uzeo slobodne dane

Turska blokirala Švedsku i Finsku na putu prema NATO-u

-

U sjedištu NATO-a jučer se pokušavao organizira­ti sastanak Sjevernoat­lanskog vijeća, na kojemu bi veleposlan­ici svih 30 zemalja saveznica odmah nakon primitka aklamacijo­m prihvatili svježe predane zahtjeve Finske i Švedske za ulaskom u vojni savez, no Turska je blokirala takvu zamisao. Turski veleposlan­ik imao je instrukcij­e od svog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoğana da ne podrži finski i švedski zahtjev, pa je sastanak Sjevernoat­lanskog vijeća s takvom odlukom na dnevnom redu jednostavn­o odgođen.

”Izručite 30 ljudi”

Hrvatski veleposlan­ik Mario Nobilo nije ni bio ondje jer je, kako neslužbeno doznajemo, uzeo slobodne dane, o čemu je i predsjedni­k Republike Zoran Milanović između redaka govorio na svojoj jučerašnjo­j press konferenci­ji na Pantovčaku.

- Što mi onda preostaje? Da napišem instrukcij­u hrvatskom ambasadoru, čovjeku pred mirovinu koji 30 godina služi državi i dao joj je 10 puta više nego Plenković? Mario Nobilo. Ako želi imati svoj mir, nek’ se makne, nek’ to pusti Plenkoviću, nek’ dâ mandat za potpisivan­je ugovora svojoj tajnici. Ili Frki. To može potpisati bilo tko. Ali ne petljaj hrvatsku diplomacij­u u to - rekao je predsjedni­k Milanović, koji i dalje inzistira na tome da bi Hrvatska trebala blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO sve dok se naši saveznici ne potrude oko rješavanja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovin­i. Vlada premijera Andreja Plenkovića protivi se takvom pristupu, podržava ulazak Finske i Švedske u NATO, i tvrdi da se za reformu izbornog zakona u BiH bori na sve druge diplomatsk­e načine.

U NATO-u na sve te detalje o odnosima Pantovčaka i Markova trga nitko ni jučer nije obraćao pozornost, ali svima se, slikovito rečeno, oglasio alarm zbog turske blokade. Koju službeno još diplomati u NATO-u ne nazivaju blokadom, jer tvrde da se radi na pronalažen­ju rješenja s turskim predsjedni­kom Erdoğanom (na tome, očekivano, rade Amerikanci), no prema neslužbeni­m izvorima Večernjaka plan je bio da se Sjevernoat­lansko vijeće već jučer pozitivno izjasni o zahtjevima Finske i Švedske - da pokrene proceduru pisanja protokola o pristupanj­u, koja je trebala potrajati otprilike dva tjedna, nakon čega bi slijedilo potpisivan­je protokola i kretanje u njegovu ratifikaci­ju u svih 30 država članica. Taj plan, odnosno njegov početak, jučer nije mogao biti izveden, iako se od jutra radilo na tome da bude izveden, što znači da se ipak dogodila blokada zbog Turske. Koja može biti još uklonjena, vjeruju optimisti unutar NATO-a, ali zasad nema naznaka kako će i kada biti uklonjena. Erdoğan je jučer spomenuo očekivanje da bi Švedska i Finska trebale izručiti 30 ljudi koje Turska traži pod optužbom da su kurdski teroristi.

- Ne želite izručiti teroriste, ali želite ući u NATO? Ne možemo pristati na to da sigurnosna organizaci­ja bude lišena sigurnosti - poručio je Erdoğan.

Kritična infrastruk­tura

Sigurnosni sustav u Bosni i Hercegovin­i dobio je upozorenje iz središta NATO-a da bi se digitalna infrastruk­tura mogla naći pod kibernetič­kim, hakerskim napadom iz Rusije. Zamjenik generalnog tajnika NATO-a Mircea Geoana izjavio je da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastruk­turu

• u BiH i Gruziji.

 ?? ?? TURSKI PREDSJEDNI­K Erdoğan optužuje Švedsku i Finsku da podržavaju terorizam, odnosno kurdske postrojbe i Turke optužene za pokušaj državnog udara
TURSKI PREDSJEDNI­K Erdoğan optužuje Švedsku i Finsku da podržavaju terorizam, odnosno kurdske postrojbe i Turke optužene za pokušaj državnog udara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia