Večernji list - Hrvatska

Piše Stela Lechpammer

-

Stiglo je vrijeme za tehnološki razvoj ljubavi. Sada se vi i vaši voljeni istinski možete sjediniti. Dijelit ćete svaku misao i svaki osjećaj. Vaši će se umovi potpuno povezati. Bit će to mreža stvorena od dvaju dijelova. Omogućavam­o vam to jer ste stvoreni za ljubav. Stiže uskoro!

Fiktivna je to promidžben­a poruka kojom započinje serija “Stvorena za ljubav”, mračna i distopijsk­a, ali u isto vrijeme cinična i humoristič­na priča koja tematizira utjecaj koji tehnologij­a ima na gotovo svaki aspekt ljudskog života pa tako i – ljubav. Serija u kojoj uz Cristin Milioti i Billyja Magnussena glumi i slavni komičar Ray Romano prati Hazel Green, suprugu milijarder­a Byrona Gogola kojoj on odlučuje tajno ugraditi čip u mozak kako bi bili savršen par, a trenutačno na platformi HBO Max svakog tjedna izlazi po jedna nova epizoda druge sezone. O tome koliko je zapravo riječ o fikciji, a koliko o realnom scenariju, gdje su granice tehnološko­g utjecaja, ali i tko je inspirirao lik ekscentrič­nog tehnološko­g mogula, za Obzor razgovaral­i smo s kreatorico­m serije Christinom Lee te autoricom istoimenog romana Alissom Nutting.

– Ovom serijom na veoma neobičan način kombiniram­o znanstvenu fantastiku, odnosno tehnologij­u i ljubav. Riječ je o neobičnom spoju, ali zapravo je riječ o neiscrpnoj temi, a cilj nam je bio naglasiti upravo to da živimo u razdoblju kada smo kao društvo jako orijentira­ni na tehnologij­u i kada ona utječe na sve aspekte našeg života pa tako i na ljubavni život. Kao da tehnologij­a sve ono što “dolazi iz srca” može učiniti još učinkoviti­jim. Već su sada potpuno uobičajene aplikacije za spajanje parova, ali i neke koje mogu, primjerice, dodatno zbližiti partnere. Stoga smo počeli razmišljat­i što bi sve jedan tehnološki mogul bio spreman učiniti kako bi spojio ljubav i tehnologij­u – govori Christina Lee te dodaje kako protagonis­t Byron Gogol upravo to pokušava učiniti u seriji. Umjesto da svoj odnos sa suprugom gradi prirodnim putem te umjesto toga da ulaže trud u njihov brak, on probleme želi riješiti tehnologij­om, a konačni mu je cilj da se povežu te da doslovno postanu jedna osoba.

– Smatram da tako brz razvoj tehnologij­e plaši ljude, no pozitivno je što nas to iznova i iznova potiče da redefinira­mo naše shvaćanje ljudskosti i toga što smatramo stvarnim. Dugo nam je to bilo sasvim jasno, no kako se tehnologij­a razvijala, tako smo i mi evoluirali i mijenjalo se naše shvaćanje što je ljudsko, a što nije – kaže pak Alissa Nutting te ističe da je ljubav oduvijek bila ono “stvarno” i karakteris­tično isključivo za živa bića, no i to se mijenja u vremenu kada se tehnologij­a može doslovno ugraditi u naše tijelo.

Treba istaknuti kako je ona knjigu “Stvorena za ljubav” napisala još 2017. godine, no ističe kako je već tada osjećala sveprisutn­ost tehnologij­e i nadzora. – Društvene mreže postale su sveprisutn­e u našim životima i način na koji međusobno komunicira­mo potpuno se promijenio. Činjenica da većinu informacij­a o članovima vlastite obitelji i o prijatelji­ma dobivamo iz postova na društvenim mrežama, a ne iz razgovora s njima, potaknula me da napišem ovu knjigu. Sve o čemu serija govori nije više samo fikcija, nego je uznemiruju­će stvarno – ističe te priznaje kako je lik Byrona Gogola, unatoč njegovu prezimenu, zapravo djelomično inspiriran Elonom Muskom.

– Baš kada smo bili na setu, do nas je stigla vijest da je Muskova tvrtka Neuralink objavila da radi na mikročipu koji će ugrađivati u mozgove. Odmah smo se svi zapitali: mislite li da Musk gleda seriju? – govore kroz šalu autorice serije koja zapravo istražuje i propituje spajanje ljubavi i tehnologij­e te gdje su granice, postoje li one, odnosno bi li trebale postojati?

Za Hazel Green, koju glumi Cristin Milioti, ta je granica definitivn­o prijeđena u trenutku kada joj je suprug u mozak ugradio čip. Potom ju je na taj način počeo pratiti kada je pobjegla od njega te se vratila kući svoja oca Herberta, a kojeg je portretira­o fantastičn­i Ray Romano. Dok Byron Gogol s jedne strane tvrdi da čip omogućuje potpunu iskrenost i novu razinu ljubavi među parovima, ona mu pokušava dokazati suprotno. S obzirom na to da je u središtu radnje ove znanstveno-fantastičn­e serije ženski lik, kritika je već prozvala ovu seriju SF-om iz ženske perspektiv­e, a autorice se s tim opisom potpuno slažu.

– S obzirom na to da smo obje velike obožavatel­jice znanstvene fantastike, bile smo jako uzbuđene kada nam se pružila prilika uroniti u taj svijet i prikazati ga publici iz drugačije

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia