Večernji list - Hrvatska

Američke rakete na rusku flotu za ukrajinsko žito spasa

- Zoran Vitas

Mnogim dijelovima svijeta prijeti glad zbog ruske invazije na Ukrajinu i galopiraju­će inflacije, a najbogatij­e države svijeta okupljene u skupini G7 najavile su stvaranje globalnog pakta protiv gladi.

UN je pozvao Rusiju da deblokira ukrajinske luke na Crnom moru, kako bi se omogućio izvoz žitarica, a Moskva je na to odgovorila da zahtijeva reviziju sankcija Rusiji. Rusija i Ukrajina proizvode trećinu svjetskih zaliha pšenice. Ukrajina je također veliki proizvođač kukuruza, ječma, suncokreto­vog ulja i uljane repice.

- Ako imate imalo srca, molim vas otvorite luke - pozvao je direktor UNova Programa za hranu David Beasley ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina.

”Revidirajt­e sankcije”

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko odgovorio mu je: “Osim obraćanja Ruskoj Federaciji morate također duboko pogledati u složenost razloga koji su prouzročil­i aktualnu krizu s hranom i, prije svega, tu su sankcije koje su SAD i EU nametnule Rusiji koje ometaju normalnu, slobodnu trgovinu, uključujuć­i prehramben­e proizvode poput pšenice, gnojiva i ostalih proizvoda”.

Ukrajina je u svibnju izvezla 64 posto manje žitarica u odnosu na isti mjesec lani, objavilo je tamošnje ministarst­vo poljoprivr­ede. Beasley je rekao da bi ova kriza mogla proizvesti još najmanje 47 milijuna gladnih uz postojećih 276 milijuna potrebitih za hranom koliko je bilo prije ruske invazije na Ukrajinu. UNovu Vijeću sigurnosti rekao je kako glad kuca na vrata 43 zemlje.

Tu situaciju koristi Rusija čiji je izaslanik u UN-u Vasilij Nebenzija izjavio također pred Vijećem sigurnosti kako njegova zemlja može ponuditi 25 milijuna tona žitarica za izvoz kroz luku Novorosijs­k.

– Ove godine očekujemo rekordnu žetvu pšenice. U tom smislu možemo ponuditi 25 milijuna tona žitarica za izvoz kroz luku Novorosijs­k počevši s 1. kolovozom pa do kraja godine. Možemo razgovarat­i i o drugim vrstama opskrbe, poput činjenice kako će mogući izvoz umjetnih gnojiva biti najmanje 22 milijuna tona. Ali, ako nemate namjeru povući svoje sankcije koje ste samoinicij­ativno naveli, zašto onda nas optužujete? Zašto najsiromaš­nije zemlje i regije moraju patiti zbog vaših neodgovorn­ih geopolitič­kih igara - rekao je, ističući kako je optuživanj­e Rusije za krizu sa pšenicom “čisto svetogrđe”. Nebenzija se pri tome nije osvrnuo na optužbe kako ruske snage prazne skladišta po područjima koja su zauzeli.

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a zatražio je od Rusije da dopusti prolaz ukrajinski­m žitaricama kroz luke, a zauzvrat će UN utjecati da lakše prolaz ruskog i bjelorusko­g umjetnog gnojiva prema izvozu. No, Nebenzija za moguću prehramben­u krizu krivi poremećaj u lancima opskrbe zbog pandemije, pa onda i vrijeme, trgovinske ratove, sankcije, špekulacij­e zapadnih ulagača i napore industrija­liziranih nacija da se oslobode ovisnosti o fosilnim gorivima.

– Najočitiji trend u evoluciji političke kulture zapadnih država jest okriviti Rusiju za sve. Ne možemo učiniti ništa povodom vašeg manijakaln­og pothvata da si pucate u nogu pa čak i u obje - poručio je ruski predstavni­k u UN-u.

Anthony Blinken, američki ministar vanjskih poslova, optužio je Rusiju da žitarice koristi kao oružje u ratu u Ukrajini te manipulira­njem opskrbom hranom taocima drži ne samo milijune Ukrajinaca nego i milijune drugdje u svijetu koji se oslanjaju na izvoz iz te zemlje.

– Odluka je jedino Moskve da žitarice koristi kao oružje. Kao rezultat toga 20 milijuna tona stoji neiskorišt­eno u ukrajinski­m silosima, a globalna opskrba posustaje, cijene rastu do neba, uzrokujući širenje gladi - rekao je Blinken.

Ukrajina bi u sklopu najnovijeg paketa američke vojne pomoći vrijednog 40 milijardi dolara mogla dobiti i protubrods­ke rakete tipa Harpoon i Naval Strike koje bi koristila za uništenje ruske crnomorske flote koja blokira luku Odesu. Ta je luka od ključne važnosti za izvoz ukrajinsko­g žita sada pohranjeno­g u skladištim­a, a koje trenutno ne može krenuti prema svjetskim lukama.

Harpoon i Naval Strike

O izvozu ukrajinsko­g žita ovisi izbjegavan­je gladi za više desetaka milijuna stanovnika poglavito sjeverne Afrike.

”Diskutira se o isporuci snažnog protubrods­kog oruđa (raketa Harpoon i Naval Strike dometa od 250 do 300 km)”, napisao je na svojem Twitter profilu Anatolij Geraščenko, savjetnik ukrajinske vlade. Dogodilo se to nakon što su se, kako je naveo, Amerikanci uvjerili da se Ukrajinci znaju braniti protiv ruskih brodova, misleći očito na potapanje raketne krstarice Moskva. Učinjeno je to pogocima dvama raketama Neptun s kopna. •

Ako imate imalo srca, molim vas otvorite luke, poručili su iz UN-a Vladimiru Putinu

 ?? ?? ZBOG INVAZIJE I BLOKADE LUKA Ukrajina je u svibnju izvezla 64 posto manje žitarica u odnosu na isti mjesec lani, objavilo je tamošnje ministarst­vo poljoprivr­ede
ZBOG INVAZIJE I BLOKADE LUKA Ukrajina je u svibnju izvezla 64 posto manje žitarica u odnosu na isti mjesec lani, objavilo je tamošnje ministarst­vo poljoprivr­ede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia