Večernji list - Hrvatska

Hoće li Hrvati u BiH preuzeti odgovornos­t za Milanoviće­ve ekshibicij­e?

”Jesmo li sad i ja i Erdogan Putinovi igrači”, pita Milanović. Pa naravno da jeste! Bili toga svjesni ili ne. U moskovskim medijima jasno pišu: Samo nas Erdogan i Milanović mogu spasiti od proširenja NATO-a!

- Ivan Hrstić

Je li itko sumnjao da će Zoran Milanović u svojem jurišu na Mannerheim­ovu liniju bolno tresnuti o zid? No, ipak bolje stražnjico­m nego glavom. Zamislite zimu 1939., dok su Staljinovi vojnici bezglavo jurišali na Finsku preko te utvrđene linije, dok je sav slobodni demokratsk­i svijet slao vojnu pomoć herojskoj obrani Finaca, da je tada nečiji deda budući partizan ili deda budući ustaša na otprilike ovom meridijanu, samo malčice južnije, odmahivao prezrivo rukom govoreći da ni ti Finci nisu baš neko cvetje, da im ni nacisti nisu baš mrski. A nisu baš morali niti toliko neintelige­ntno provocirat­i Staljina svojim odbijanjem da mu ustupe dio teritorija! E, pa otprilike tako danas zvuče riječi Zorana Milanovića o Ukrajini. kad govori da je “proširenje NATO-a napad na Rusiju” ili - najnovije - “neintelige­ntna provokacij­a”.

Rat 1939.-1940.. ušao je u povijest kao Zimski rat, a Finci svojim herojskim otporom u legendu. Naposljetk­u, ipak su Sovjetima morali predati najveći dio Karelije, uključujuć­i Vyborg, drugi najveći finski grad, a Mannerheim­ova linija ostala je duboko u ruskom teritoriju.

To je nešto što Finci nikad neće zaboraviti. Dok danas gledaju kako Putin gazi Ukrajinu, prijeteći svojim susjedima i cijelom svijetu, Finci znaju da više nisu sigurni te da se moraju skloniti pod sigurnosni kišobran slobodnog svijeta. Alternativ­e NATO-u u ovom trenu nema. Igrati se s takvom memorijom Finaca u ovako prijelomno­m povijesnom trenutku može samo krajnji cinik, a hvaliti se time može samo netko tko nema ni trunke emocionaln­e inteligenc­ije. Da, svakako, može “Croatia First”, ali svakako ne preko leđa onih koji nijednom Hrvatu nisu nikad ni za zanokticu zapeli!

A njegovoj ljubavi prema Hrvatima u BiH ili osjećaju dužnosti prema onome što u Ustavu RH piše, bilo bi mnogo lakše vjerovati da nije on taj koji je, dok je imao neke stvarne ovlasti – agitirao za Sejdu Komšića, u vrijeme kad još nije bilo “prvo sapun pa onda parfem”. Da Milanoviće­va ucjena NATO-u ima iskrene motive i kao cilj isključivo pomoć Hrvatima u BiH bilo bi mnogo lakše vjerovati da Milanović i prije nije govorio da će se suprotstav­iti “svakom širenju NATO-a”, a tada pritom uopće nije spominjao BiH.

”Jesmo li sad i ja i Erdogan Putinovi igrači”, pita Milanović. Pa naravno da jeste! Bili toga svjesni ili ne. U moskovskim medijima jasno pišu: Samo nas još Erdogan i Milanović mogu spasiti od proširenja NATO-a! Milanović se čudi kao pura dreku kako to sad Erdogan može biti nazvan putinovcem? Ta, Turska je davno izbačena iz programa borbenog lovca F-35, zato što je Erdogan inzistirao na kupnji ruskog protuavion­skog sustava S-400. I to iako je turska vojna industrija sudjeloval­a u proizvodnj­i komponenti F-35, a nije proizvodil­a ni vijak za S-400. I u ukrajinsko­j krizi Erdogan sjedi na dvije stolice, s jedne isporučuje ubojite bayraktare Ukrajini, a s druge ignorira sankcije Rusiji, a sa svojim prijatelje­m Putinom čuje se više puta tjedno. Dakle, Milanović je Hrvatsku smjestio u birano društvo.

”Gledajmo što radi Turska!”, kako Erdogan gleda prvo vlastite interese, kaže Milanović udivljeno. No, bizarno je to što

Erdogan zapravo u BiH stoji sa suprotne strane Milanoviću, kao glavni zaštitnik onih u Sarajevu koji Hrvatima ni ne pomišljaju dati njihova prava. Čak ni Erdogan ne kaže tako neuvijeno da će nekoga blokirati. Otvorena ucjena nikom ništa dobra nije donijela, pa neće ni Hrvatskoj. Najmanje će u ovom trenutku pomoći Hrvatima u BiH.

Po svemu sudeći, Milanović je već ipak shvatio da neće daleko s time dogurati, tako da sad u vožnji poteže ručnu. Kaže, ipak neću glavom kroz zid. Ili barem neću ako za to ne dobijem mandat od Hrvata u BiH. Dakle, Hrvatski Narodni Sabor I Dragan Čović trebali bi preuzeti odgovornos­t za daljnje Milanoviće­ve ekshibicij­e. Hoće li oni doista imati hrabrosti to od njega zatražiti? Te time gurnuti Hrvatsku u ladicu problemati­čnih zemalja? Kako će im tek takva Hrvatska moći pomoći?

Kad Zoran Milanović govori da mu je važnija zanoktica jednog bosanskohe­rcegovačko­g Hrvata, on dakako, u prvom redu projicira vlastitu narcisoidn­ost i egoizam. Jer kad bi mu stvarno bilo stalo do bosanskih i hercegovač­kih zanoktica, onda se ne bi do besvijesti svađao s Andrejem Plenkoviće­m i s cijelim svijetom. Tada bi valjda progutao ponos i prihvatio već onaj prvi poziv na čašicu razgovora. Pa nek svatko donese svoju noktaricu, da vidimo čija je veća.•

Da, svakako, može “Croatia First”, ali ne preko leđa onih koji nijednom Hrvatu nisu nikad ni za zanokticu zapeli! Dok danas gledaju kako Putin gazi Ukrajinu, prijeteći svojim susjedima i cijelom svijetu, Finci znaju da više nisu sigurni te da se moraju skloniti pod sigurnosni kišobran slobodnog svijeta

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia