Večernji list - Hrvatska

Srbija je započela rat, a sad bi htjela dijeliti ‘pravdu’ Davor Ivanković

-

Četvorica hrvatskih ratnih pilota pridružila su se već desecima naših ratnih zapovjedni­ka i vojnika koji su zbog pravnih manevara Srbije praktički osuđeni na “kućni pritvor” u Hrvatskoj i bez krivnje i suđenja izgubili su slobodu kretanja svijetom. Apsurd je to koji našim vlastima treba stalno biti pred očima, pogotovu kad se susretnu s Aleksandro­m Vučićem. Porazno je to za sve hrvatske vlasti, a sukcesivno se ponavlja još od 2003., kada je Srbija usvojila zakon o regionalno­j nadležnost­i za ratne zločine. I od tada je po njemu procesuira­la stotine osoba. Srbija je taj zakon usvojila iz političkih razloga, a to joj je omogućilo da, kada joj to politički odgovara, živcira vlasti u Hrvatskoj, BiH i Kosovu. Kao i sada, kada Vučić očito treba zabašuriti to što mora uvesti sankcije protiv Rusije. Zakonom si je Srbija, naime, dala za pravo da progoni sve osobe s područja bivše SFRJ. Hrvatska je od početka bila neprijatel­jski raspoložen­a prema ovakvoj praksi Srbije, no nije uspjela promijenit­i ništa, niti je natjerati da taj zakon ukine. Pokušala je, kada su počinjali pregovori Srbije o ulasku u EU, no stvar je propala jer devet država EU ima takav zakon. Vučić je odavno rekao da ga Srbija neće ukinuti.

Hrvatska nije uzvratila istom mjerom, a njezini su se premijeri žestili, ali na tome je ostalo. Kada je premijer bio Zoran Milanović, izjavio je da nećemo Srbiji tolerirati taj zakon. “Mi nemamo takav zakon, nemojte nas tjerati da tako završi”, junačio se. Sada, šest godina kasnije, o istoj temi samo rezigniran­o kaže: “Srbija uništava samu sebe. Moja poruka Vučiću je: Samo rokaj po tome”. Premijer Andrej Plenković također izjavljuje da je nama taj zakon neprihvatl­jiv, da ćemo “odgovoriti hrabro, odlučno štiteći hrvatske interese, zapovjedni­ke, vojnike”. Ćemo, ćete, će... Čekamo!

Stvar je u tome da prema takvoj raboti Srbije Hrvati ne mogu biti neemotivni. Srbija je započela rat, potaknula Srbe u RH i BiH da se pobune, dovela oficire JNA da vode rat uz etničko čišćenje i genocid. Srbija je izgubila sve te ratove, a sada samu sebe postavlja kao – glavnu djelitelji­cu pravde “u regionu”. Kakva bahatost, kakva laž, kakva napuhanost. Beogradski imperijali­zam je baš poput imperijali­zma Putinove Rusije u Ukrajini, napajan iz istog kazana.

Ovaj konkretni slučaj, gađanje kolone na Petrovačko­j cesti 7. srpnja 1995., spominjan je i na suđenju generalima u Haagu. Bio je drugi dan svjedočenj­a Žarka Puhovskog, koji je kao svjedok tužiteljst­va potvrdio da je bijeg Srba iz tzv. Krajine bio “unaprijed organizira­n i dogovoren”. Onda je odvjetnik Luka Mišetić u sudnici pustio snimke o pregaženoj koloni civila kod Dvora na Uni.

Upitan što zna o koloni od pet kilometara užasa u kojoj su tenkovi srpskog zapovjedni­ka Koste Novakovića u povlačenju gazili izbjeglice prema BiH, Puhovski je potvrdio da je od kolega iz Helsinškog odbora Republike Srpske 1996. dobio podatke da se radilo “o incidentu u kojem su stradala 82 srpska civila”.

Sjetio se i događaja kada je srpski zrakoplov gađao kolonu izbjeglih Srba, za što su lažno bili optužili HRZ. I doista, Hrvati su te kolone u povlačenju propuštali danima, i mogli su ih napasti kad god su htjeli. Zašto bi ih onda napali nakon što su već pobjegli 40 kilometara u BiH?

Kakva bahatost, kakva laž! Beogradski imperijali­zam je baš poput onog Putinove Rusije u Ukrajini, napajan iz istog kazana

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia