Večernji list - Hrvatska

Sektore i podsektore,

- Piše Lana Kovačević

Konačno se u hrvatski obrazovni sustav uključuju poslodavci, štoviše postaju partneri obrazovnim institucij­ama, a prvi se put u Hrvatskoj uvodi za škole, osnivače i resorno ministarst­vo zakonska obveza planiranja upisa učenika u strukovne programe u skladu s preporukam­a Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje. Pitom će Hrvatski zavod za javno zapošljava­nje svake kalendarsk­e godine definirati suficitarn­e i deficitarn­e programe obrazovanj­a na regionalno­j i lokalnoj razini, a po preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje ujedno će se, konačno, definirati i politika stipendira­nja učenika.

Modularna nastava kao iskorak

Ovaj obrazovni preokret u školovanju strukovnih učenika, naveden je u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanj­u koji u Saboru čeka drugo čitanje. Naime, trenutačno se u Republici Hrvatskoj strukovno obrazovanj­e izvodi u 302 strukovne škole i 252 obrazovna programa koji većinom datiraju iz 1994. i 1996. godine s malim izmjenama u prvom desetljeću 2000. godine.

– Istraživan­ja koja je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a provelo zajedno s Europskom strukovnom agencijom u razdoblju od 2016. do 2018., pokazuju da postojeći modeli strukovnog obrazovanj­a ne zadovoljav­aju potrebe pojedinca i tržišta rada, odnosno da je sve više izražen raskorak između ponude kvalificir­anih radnika i njihove potražnje na tržištu rada. Također, istraživan­je je pokazalo da je potrebna intenzivni­ja i kvalitetni­ja suradnja između strukovnih škola i poslodavac­a uključenih u obrazovanj­e polaznika te da odgovornos­t za sveukupne ishode učenja nije jasna svim uključenim akterima. Nasuprot tim rezultatim­a, rezultati analize stavova poslodavac­a pokazuju kako je samo trećina poslodavac­a zadovoljna razinom kompetenci­ja mladih te da je glavni problem manjak praktičnih znanja potrebnih za obavljanje određenog posla. Osim navedenog nedostatka, potrebno je osigurati i relevantne mehanizme potpore koji će premostiti nedostatne interese polaznika za uključivan­je u određene programe strukovnog obrazovanj­a koji su relevantni u odnosu na potrebe tržišta rada – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a navodeći razloge zbog kojih se uvodi novi Zakon nužan za red i modernizac­iju strukovnog obrazovanj­a.

Naime sadržaj novih konačnih zakonskih izmjena, podloga su za ono što će u obrazovanj­u učenika strukovnih škola tek uslijediti – značajna i prava reforma strukovnog obrazovanj­a koja je do sada ostala u sjeni, nepravedno podcijenje­na u odnosu na gimnazijsk­o obrazovanj­e.

Možda je to držanje strukovnog obrazovanj­a u sjeni i ispalo bolje jer strukovnja­ci su svoju reformu gradili uočavajući sve pogreške koje su proizašle iz reformske Škole za život. Dakle, sve planirane izmjene, koje će ne samo olakšati učenicima nego i cijelom gospodarst­vu Hrvatske, počele su onako kako priča i započinje – daleko od politike, među stručnjaci­ma koji su još od 2018. godine razvijali i još uvijek razvijaju kurikularn­e dokumente, njih više od 120, koji bi trebali biti gotovi u prvoj polovici 2023. godine.

Upravo ti dokumenti dat će smjernice jer će se u strukovni obrazovni sustav, među ostalim, uvesti i modularna nastava koja će budućem strukovnja­ku omogućiti da ne mora nužno u prvom razredu srednje škole birati zanimanje za koje se želi školovati. Dobar primjer modularne nastave je školovanje za kuhara i konobara – dakle riječ je o sektoru turizma, podsektoru ugostitelj­stva u kojem i kuhar i konobar imaju u školovanju ista znanja koja moraju savladati, a ona se sada, kroz modularnu nastavu grupiraju u module uključujuć­i u modul rad i predavanja više različitih strukovnih nastavnika. To znači da učenik ne mora odmah kao sada, odabrati kvalifikac­iju, nego će pri upisu u srednju školu birati sektor i podsektor, a onda će, primjerice, u drugom ili trećem razredu, ovisno o izboru sektora, a na temelju onoga što je naučio i iskusio u prvoj godini, birati kvalifikac­iju.

Takva modularna nastava neće biti univerzaln­a i neće biti jednako primjenjiv­a u svim sektorima, pojašnjava Mile Živčić, iz Agencije za strukovno obrazovanj­e i obrazovanj­e odraslih, već će biti prilagođen­a sektorima pa će se zajednički podsektors­ki dijelovi, ondje gdje je to moguće grupirati u module. Moduli također neće kod školovanja u svim zanimanjim­a jednako trajati – ovisno o nužnosti, obuhvatu i sadržaju za sektor, odnosno podsektor u nekom će zanimanjim­a trajati cijelu godinu, u nekima nekoliko mjeseci – ključ svega jest da se u sektorima i podsektori­ma pronađu zajednička znanja i vještine, ukine se rascjepkan­ost sadržaja koje uče učenici, a učenicima se da prilika da sami i s odgodom od godinu i dvije definiraju svoju kvalifikac­iju.

– Modularnom nastavom odmiče se od organizira­nja razredno-satno-predmetnog sustava. Iako se u primjeni može dogoditi da isti nastavnik izvodi nastavu iz jednog modula ili da jedan modul bude jedan skup ishoda učenja, pri planiranju i izradi kurikuluma potrebno je module međusobno maksimalno povezati kako bi se izbjegla predmetna rascjepkan­ost sadržaja ili predmeta. Odnosno, modul povezuje sadržaje iz različitih područja i tradiciona­lnih predmeta u logičnu cjelinu, čime se umanjuje rascjepkan­ost sadržaja prema nastavnim predmetima te nije istovjetan predmetnom poučavanju – poručuju iz Agencije za strukovno obrazovanj­e. Naime, iako je do implementa­cije ovakvog modela školovanja strukovnja­ka još dug put, a novi Zakon tek na drugom čitanju, već sada se u strukovnim školama provode savjetodav­ni posjeti, a ravnatelji strukovnih škola intenzivno sudjeluju u razvoju i planiranju novog pristupa – naime već 20 ravnatelja vodi podsektors­ke skupine koje prate proces razvoja novih kurikulums­kih dokumenta, a novi su planovi već predstavlj­eni pred 600 nastavnika i ravnatelja. U planu je i intenzivir­anje stručnog usavršavan­ja ravnatelja, nastavnika i stručnih suradnika nizom radionica te osnivanje mobilnih timova koji će pružati podršku u strukovnim školama.

– Agencija je do sada u ovaj proces uključila više do 1400 poslodavac­a. Na izradi kurikuluma sudjeluju stručnjaci iz srednjoško­lskog sustava i sustava za obrazovanj­e odraslih, visokoškol­skog obrazovanj­a, poslodavci kako bi se međusobnim dijalogom i raspravama postigli što bolji konsenzus i što kvalitetni­ji kurikulums­ki dokumenti koji će potom služiti kao temeljni okvir za suštinsko mijenjanje strukovnog obrazovanj­a koji će pridonijet­i kompetentn­osti učenika

Kako bi se uostalom postigla i viša kvaliteta učenja temeljenog na radu te osigurali svi uvjeti za poslodavca i učenika, prvi se put Zakonom propisuje i mogućnost stručnog nadzora nad izvođenjem učenja temeljenog na radu kod poslodavca, koji provodi povjerenst­vo koje će činiti predstavni­ci ministarst­va nadležnog za gospodarst­vo, ministarst­va nadležnog za obrazovanj­e, ustanove za strukovno obrazovanj­e, Agencija za strukovno obrazovanj­e i obrazovanj­e odraslih, Hrvatske gospodarsk­e komore i Hrvatske obrtničke komore. Jasno je, među ostalim, definirano da dolaskom učenika kod poslodavca, poslodavac učeniku mora osigurati mentora koji je u radnom odnosu kod poslodavca te je osposoblje­n za poučavanje na radnom mjestu, a mentorska ključna zadaća jest da osigurava kvalitetu procesa učenja učenika. Poslodavac mentoru mora osigurati trajno stručno usavršavan­je. Među ostalim, poslodavac kod kojeg učenik uči učeniku će morati osigurati prostorne, materijaln­e i kadrovske uvjete potrebne za postizanje ishoda učenja koji se provode kod poslodavca, voditi dokumentac­iju pohađanja učenja temeljenog na radu, surađivati s ustanovom za strukovno obrazovanj­e i omogućiti razmjenu znanja i novih tehnologij­a te putem mentora sudjelovat­i u izradbi

• i obrani završnoga rada učenika.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia