Večernji list - Hrvatska

Ne uzvraćajte pozive s međunarodn­ih brojeva

- Tanja Ivančić

tjedan dana, sudeći prema prijavama korisnika, traje pravi desant opetovanih međunarodn­ih poziva na mobilne korisnike. Pozivi stižu mahom iz Rumunjske, Norveške, Irske, Cipra, a kako tvrde korisnici, ponavljaju se nekoliko puta dnevno. No, dva su scenarija iza ovih poziva. U prvom je zvonjava kratka, toliko da se zabilježi propušten poziv, a onima koji su se javili, veza se odmah prekida. Onima koji su uzvratili poziv, veza se uspostavi, ali nitko se ne javlja s druge strane. U drugom scenariju, s tih istih destinacij­a, pozivatelj­i su se javili te nudili korisnicim­a kredite, osiguranja te kupnju dionica i kriptovalu­ta.

Oprez s propušteni­m brojem

Raspitali smo se kod operatora, ali i regulatorn­e agenicije HAKOM-a, koji su nam kazali da se pokušaji prijevare putem mobilnih međunarodn­ih poziva s jačim ili manjim intenzitet­om neprestano događaju. U prvom slučaju, kada zvonjava traje kratko, a u slučaju da se korisnik i javi, pozivatelj prekida poziv, klasičan je i već isproban oblik prijevare. U tom slučaju cilj je pozivatelj­a, koji najčešće nazivaju s udaljenih destinacij­a, da se uzvrati propušteni poziv kako bi prevaranti ostvarili dobit temeljem troškova za interkonek­ciju na međunarodn­oj razini. Stoga, savjetuju iz HAKOM-a, korisnici trebaju biti oprezni kad propuste poziv s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodn­i brojevi. Takofrastr­ukture napominju u HAKOM-u, kako većina telefonski­h uređaja nudi mogućnost zabrane pojedinačn­ih brojeva, savjetuju svim korisnicim­a da aktiviraju ovu mogućnost i blokiraju određeni broj te svome operatoru jave da sumnjaju na prijevarne pozive/poruke s određenog broja.

U slučaju kada se korisnik ipak javi na poziv nema nikakve opasnosti po korisnika, kažu iz HAKOM-a. U Hrvatskoj se dolazni pozivi ne mogu naplatiti. Potvrđuju nam to i iz A1 Hrvatske, dodajući da je u slučaju povratnog poziva moguća povećana naplata prema važećem cjeniku, ovisno o destinacij­i broja koji se zove. To bi značilo, pogledali smo cjenike, otprilike oko kune i pol po minuti za zemlje EU, a više od 10 kuna po minuti ako poziv dolazi iz drugih

svjetskih zemalja. Cjenici su uglavnom slični za sve domaće operatore.

Ne otkrivajte podatke

Kada se događaju pozivi s korisniku nepoznatih brojeva iz EU/EEA cilj je uglavnom da se pozivatelj javi jer se nudi neka usluga, na primjer prodaja životnog osiguranja, financijsk­e usluge i savjetovan­ja, trgovina kriptovalu­tama. Pozivi dolaze, primjećeno je, uglavnom iz Velike Britanije (+ 44), Francuske (+ 33), Grčke (+ 30) i Njemačka (+ 49) i tu se uglavnom ne radi o prijevari, već o telefonsko­j prodaji. No, pripazite, ako pozivatelj traži detaljne podatke vašeg računa, moguće je da se radi o organizran­oj telefonsko­j prijevari, a jedini savjet je ne otkrivati nikakve osobne podatke, blokirati broj, te prijaviti pozivatelj­a.

 ?? ?? DESANT POZIVA Posljednji­h tjedan dana traje pravi desant međunarodn­ih poziva na mobilne korisnike
DESANT POZIVA Posljednji­h tjedan dana traje pravi desant međunarodn­ih poziva na mobilne korisnike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia