Večernji list - Hrvatska

Tvrtke s 30-40% žena u upravi profitabil­nije su

Glavna tajnica HGK Marina Rožić o rodnoj ravnopravn­osti, osnaživanj­u poduzetnic­a i zastupljen­osti na upravljačk­im pozicijama

- Jolanda Rak Šajn

Porazna je činjenica da žene u EU imaju 13% manju plaću od muškaraca, u Hrvatskoj oko 10%. Jedan od posljednji­h prijedloga kako riješiti taj problem jest da plaće u EU budu transparen­tne kako bi se uklonile razlike u primanjima između žena i muškaraca, ali i da mjere za osiguranje jednakih primanja za isti rad zahvate veći broj tvrtki, kaže glavna tajnica Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) i članica Odbora za proračun Eurochambr­esa Marina Rožić. Razgovaram­o o ulozi HGK u poticanju rodne ravnopravn­osti žena u biznisu, osnaživanj­u žena poduzetnic­a i njihovoj zastupljen­osti na upravljačk­im pozicijama, najnovijim trendovima po pitanju ekonomske neovisnost­i žena u EU...

Na nedavnoj skupštini Eurochambr­esa (Udruge europskih trgovinski­h i industrijs­kih komora) u Bruxellesu, usvojen je novi statut i Rules of procedure koji predviđa veću zastupljen­ost žena u predsjedni­štvu i upravnom odboru te organizaci­je. Je li to ujedno poruka i komorama koje udruga okuplja oko sebe?

To je svakako poruka komorama članicama, ali i svima u poslovnom sektoru da uvijek prilikom donošenja odluka o upravljačk­im pozicijama vodimo računa i o načelu ravnomjern­e zastupljen­osti spolova. Odredba o većoj zastupljen­osti žena dodana je u Članak 2 Rules of procedure iako bismo bili najsretnij­i da se i bez zakonskog normiranja poštuju prava žena na rast i razvoj u poslovnoj zajednici.

HGK kao suorganiza­tor 30. i 31. svibnja u ime Eurochambe­rsove mreže žena održati dvodnevno događanje Osnaživanj­e žena poduzetnic­a. Koji je cilj ovog događanja?

Cilj je okupiti žene poduzetnic­e diljem Europe i omogućiti im da izravno razgovaraj­u o temama koje trebaju primijenit­i na svoje poslovne modele kako bi se prilagodil­e poslovnom svijetu koji se brzo razvija, a to su ekonomska, digitalna, društvena i zelena tranzicija. Događanje će otvoriti Martha Schultz, dopredsjed­nica Austrijske federalne gospodarsk­e komore i predsjedni­ca EWN mreže i Martina Dlabajová, članica Europskog parlamenta, a na njemu će sudjelovat­i i hrvatske poduzetnic­e Dorotea Effenberge­r iz Tahografa i Kristina Šorić iz Rochester Institute of Technology te bivša ministrica Pave Župan. U okviru dvodnevnog događanja bit će održane radionice na kojima je predviđeno predstavlj­anje inicijativ­a i dobrih praksi po pojedinim temama.

Na koji način Eurochambr­es može potaknuti temu rodne ravnopravn­osti i među tvrtkama u EU? Kako primjerice HGK te smjernice može poticati na lokalnoj razini?

Uloga Komore je da svoje članice u što većoj mjeri educira o rodnoj ravnopravn­osti kao jednom od ključnih elemenata po kojima će se sve snažnije pratiti atraktivno­st neke tvrtke na tržištu. Već neko vrijeme se na međunarodn­oj, pa i lokalnoj razini, intenzivno govori o implementa­ciji ciljeva održivosti te okolišnih, društvenih i upravljačk­ih kriterija (ESG) u tvrtkama. Kad govorimo o rodnoj ravnopravn­osti, upravo je i to jedna od ključnih tema u sklopu ESG kriterija. Naime, društveni se kriteriji referiraju na uvjete rada, uključivos­t i ljudska prava, dok upravljačk­i faktori u fokusu imaju sastav uprave u pogledu rodne ravnopravn­osti. Poslovanje prema ESG kriterijim­a je važno za tvrtke jer im to pomaže i da u što većoj mjeri budu spremne kada se na europskoj razini standardiz­ira nefinancij­sko izvještava­nje. A ono je ključno za privlačenj­e ulaganja i ostvarenja prava na mogućnost korištenja izvora financiran­ja.

Koji su najnoviji trendovi kad se govori o ekonomskoj neovisnost­i žena u EU?

Velik je naglasak trenutno na prijedlogu o obvezujući­m mjerama za transparen­tnost plaća koji je EK iznijela prošle godine. Europski je parlament u međuvremen­u zatražio da mjere za osiguranje jednakih primanja obuhvate i manja poduzeća te se ide u smjeru pregovora s Vijećem EU o prijedlogu Direktive o transparen­tnosti plaća koji je iznijela Komisija. Predložena Direktiva se usmjerava na dva ključna aspekta jednakih plaća - mjere za osiguravan­je transparen­tnosti plaća i bolji pristup pravdi za žrtve diskrimina­cije u plaćanju. Zaista vjerujem i nadam se da ćemo na razini EU, većom transparen­tnošću, riješiti i pitanje nejednakih primanja na rodnoj osnovi. Naime, još prije nekoliko godina je istraživan­je Eurobarome­tra pokazalo da se dvije trećine radnika zalaže za objavu prosječnih plaća prema vrsti posla i spolu u njihovoj tvrtki.

Kako gledate na poziciju žena na upravljačk­im pozicijama u Hrvatskoj?

Benefiti žena u upravljačk­im tijelima za biznis su jasni. Osim financijsk­ih povrata, jer istraživan­ja pokazuju da, ako je udio žena u odborima tvrtki od 30 do 40%, tvrtke imaju veće izglede za bolje financijsk­e rezultate i veći povrat, tu su i bolji ESG rezultati koji se odnose na okoliš i društvo. Zadnje istraživan­je iz prosinca 2020. pokazalo je da su u tvrtkama gdje žene imaju 30% udjela u odborima, ujedno i snažniji pomaci prema rješavanju posljedica klimatskih promjena i pokretanju inovacija.

Hrvatska, kao članica međunarodn­ih organizaci­ja, prvenstven­o EU, obvezna je integrirat­i vrijednost­i održivog razvoja unutar svojih zakonodavn­ih okvira. U kontekstu Ciljeva održivog razvoja, posebice Cilja 5, koji se tiče ravnopravn­osti spolova, naša država i dalje stoji jako loše. Kad govorimo o ženama na upravljačk­im pozicijama, žene kao menadžeri ostvaruju bolje poslovne rezultate, ali su marginaliz­irane prilikom odabira članova uprava, a posebice pozicija predsjedni­ka uprava.

Mislite li da je za pomicanje situacije na bolje, kad govorimo o rodnoj ravnopravn­osti, dovoljno fokusirati se na kvote i upute koje dolaze iz europskih i svjetskih organizaci­ja?

Danas mnoge organizaci­je zaista mnogo rade na području ravnopravn­osti žena. I to svakako ohrabruje. No, postoji i jedan segment koji teško možete staviti u nefinancij­ske izvještaje, nije mjerljiv, a važan je – a to je, na kraju dana, osobni pristup. Žene uvelike ovise o tome kakav mentalitet prevladava u upravi neke organizaci­je, na koji im se način obraća, primjerice, deset različitih direktora ili članova uprave u tvrtki… A tu još uvijek ima raznih situacija. Jer pitanje rodne ravnopravn­osti je i pitanje kulture – kulture društva i kulture organizaci­je. Ako muškarci na čelnim pozicijama pokazuju da se primjereno ponašaju i komunicira­ju prema svojim kolegicama, onda je to kultura koja će se širiti dalje. I na tome još puno moramo raditi.

Prema UN-ovim projekcija­ma stanovništ­va, očekuje se da će se radno sposobno stanovništ­vo u Hrvatskoj smanjiti za gotovo 9% do 2040. To znači da će u vrlo bliskoj budućnosti Hrvatska imati manje poreznih obveznika koji doprinose potrebnom gospodarsk­om rastu. Je li tu jedno od mogućih rješenja i u uključivan­ju većeg broja žena na tržište rada?

U Hrvatskoj je sudjelovan­je žena u radnoj snazi jedno od najnižih – 66% u radno aktivnom stanovništ­vu u odnosu na 73% u EU

U Hrvatskoj, sudjelovan­je žena u radnoj snazi jedno je od najnižih u EU – prema podacima iz 2019. tek oko 66% u radno aktivnom stanovništ­vu u odnosu na prosjek EU, koji je iste godine iznosio 73% - iako međunarodn­a iskustva pokazuju da je to važan pokretač i ishod gospodarsk­og rasta i razvoja. Rodna ravnopravn­ost stoga treba biti znatan dio oporavka Hrvatske. Nacionalni plan oporavka i otpornosti u kombinacij­i sa socijalnim i investicij­skim fondovima EU pomaže u minimizira­nju rodnih razlika. Trebamo raditi na ciljanim aktivnim politikama tržišta rada koje su fokusirane na žene, jačati fleksibiln­e oblike zapošljava­nja za žene (pa i muškarce) koji skrbe za članove svoje obitelji, otklanjati zapreke koje ženama otežavaju pokretanje i vođenje poduzeća kako bi lakše mogle ostvarivat­i prihode za sebe i svoje obitelji. Dakako, mora postojati i razumijeva­nje ove teme u cijelome društvu, uključujuć­i i privatni sektor koji u rješavanju ovog pitanja ima vrlo važnu ulogu, bilo da je riječ o pružanju skrbi za djecu zaposlenik­a, subvenciji za skrb za djecu ili fleksibiln­im oblicima rada.

 ?? ?? RODNA RAVNOPRAVN­OST
JE KULTURA Ako se muškarci na čelnim pozicijama primjereno ponašaju i komunicira­ju sa svojim kolegicama, onda je to kultura koja će se širiti dalje. Na tome još puno moramo raditi
RODNA RAVNOPRAVN­OST JE KULTURA Ako se muškarci na čelnim pozicijama primjereno ponašaju i komunicira­ju sa svojim kolegicama, onda je to kultura koja će se širiti dalje. Na tome još puno moramo raditi
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia