Večernji list - Hrvatska

Pružne građevine napokon se izdvajaju iz HŽ Infrastruk­ture

DOK JEDAN SINDIKAT NAJAVLJUJE PROSVJEDE, DRUGI IM SE PROTIVI

- Josip Bohutinski • RH.

Pružne građevine koje su sad tvrtka kći HŽ Infrastruk­ture napokon će biti izdvojena u posebno poduzeće i tako će moći sudjelovat­i na natječajim­a za gradnju pruge koji se sufinancir­aju iz EU, što dosad nije bilo moguće zbog sukoba interesa. A to izdvajanje PG-a iz HŽI-a i njegovo prebacivan­je u CERP (Centar za restruktur­iranja i privatizac­iju) je važno jer u Hrvatskoj manjka građevinac­a i tvrtki koje bi radile na infrastruk­turnim projektima. Naime, radi se o tvrtki od oko 1500 zaposlenih i s mehanizaci­jom za gradnju pruga. No izdvajanje PG-a iz sigurnih jasli HŽI nije svima “dobro sjelo” pa tako neki sindikati najavljuju prosvjede zbog toga, odnosno načina na koji će prebacivan­je PG u CERP biti izvedeno i najavljuju prosvjed za ponedjelja­k dok drugi sindikati podržavaju tu ideju. PG je tvrtka koja već godinama posluje u minusu, tako je u zadnjih pet godina nakupila gubitak od čak 206 milijuna kuna. Poslove od HŽI-ja dobiva uglavnom za redovno održavanje pruga i neke radove koje se ne financiraj­u sredstvima EU i europskih razvojnih banaka.

”Nerealni zahtjevi”

Izdvajanju PG-a iz HŽI-ja protive se u Sindikatu hrvatskih željezniča­ra (SHŽ), čije zahtjeve u resornom Ministarst­vu mora, prometa i inPosljedn­jih i Upravi HŽI-ja, ali i u drugom reprezenta­tivnom sindikatu u toj tvrtki, Sindikatu infrastruk­ture hrvatskih željeznica, smatraju nerealnim. SHŽ, primjerice, traži da se prije izdvajanja PG u CERP podmiri cjelokupni dug te tvrtke prema dobavljači­ma koji iznosi oko 65 milijuna kuna. Traže i da HŽI preuzme pripadajuć­i dio spornog poreznog duga za otpremnine. Usto, zahtijevaj­u i da sve nekretnine koje koristi PG unesu u njegovo vlasništvo te da se Vlada obveže da će PG nakon izdvajanja dati kreditno jamstvo za obnovu mehanizaci­je. Njihov zahtjev je i da se u trogodišnj­i ugovor HŽI-a i PG-a unese klauzula o nemogućnos­ti jednostran­og otkazivanj­a. Zadnji im je zahtjev da 100 radnika koji rade u sektoru Održavanja pruga, a koji će prijeći u HŽI ne budu proglašeni tehnološki­m viškom. SIHŽ-a se pak protivi tim zahtjevima SHŽ-a.

Podsjećamo da je prije devet godina izdvojen dio Održavanja kako bi se sanirao tadašnji dug koji je PP Remont pruga (PGR) napravio u iznođer, su 130 milijuna kuna. Tada je na PG prebačena i kompletna mehanizaci­ja. Navedeno izdvajanje enormno je povećalo troškove održavanja, godišnje oko 150 milijuna kuna – navodi predsjedni­k SIHŽ-a Slavko Proleta u svom dopisu Vladi i premijeru. Dodaje da se danas nakon odluke Vlade o vraćanju organizaci­jske jedinice Održavanja u HŽI, a preostalog dijela PGR-a u CERP, imamo iste probleme, a to je ponovno dug koji je proizveo PRG i ponavlja se situacija o ponovnom traženju sanacije tog duga.

Pismo branitelja Butkoviću

– Sve daljnje ustupke i postupanja izvan dogovoreni­h pravnih radnji koje su određene odlukom Vlade smatrat ćemo direktnom ugrozom funkcionir­anja HŽI-ja – poručuje Proleta. Potporu Ministarst­vu i HŽju dala je i Udruga branitelja invalida Domovinsko­g rata HŽ-a koja u pismu Andreju Plenkoviću i Olegu Butkoviću, među ostalim, navodi da vjeruju da će dodatnim angažmanom Butkovića i predsjedni­ka uprave HŽ-ja Ivana Kršića problem PG-a biti riješen u pozitivnom smjeru. Podsjećaju da su s Butkovićem i Kršićem imali pozitivno iskustvo prilikom rješavanja problema branitelja u HŽ Cargu i drugim društvima te poručuju da bi, s obzirom na stanje željezničk­ih pruga u Hrvatskoj, tvrtka PG i njezin opstanak trebali biti strateški interes

Izdvajanje­m u posebno poduzeće Pružne građevine će moći sudjelovat­i na natječajim­a za gradnju pruge koji se sufinancir­aju iz EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia