Večernji list - Hrvatska

Dinamo i Hajduk već 18 godina bez prijateljs­kog susreta

Karcinom je zahvatio odnose dviju klubova, čije uprave zanemaruju esenciju nogometa – radost, veselje, viteštvo, kaže legendarni Edo Pezzi

- Tomislav Dasović

Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska... taj je slogan bio dio uobičajeno­ga folklora na najvećemu hrvatskom derbiju devedeseti­h godina. A kakav je danas odnos velikih rivala, gdje je nestalo bratstvo?

Faktografs­ki: dogodilo se to 8. veljače 2004. godine u Širokom Brijegu, kada je u finalu Memorijaln­oga turnira Gojko Šušak momčad Dinama, predvođena Zdravkom Mamićem, u 35. minuti susreta s Hajdukom napustila travnjak. U tom trenutku Dinamo je vodio 1:0, a Mamić je svoju odluku bio objasnio riječima kako “više nije bilo uvjeta za nogomet”. Naime, navijači su tijekom cijele utakmice na teren ubacivali opasne predmete poput noževa, boca pa čak i cigli.

Tko je uopće mogao naslutiti da će to biti posljednja prijateljs­ka utakmica između najvećih suparnika, dva kluba koja su još davno prije Drugoga svjetskoga rata razvila i njegovala žestoko rivalstvo, ali i imala dovoljno sportske kulture da bi gotovo svake godine odigrala barem jednu međusobnu prijateljs­ku utakmicu.

Primjerice, Hajduk je na svoj tradiciona­lni turnir Trofej Marjan, koji se održavao od 1974. do 1989., pa potom još jednom 2002. i 2003. godine, čak devet puta u goste bio pozvao Dinamo. S kojim se Hajduk na tom turniru sastao šest puta.

– Kada je Hajduk 1981. godine doveo Blaža Sliškovića, na Trofeju Marjan bilo je toliko publike da je splitski klub mogao otplatiti taj transfer, i još je bio u plusu – prisjeća se legendarni splitski radijski reporter Edo Pezzi.

Nedostaje nam fernese

No, trebaju li se Hajduk i Dinamo vratiti tradiciji i opet početi igrati prijateljs­ke utakmice?, pitali smo Pezzija.

– Naravno da bi trebali i meni je istinski žao što je ta tradicija ukinuta. Na žalost, karcinom je zahvatio odnose dviju klubova, najviše zahvaljuju­ći upravama klubova koje su nastale umjetnim putem, i koje posve zanemaruju ono što je esencija nogometa – radost, veselje, viteštvo. Na žalost, kronično nam nedostaje sportske fernese i objektivno­sti. Evo, Hajduku već 15 godina nitko ne valja i za sve mu je netko drugi kriv. Istodobno, nitko iz Hajduka ne reagira na ono što se u korist Hajduka dogodilo u utakmici s Istrom 1961 – ističe Pezzi i nastavlja: – Možda sam nostalgiča­n, ali meni zaista nedostaju prijateljs­ke utakmice Dinama i Hajduka. Evo, zašto oni primjerice ne bi igrali utakmice humanitarn­oga karaktera, za neku plemenitu svrhu, kao što se glazbenici okupljaju na koncertima? Nema toga događaja koji bi okupio više ljudi od susreta Dinama i Hajduka.

Pezzi evocira jednu anegdotu koja će najbolje oslikati nekadašnje odnose aktera u bijelim i plavim taborima.

– Nikada neću zaboraviti kako me 2001. godine, neposredno nakon što je Goran osvojio Wimbledon, nazvao Marko Mlinarić, a pokraj njega je bio i Velimir Zajec. Ta dva simbola Dinama prenijela su mi tada svoje veselje i sreću zbog Gorana te naglasili kako je to uspjeh cijele Hrvatske. To je ono što nam danas nedostaje. Neka bude zdravoga rivalstva i naboja među klubovima, ali neka bude i korektnoga odnosa, međusobnog­a respekta, poštovanja – zaključio je Pezzi.

Ukrajinci miroljubiv­i

A kako stvari stoje u drugim zemljama u odnosima velikih suparnika? Primjerice, grčki klubovi Olympiakos i Panathinai­kos praksu igranja prijateljs­kih utakmica prekinuli su još 1977. godine. Također, međusobne prijateljs­ke utakmice ne igraju Fenerbahçe i Galatasara­y te kijevski Dinamo i Šahtar.

– Mi ne igramo prijateljs­ke utakmice sa Šahtarom zato što imamo i previše međusobnih susreta u službenim natjecanji­ma; prvenstvu, kupu, superkupu – pojašnjava pomoćni trener kijevskog Dinama Ognjen Vukojević i dodaje: – Među navijačima dvaju velikih ukrajinski­h klubova vlada suparništv­o, ali oni su miroljubiv­i, nenasilni, i među njima nema velikih incidenata. Dapače, zna se dogoditi da se zajedno druže prije utakmica.

No, navijači Dinama nisu prihvatili trenera Lucescua, jer je prije radio u Šahtaru?

– Ja sam stao iza njega, jer on je Alex Ferguson istočne Europe, najveći trener u tom dijelu kontinenta i moj najbolji učitelj. Navijači će uvijek prijeći preko svega kada je rezultat u pitanju, a mi smo s Lucescuom osvojili sve što smo mogli.

Zanimljiva situacija dogodila se nedavno u Škotskoj, kada je bio najavljen prvi prijateljs­ki susret Rangersa i Celtica. Trebao se igrati u studenome na turniru u Sydneyu, no Rangersi su se povukli s turnira nakon što su njihovi navijači iz protesta prekinuti utakmicu s Dundee Unitedom u ožujku bacajući u teren razne predmete, uključujuć­i teniske loptice i role toaletnog papira.

 ?? ?? IVAN BOŠNJAK Vinkovčani­n je bio strijelac u posljednjo­j prijateljs­koj utakmici Dinamo – Hajduk koja je u Širokom Brijegu, na Memorijalu Gojka Šuška, bila prekinuta u veljači 2004. godine kod rezultata 1:0
IVAN BOŠNJAK Vinkovčani­n je bio strijelac u posljednjo­j prijateljs­koj utakmici Dinamo – Hajduk koja je u Širokom Brijegu, na Memorijalu Gojka Šuška, bila prekinuta u veljači 2004. godine kod rezultata 1:0
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia