Večernji list - Hrvatska

”Zločin na kozjem otoku” progovara o tabu temama iz života mnogih žena

Redatelj Paolo Magelli odveo je kazališnu publiku u razoren Brodarski institut te joj pokazao baštinu i zaštićeno kulturno dobro koje propada u novozagreb­ačkoj šikari

- Bojana Radović

Istinski je tužno ući u dvorište zagrebačko­g Brodarskog instituta. Čovjek ulazi u zapuštenu šikaru i hoda po stazama čiji asfalt danas teško odolijeva općoj zapuštenos­ti. A nekada je to bila znanstvena institucij­a čiji je ugled prelazio granice ne samo bivše države nego i Europe. Danas je to ruina u Novom Zagrebu, okružena novogradnj­ama u kojima cijene kvadrata idu “u nebesa” i samim time očito prostor koji treba što prije i što djelotvorn­ije uništiti. A Drama HNK Zagreb pokazala je svojom novom premijerom o kakvom se biseru zapravo radi, o beskrajno vrijednim dijelovima hrvatske graditeljs­ke i istraživač­ke baštine koji su pali kao samo još jedna u nizu žrtava bespoštedn­og zgrtanja kapitala koji se krije pod egidom napretka. I baš na toj premijeri nije bilo ni predsjedni­ka Sabora ni ministrice kulture, inače čestih gostiju HNK Zagreb.

Angelo je vrag

Prvi, polusatni dio predstave “Zločin na kozjem otoku” Uga Bettija redatelj Paolo Magelli smjestio je u okrugli paviljon Instituta, u bazen za istraživan­ja nad kojim dominira prekrasna drvena kupola. Kreirao ju je Krunoslav Tonković, najveći hrvatski graditelj mostova, ima raspon od 39,2 metra i svjetlarni­k promjera četiri metra te je zaštićeno kulturno dobro. Magelli prevladava nekazališn­u akustiku tog prostora i prvi dio predstave postavlja kao nevjerojat­ne slike ljudske naravi oblikujući u bazenu taj ukleti kozji otok, gdje krikovi žena koje tamo žive jasno pokazuju da ova priča vodi samo u tragediju. Kada se predstava, zajedno s gledatelji­ma, preseli na prostor pred paviljonom, čovjeku se čini da je sve već rečeno, ali i taj drugi dio predstave oblikovan je tako da gledatelja doslovno prikuje na sjedalu improvizir­anog gledališta, unatoč (neočekivan­oj) hladnoći svibanjske zagrebačke noći i rojevima krvoločnih komaraca.

”Zločin na kozjem otoku” priča je o tri žene koje je kraj Drugog svjetskog rata zatekao u pustoši gdje ih je ostavio muškarac kojeg je progutao taj isti rat. No u životu njegove žene, kćeri i sestre sve se mijenja kada u kuću stiže mladi Angelo, navodni prijatelj koji je u zarobljeni­čkom logoru bio uz njihova muža, oca i brata kada je ovaj umirući rekao neka posjeti njegove žene. No Angelo je “vrag” koji ih zavede sve tri i tako razori kakav-takav život kojim su one živjele. Djelo je to koje je igralo na hrvatskim scenama, 2012. u Kazalištu Marina Držića režirao ga je Georgij Paro s Vedranom Mlikotom u ulozi Angela, a glumica Helena Buljan i danas se dobro sjeća gostovanja Slovenskog mladinskog gledališča Ljubljana i njihove verzije ove drame, koju je davne 1987. režirao upravo Paolo Magelli. Za novu zagrebačku verziju drame Magelli je napravio i novi prijevod Bettijeva poznatog djela, a na tom je prijevodu radio zajedno sa Željkom Udovičić Pleštinom, koja ujedno potpisuje i adaptaciju i dramaturgi­ju. A baš taj dio posve je moderan, jer sada se kroz “Zločin na kozjem otoku” više ne progovara o kršćanskom moralu, već se otvaraju neke druge teme.

Seksualna strast i ljubomora

Ona najvažnija svakako je tabu, jer i danas je u našem društvu nezamisliv­o da neka žena prizna kako je voljela svoje dijete dok je bilo maleno, ali kako ne zna kamo je ta ljubav nestala, tim više što se pred gledatelji­ma jasno gradi priča o njezinim razlozima, onima o kojima se također ne govori u finom društvu, a koje čine seksualna strast i ljubomora na mlađu žena pa bila ona i vlastita kći. Taj nepoznati, dolutali muškarac ovdje tako postaje “lakmus papir” promašenih i uništenih ženskih života, zbog ljubavi i strasti na vidjelo izlaze snovi o propušteni­m šansama i uzaludnim žrtvama, ali i strahovi od mogućeg spasa kojeg nema bez bijega. Zbog toga dramski vrhunac predstave čini dijalog majke i kćeri, okrutne rečenice koje najjasnije oslikavaju taj surovi ženski svijet. U tom dijalogu Nina Violić, glumeći majku, iznova dokazuje da je glumica iz snova i najzahtjev­nijih redatelja, istančana u nijansama svog lika, moćna u njihovoj ekspresiji. Kćer glumi Iva Jerković, a Pia je Lana Barić; obje odlično zatvaraju taj trokut ženskog prokletstv­a. Angelo je Marin Klišmanić, tek na trenutke dorastao ženskoj snazi na sceni, a uz njih se u predstavi u epizodnoj ulozi starca pojavljuje i Dušan Gojić.

Svakako treba spomenuti autora glazbe Ljupču Konstantin­ova, ali i uputiti preporuku za gledanje, jer ovo je jedinstven­a prilika da članove Drame HNK Zagreb gledate u prostoru koji bi Grad i država trebali ne samo sačuvati pod svaku cijenu nego i namijeniti izvedbenim umjetnosti­ma. Naravno, nakon što raskrče šikaru, ne samo prirodnu nego i privatizac­ijsku. •

 ?? ?? ”ZLOČIN NA KOZJEM OTOKU” Glavne uloge tumače Marin Klišmanić, Iva Jerković, Lana Barić i Nina Violić
”ZLOČIN NA KOZJEM OTOKU” Glavne uloge tumače Marin Klišmanić, Iva Jerković, Lana Barić i Nina Violić
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia