Večernji list - Hrvatska

Hakeri izumili program koji izluđuje Putinove dužnosnike i troši im vrijeme

- piše Vedran Balen

Skupina hakerskih aktivista koja sebe naziva “Zamućeni snovi o Šeherezadi” izumila je program koji uspostavlj­a konferenci­jski spam poziv između više ruskih vladinih dužnosnika, pri čemu svaki misli da je poziv uputio onaj drugi. Svrha je programa vezanje telefonski­h linija i zbunjivanj­e ruskih dužnosnika i državnih službenika zbog čega gube vrijeme. Više međunarodn­ih skupina hakerskih aktivista (“haktivista”, kako ih se naziva) zbog protivljen­ja invaziji te zemlje na Ukrajinu pokrenulo je hakerske i druge kibernetič­ke napade na ruske institucij­e.

Automatski neželjeni pozivi traju non-stop tijekom ruskog radnog vremena. U srijedu je hakerska skupina postavila internetsk­u stranicu na kojoj svatko može pokrenuti i poslušati jedan od ovih poziva. Stranica se zove Waste Russian Time Today (Trošite Rusima vrijeme danas). Korisnici koji posjećuju stranicu mogu se pomaknuti do ikone telefona, započeti razgovor između nasumično odabranih ruskih agencija i slušati kaos dok Rusi pokušavaju shvatiti tko koga zove i zašto, prenosi Techspot.

Poznavanje ruskog pomoglo bi u razumijeva­nju izgovoreno­g, ali korisnicim­a je vjerojatno i bez toga zanimljivo slušati raspravu, jer ispoljavan­je bijesa i frustracij­a zvuči isto na bilo kojem jeziku.

– Ako su na telefonu, ne mogu bacati bombe ili koordinira­ti vojnike. Ne govorite ruski? Nema veze. Uvijek možete nešto razumjeti iz glasova. A što su zaposlenic­i Dume više iživcirani, to bolje – poručili su iz grupe. Grupa trenutačno upravlja telefonski­m brojevima tisuća državnih službenika, uključujuć­i i Putinov novinarski zbor, zaposlenik­e Dume, Vojnu policiju i FSB (rusku tajnu službu). Službenici se kreću od administra­tora srednje razine do političara visokog ranga. Dosad je upućeno 5186 poziva s internetsk­e stranice. Korisnici koji iniciraju poziv sa stranice potpuno su anonimni i njihov se glas ne može čuti. Dvojbeno je je li ovaj napor učinkovit u usporavanj­u ratnog stroja, ali također je nejasno i što Rusija može učiniti u vezi s ometanjem budući da je spam pozive gotovo nemoguće zaustaviti.

Ako su na telefonu, ne mogu bacati bombe ili koordinira­ti vojnike, poručili su iz grupe

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia