Večernji list - Hrvatska

Finci u povodu prijave za ulazak u NATO lansirali pivo OTAN

-

Mala pivovara u Finskoj lansirala je pivo s temom NATO-a kako bi obilježila prijavu nordijske zemlje za pridruživa­nje zapadnom vojnom savezu.

Pivo “OTAN lager” pivovare Olaf Brewing ima plavu etiketu s likom srednjovje­kovnog viteza iz crtanog filma u metalnom oklopu sa simbolom NATO-a na grudima.

Naziv piva poigrava se finskim izrazom “Otan olutta”, što znači “Popit ću pivo” i francuskom skraćenico­m za NATO (“OTAN”). Organizaci­ja Sjeverno a tla nt s kog pakta ima dva službena jezika, engleski i francuski. Izvršni direktor Petteri Vänttinen izjavio je za Associated Press u četvrtak da je odluka ove craft pivovare prošlog vikenda da počne s proizvodnj­om piva bila motivirana brigom zbog rata u Ukrajini i njegovim posljedica­ma po Finsku.

Opisao je da novi lager ima “okus sigurnosti, s daškom slobode” te dodao da su već primili velik broj narudžbi za “NATO pivo”. Marketinšk­i stručnjaci kažu kako je riječ o sjajnom potezu pivovare, ali s druge strane upozoravaj­u i na stroge propise u reklamiran­ju alkohola u Finskoj.

Finska i Švedska u srijedu su predale zahtjev za pridruživa­nje NATO-u.

Olaf Brewing objavio je da njegovo novo pivo odaje počast gradu Savonlinni na istoku Finske, bazi pivovare koja se nalazi nekoliko desetaka kilometara od granice Finske s Rusijom. Savonlinna je poznata po dvorcu sv. Olafa, srednjovje­kovnoj građevini iz 1475. koja služi kao mjesto održavanja godišnjeg međunarodn­og opernog festivala.

”Naš mali rodni grad Savonlinna oduvijek je ležao na granici između Istoka i Zapada. Mnoge bitke vođene su u području grada i u dvorcu St. Olafs”, navodi se u objavi pivovare na Twitteru.

Finska ima 1340 km dugu granicu s Rusijom, najdužu u Europskoj uniji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia