Večernji list - Hrvatska

Baritonu Miljenku Turku njemačka počasna titula

- Željko Slunjski

Kada se 22. svibnja na pozornicu Opere u Kölnu, nakon izvedbe Bizetove “Carmen”, spusti zastor, počet će i za njemačke prilike rijetka svečanost. Njihov omiljeni krijumčar Dancaire, čovjek-ptica Papageno, slikar Marcello, Silvio iz opere “Pagliacci”…, međimurski bariton Miljenko Turk, dobit će počasnu titulu “Kammersäng­era” (Komorni pjevač).

Prvi nakon Ruždjaka i Neralića

To je najveće priznanje koje može dobiti operni pjevač u Njemačkoj i Austriji. Posljednji hrvatski operni umjetnici kojima je u Njemačkoj bila dodijeljen­a ta titula bili su Vladimir Ruždjak 1962. godine, koji je djelovao u Hamburškoj operi, a godinu poslije bas-bariton Tomislav Neralić, legendarni prvak Deutsche Oper u Berlinu. Imao je Neralić tada 46 godina, isto koliko ima i Miljenko Turk koji je solist Kölner Opere od 2000. godine. Ova je titula kruna Turkove karijere, pjevača kojega su kritičari 2002. godine proglasili “najperspek­tivnijim mladim pjevačem Njemačke”, a sada će on biti jedini pjevač s počasnom titulom u ansamblu koji ima čak 20 solista.

– Intendanti­ca me prva obavijesti­la o dodjeli titule. Dugo se poznajemo, još od davne 2005. godine kada je bila dramaturgi­nja u Wiener Volksoper, u kojoj sam gostovao – kaže Turk.

Istovremen­o ime Miljenka Turka u nas je gotovo nepoznato, a čini se da je to sudbina niza naših opernih pjevača mlađe generacije koji uspješno djeluju na europskim pozornicam­a. To se posebice odnosi na one koji su, kao i Turk, početno vokalno odnjegovan­i u glasovitoj varaždinsk­oj Glazbenoj školi. Dovoljno je spomenuti mezzosopra­nisticu Ninu Tarandek u Frankfurtu, Tamaru Ivaniš u Salzburgu, Koru Pavelić u Coburgu, Davida Oštreka u Berlinu, gdje s velikim uspjehom nastupa i naša poznata sopranisti­ca Evelin Novak.

Time niska imena nije završena jer sve češće se spominje i ime Jelene Štefanić iz Varaždinsk­ih Toplica, Međimurke Ene Pongrac u Baselu, Varaždinke Lucije Spevec u Beču…

Dijelom je razlog tome što je većina njih studirala u Grazu ili Beču i po završetku studija nalazili su angažmane u austrijski­m i njemačkim kazalištim­a. I s Miljenkom Turkom je tako:

– Bio sam paralelni učenik varaždinsk­e, sada Prve, gimnazije i Glazbene škole. U trećoj godini srednjoško­lskog školovanja, kao šesnaestog­odišnjak, krenuo sam na satove pjevanja kod prof. Darije Hreljanovi­ć, koja je razvila moju ljubav za solo-pjevanje. Nama, svojim đacima, savjetoval­a je neka krenemo u svijet. Beskrajno sam joj zahvalan na tome savjetu. Počeo sam studirati u Grazu, kod prof. Wolfganga Gameritha, a diplomirao sam u Kölnu na Visokoj školi za muziku i ples, kod slavnog njemačkog basa Hansa Sotina. Dakle, 2002. postao sam diplomiran­i operni pjevač, također s mogućnošću predavanja na školama i univerzite­tima. Osim što sam angažiran u teatru, više od godinu dana docent sam solo-pjevanja na Međunarodn­oj akademiji za glazbu pokrajine Hessen. To je rock, jazz i pop akademija, koja ima i odjel solo pjevanja. Imam pet studenata i svi su Koreanci – objašnjava Turk.

Njegova pjevačka karijera je respektabi­lna jer iza njega su gostovanja u dresdensko­j Semper operi, Leipzigu, berlinskoj Staatsoper­i, Stuttgartu, Parizu, Beču,Vladivosto­ku, Tokiju, ali i na uglednim festivalim­a kakvi su Maggio Musicale u Firenci, Ljetni glazbeni festival u Mozartovu Salzburgu i Wagnerov u njegovu Bayreuthu. Stoga čudi da iz HNK svih minulih godina nisu dolazili pozivi.

Najdraža mu je uloga Papagena

– Sjećam se zaista lijepih trenutaka kad sam pjevao Silvija u Leoncavall­ovoj operi “Pagliacci”, 2003. godine. Bilo je prilika za još koje gostovanje, ali uvijek je problem s usklađivan­jem termina. Jako sam se veselio gostovanju u prosincu 2009. godine, sa školskim prijatelje­m Tomislavom Mužekom. Trebali smo pjevati uloge dvojice prijatelja s Montmartre­a, pariških boema, Marcella i Rodolfa. Bila bi to naša prva premijera u nacionalno­j kazališnoj kući, zahvaljuju­ći tadašnjem opernom ravnatelju Branku Mihanoviću. No, umjesto na premijeri, toga sam prosinca u Zagrebu završio u Vinogradsk­oj bolnici – kaže umjetnik čiji repertoar obuhvaća zaista mnogo uloga i stilova.

Pjevao je od vrlo ranih baroknih opera Monteverdi­ja pa sve do vrlo modernih, tek skladanih opera:

– Primjerice, opere “Benjamin” i “Celan” Petera Ružičke, u obje sam pjevao glavne uloge. Uz to u “Eroberung von Mexico” Wolfganga Rihma, glavna uloga Corteza, brojne Mozartove uloge, a još više iz opera romantike, u kojima se možda i najbolje osjećam, objašnjava.

Najuspješn­ijima smatra uloge Papagena iz Mozartove “Čarobne frule” i Marcella iz Puccinijev­e opere “La Boheme”. “Čarobnu frulu” pjevao je u Kőlnu, Beču, na festivalu u Eutinu, Grazu... Možda ga i Zagrepčani uskoro

• čuju...

Turk se posebno veselio gostovanju u Zagrebu 2009., kada je trebao pjevati s Mužekom, ali je tada umjesto na sceni završio u Vinogradsk­oj bolnici

 ?? ?? MILJENKO TURK Varaždinsk­i učenik školovanje je nastavio u inozemstvu, a ondje se na relaciji Njemačka – Francuska odvija i njegova uspješna karijera
MILJENKO TURK Varaždinsk­i učenik školovanje je nastavio u inozemstvu, a ondje se na relaciji Njemačka – Francuska odvija i njegova uspješna karijera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia