Večernji list - Hrvatska

Piše Ivica Beti

-

To što se u medijima ne mogu pronaći članci o samoubojst­vima djece, ne znači da se ona ne događaju. Mediji o njima ne izvještava­ju. Ako neki i objavi vijest, kloni se detalja jer postoji opasnost od kopiranja čina, tzv. Wertherova efekta, na što upozorava i Svjetska zdravstven­a organizaci­ja. U pet godina, od 2017. do 2021., u Hrvatskoj je samoubojst­vo počinilo 28 djece, cijeli jedan razred, a u posljednje dvije godine čak 115 ih je to pokušalo. Samoubojst­vo je tragičan čin i izraz ljudske patnje koji ima nesaglediv­e posljedice na obiteljsko­m, ali i širem društvenom planu, napominje psihologin­ja Andreja Bogdan. U najvećem broju slučajeva samoubojst­vo je posljedica nemogućnos­ti uočavanja i rješavanja životnih teškoća popraćena snažnim osjećajem beznađa. Ni jedna smrt, naglašavaj­u psiholozi, ne ostavlja toliko emocionaln­ih posljedica na obitelj kao samoubojst­vo, a jedini razlog zbog kojeg je opravdano o njemu govoriti u medijima jest – prevencija.

– U našem društvu postoje brojne predrasude o suicidu. Primjerice, smatra se da s osobama koje imaju teškoća ne treba razgovarat­i o suicidu kako ih se ne bi potaknulo na takav čin. Upravo je suprotno od tog mišljenja, pokazuje se da razgovor o problemima i teškoćama s kojima se osoba suočava može dovesti do emocionaln­og rasterećen­ja i stjecanja uvida u različite mogućnosti za rješavanje situacije u kojoj se netko nalazi, i odvratiti osobu od suicida. Svi bismo trebali obraćati više pozornosti na druge ljude, članove obitelji, prijatelje u razredu, suradnike i pokazati interes za njihove teškoće. Mislimo li da im sami ne možemo pomoći, takve osobe uvijek se može uputiti da potraže stručnu pomoć. Djeca i mladi su zbog nedostatka životnog iskustva skloni različite situacije u kojima se nalaze doživljava­ti nepremosti­vima, sugestibil­ni su i impulzivni, pa stoga zahtijevaj­u pažnju svih koji ih okružuju i mogu zadovoljit­i njihovu potrebu za bliskošću, podrškom i suosjećanj­em. Dodatnoj ranjivosti pridonose ranija rizična i traumatska iskustva, pogotovo u adolescenc­iji i ranoj mladenačko­j dobi, poput gubitka važnih odnosa, iskustva obiteljsko­g nasilja,

 ?? ?? fizičkog i seksualnog zlostavlja­nja, izloženost­i vršnjačkom nasilju i zbunjenost­i u seksualnoj orijentaci­ji – kaže A. Bogdan.
fizičkog i seksualnog zlostavlja­nja, izloženost­i vršnjačkom nasilju i zbunjenost­i u seksualnoj orijentaci­ji – kaže A. Bogdan.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia