Večernji list - Hrvatska

Senzori prate ono što su djelatnici nekoliko puta dnevno bilježili u vitrinama

Sustav je za postavljen u galeriji i Muzeju, a u budućnosti će ga dobiti i Muzej Domovinsko­g rata na Turnju te Stari grad Dubovac

-

Više se neće moći dogoditi da se posjetitel­j približi izlošku ili sjedne na restaurira­ni kauč star više od stoljeća, a da netko od djelatnika Muzeja grada Karlovca to odmah ne uoči. I to ne zato što kustosi ili vodiči stalno obilaze postav već stoga što Muzeji imaju ugrađeno najmoderni­je tehnološko rješenje uz koje se brinu o zaštiti muzejske građe. Riječ je o takozvanom sustavu ‘Pametni muzej’ – projektu Grada Karlovca, Muzeja grada Karlovca, tvrtki Odašiljači i veze d.o.o., Končar – Elektronik­a i informatik­a d.o.o. i Končar – Digital d.o.o., koji trenutačno u Hrvatskoj posjeduju samo Muzeji grada Karlovca, i to na dvije lokacije: u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji ‘Vjekoslav Karas’.

Podaci u realnom vremenu

Prvi u Hrvatskoj karlovački će muzealci informacij­e o podatke o pokretima te temperatur­i i vlazi u izložbenim vitrinama, ali i svim muzejskim prostorija­ma dobivati putem inovativno­g informatič­kog sustava u realnom vremenu. To je novo tehnološko rješenje posvećeno optimizira­nju procesa potrebnih za zaštitu muzejske građe, a utemeljeno je na jedinstven­oj platformi IoT (Internet of Things).

Naime, Gradski muzej Karlovac i Galerija ‘Vjekoslav Karas’ prije nekoliko su tjedana opremljeni pametnim sustavima za mjerenje te daljinsko očitavanje i praćenje međuovisno­sti uvjeta u prostoru; temperatur­e i vlage te posljedičn­o potrošnje energije, a krajnji ciljevi projekta su povećanje sigurnosti muzejske građe te energetska i financijsk­a ušteda. Pametni sustav podrazumij­eva korištenje senzora detekcije pokreta, temperatur­e i vlage u prostorija­ma i izložbenim vitrinama, IoT mreže za prijenos podataka te softverske platforme i korisničko­g sučelja za nadzor i analizu podataka. Napredak je velik; do sada su djelatnici muzeja, kako u Karlovcu tako i u ostalim muzejima u Hrvatskoj, odlazili do vitrina i sami očitavali vrijednost­i temperatur­e i vlage s uređaja koji su unutra postavljen­i. To su radili više puta u danu, no sada su određeni parametri ‘zadani’ sustavu koji putem 30 senzora postavljen­ih u izložbenim prostorija­ma i depoima bilježi odstupanja od zadanih razina vlage i temperatur­e, a podatke o tome pohranjuje u centralno mjesto u ‘oblaku’ na računalu 24 sata dnevno svih 365 dana u godini. Informacij­e o tim parametrim­a mogu svakoga dana biti poslane i putem SMS poruke na broj odgovorne osobe bez obzira na to je li muzej otvoren ili ne.

Ovako inovativni­m projektima u Muzejima grada Karlovca teži se postizanju kvalitetni­je brige za muzejsku građu i napretku muzejske prakse u Hrvatskoj. Muzejski su predmeti posebno osjetljivi čak i na najmanje fluktuacij­e vlažnosti, temperatur­e i svjetla. Dugotrajno izlaganje neadekvatn­im uvjetima može dovesti do raznih problema. Uz pomoć pamet

nog sustava zaposlenic­i mogu prikupljat­i i analizirat­i kritične podatke o okruženju u kojem se predmeti nalaze u stvarnom vremenu, što omogućava brže i preciznije prilagođav­anje uvjeta, smanjuje troškove rada i učestalost restaurato­rskih projekata – kazala je Hrvojka Božić, ravnatelji­ca Gradskih muzeja Karlovac. Sustav je za sada postavljen u galeriji i Muzeju, a želja im je da ovaj sustav bude postavljen i na drugim dvjema lokacijama, u Muzeju Domovinsko­g rata na Turnju i Starom gradu Dubovcu.

Ono što je također važno, kaže ravnatelji­ca, sustav za prikupljan­je i analizu podataka omogućava praćenje klimatskih uvjeta u izložbenom prostoru i čuvaonicam­a, ali i alarmiranj­e u slučaju odstupanja od prosječne temperatur­e prostora te vlažnosti, a sve u svrhu što bolje zaštite muzejske građe. Senzori za detekciju pokreta služe tome da se osoblje muzeja alarmira o prisutnost­i posjetitel­ja u blizini nezaštićen­ih izložaka.

– Vjerujemo da će ovaj karlovački projekt biti i primjer za nacionalnu strategiju zaštite muzejske građe. U svakom je slučaju on na tragu strategije Hrvatske u kontekstu digitalnog i zelenog razvoja – rekao je Marko Serdarević, član uprave i glavni direktor za prodaju i razvoj OIV-a. Branimir Šteko, direktor Sektora prodaje i razvoja poslovanja Končar – Digitala, pojasnio je kako funkcionir­a softverska platforma koja se u sklopu projekta ‘Pametni muzej’ koristi na lokacijama Muzeja grada Karlovca.

Poticaj drugim gradovima

– Ova otvorena i modularna platforma već se koristi u elektroene­rgetici, vodoopskrb­i i odvodnji, javnoj rasvjeti, parkirališ­tima i punionicam­a električni­h vozila te za detekciju gubitaka i energetsku učinkovito­st. Na području okoliša koristi se najčešće za nadzor buke i kvalitete zraka, gospodaren­je otpadom i druga područja. Platforma osigurava integritet podataka i rad s kibernetič­ki sigurnim sustavima – pojasnio je B. Šteko.

Upravo zahvaljuju­ći navedenim mogućnosti­ma Grad Karlovac zadnje dvije godine implementi­ra sličan sustav u vlastitoj strategiji razvoja nazvanoj ‘Pametni grad’ za koju se opredijeli­o još 2018. godine.

– Riječ je o projektu Senzorika koji je već donio niz pametnih rješenja. Ponosni smo što je naš Muzej tim putem krenuo prvi u Hrvatskoj i uvjeren sam da će ta iskustva biti poticaj ostalima – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačel­nik.

U Karlovcu vjeruju da će njihovi muzeji biti primjer za nacionalnu strategiju zaštite muzejske građe

 ?? ?? PILOT-PROJEKT PAMETNI MUZEJ GRADA KARLOVCA Tehnološko rješenje predstavil­i su Marko Serdarević, član uprave i glavni direktor za prodaju i razvoj OIV-a, Hrvojka Božić, ravnatelji­ca Muzeja grada Karlovca, Tomislav Marić, direktor Sektora za prodaju OiV-a i Branimir Šteko, direktor prodaje i razvoja poslovanja Končar - Digitala
PILOT-PROJEKT PAMETNI MUZEJ GRADA KARLOVCA Tehnološko rješenje predstavil­i su Marko Serdarević, član uprave i glavni direktor za prodaju i razvoj OIV-a, Hrvojka Božić, ravnatelji­ca Muzeja grada Karlovca, Tomislav Marić, direktor Sektora za prodaju OiV-a i Branimir Šteko, direktor prodaje i razvoja poslovanja Končar - Digitala
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia