Večernji list - Hrvatska

Razgovaral­a Petra Maretić Žonja

-

Bivši ministar branitelja, danas europarlam­entarac, SDP-ov Predrag Fred Matić jedan je od onih sugovornik­a za koje se može bez problema ustvrditi da su “bez dlake na jeziku”. U intervjuu komentira najnovije prijepore na političkoj sceni, slučaj trudnice Mirele Čavajde, odbijanje Mostovih referendum­skih inicijativ­a, ali i govori slaže li se s predsjedni­kom države kada traži od zastupnika da ne ratificira­ju ugovor o ulasku Finske i Švedske u NATO te otkriva kako uopće na tu inicijativ­u gledaju u Europskom parlamentu.

Finska i Švedska žele u NATO i predale su i službeni zahtjev. Koji je vaš stav o tome?

Potpuno je legitimno pravo Finske i Švedske da su aplicirale i da žele ući u NATO. Međutim, uvijek se postavlja pitanje tajminga, a kako stara poslovica kaže da svaka medalja ima dvije strane, i taj tajming može se tumačiti dvostruko. Kao prvo, ulazak u NATO upravo u ovo vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, kada im je potrebna zaštita i sigurnost koju pruža taj vojni savez, a s druge strane, zašto baš sada kada Rusi, čije mišljenje isto treba uvažavati bez obzira na to što se događa, govore da ne žele snage NATO-a na svojim granicama. Dakle, dalo bi se o tome diskutirat­i, ali kad već moram dati svoj stav o tome, podržavam njihovu želju da pristupe NATO-u jer se radi o modernim i suverenim europskim državama koje su vjerojatno dobro odvagnule sve benefite i probleme koje im želja za članstvom u NATO-u može donijeti.

Predsjedni­k države Zoran Milanović ulazak Finske i Švedske vezao bi za promjenu izbornog zakona u BIH. U srijedu je pozvao zastupnike da ne ratificira­ju njihov ugovor o ulasku u NATO te kao primjer zemlje koja se snažno bori za interese uzeo Tursku koja je pregovore blokirala. Je li to dobar put?

Kada male zemlje žele nešto postići, onda im ovi veliki uvijek kažu: “Ajde drugi put, sada imamo prečih stvari.” Ovo što predsjedni­k sada forsira, ja bih rekao da se miješaju kruške i jabuke jer jedan proces stvarno nema veze s drugim. No opet

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia