Večernji list - Hrvatska

U Hrvatskoj danas ima svega osam potkivača konja, nedostaje ih još 10

Zanati koji izumiru unatoč rastu broja grla

- Ivica Beti

U Zagrebu je u 19. stoljeću osnovana Zemaljska potkivačka škola koja je prvo radila pod Zemaljskom pastuharno­m, da bi se kasnije osamostali­la. U njoj su se odškoloval­e generacije potkivača konja sve do njezina zatvaranja 1962. godine. U Hrvatskoj se danas potkivači mogu prebrojiti na prste, isto kao i kovači.

Školovanje u SAD-u

Dio njih okupio se na natjecanju “Zlatna potkova” u međimursko­m selu Čehovcu, gdje je obnovljen prostor stare kovačnice. Prvo mjesto osvojio je Gianlucca Bottai, drugi je bio Ivan Karlovčan, a treći Nenad Damjanović, inženjer koji je, nakon što je 22 godine radio kao programer, odlučio otputovati u SAD i školovati se za potkivača konja u svjetski poznatoj Oklahoma Horseshoei­ng School. Položio je specijalis­tički ispit i stekao status certificir­anog potkivača.

– Ima posla, kako ne... Konja je sve više. Iz dana u dan njihov broj raste. Sve je više entuzijast­a koji se bave jahanjem, što rekreacijs­ki, što sportski – kaže nam Ivan Karlovčan iz Đurđevca koji je registrira­o obrt i obilazi sela.

– Ima nas u Hrvatskoj aktivnih sedam ili osam, koji živimo isključivo od toga posla. Kako sam odabrao to zanimanje? Moja obitelj držala je konje i k nama je dolazio potkivač kojem sam pomagao. Zaljubio sam se taj posao pa, kad mi je ponudio da budem šegrt, odlučio sam raditi s njim, sve dok se nisam osamostali­o – kaže 25-godišnjak, po struci veterinars­ki tehničar.

Potkivački zanat dobiva na popularnos­ti zahvaljuju­ći novopokren­utoj manifestac­iji “Fčofci pre kovačnici” u Čehovcu, gdje je zahvaljuju­ći Gradu Prelogu obnovljena stara kovačnica.

Javila se ideja o obnovi, a potom i o organizaci­ji manifestac­ije posvećene kovačima, na inicijativ­u pjevača Mirka Švende Žige, frontmena grupe Ogenj Tomislava Mihaca i Siniše Cmrka. Potkivanje je vrlo važno za normalan život i razvoj konja, a uz potkivanje majstori nude i usluge obrezivanj­a kopita te prekivanja, vrućeg ili hladnog.

Nepokriven­a Lika

Talijan G. Bottai potkivanje­m se bavi 15 godina, koliko i živi u Hrvatskoj. Za posao je, kaže nam, najvažnija ljubav prema konjima i edukacija. U Hrvatskoj ne postoji škola za to zanimanje.

– Nedostaje nam potkivača. Prema mojim procjenama, trebalo bi još najmanje deset ljudi da se pokrije veći dio Hrvatske. Imamo nešto manje od 30.000 konja, a neka su područja nepokriven­a, na primjer Lika – ističe Bottai, licenciran­i trener koji je vodio turističko jahanje u Istri.

U Hrvatskoj je prema podacima za 2020. evidentira­no 30.500 kopitara. Najzastupl­jeniji su konji, 25.800 grla, i imaju trend rasta od četiri posto, magaraca je oko 4600, a ostalo su mule, mazge i – zebre.

 ?? ?? DIO POTKIVAČA I KOVAČA okupio se na natjecanju “Zlatna potkova” u međimursko­m selu Čehovcu, gdje je obnovljen prostor stare kovačnice
DIO POTKIVAČA I KOVAČA okupio se na natjecanju “Zlatna potkova” u međimursko­m selu Čehovcu, gdje je obnovljen prostor stare kovačnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia