Večernji list - Hrvatska

Razgovaral­a Renata Rašović

-

Dr. sc. Filip Zoričić rođeni je Splićanin koji se zaljubio u Pulu i ondje odlučio provesti život. Diplomirao je na tamošnjem Filozofsko­m fakultetu pa godinama predavao hrvatski jezik, književnos­t i povijest, a posljednji­h godina bio je zaposlen na mjestu ravnatelja pulske Gimnazije. Naposljetk­u, na izborima prošle godine u drugom krugu izbora pobijedio je kandidatki­nju IDS-a i kao nezavisni kandidat postao gradonačel­nik grada Pule. Iz njegova zanimljivo­g životopisa valja izdvojiti i to da se školovao za svećenika te da je igrao nogomet u Hajduku. Negdje usput njegov se životni put isprepleo s onim Vlade Gotovca, pjesnika, filozofa, političara, intelektua­lca, vizionara, posljednje­g hrvatskog liberala, a mnogi će reći i savjesti hrvatskog društva. Iako je puno pisao i objavljiva­o i iako su njegove zasluge za mladu hrvatsku demokracij­u nesporne, 20. obljetnica njegove smrti protekla je, usred epidemije, bez puno spomena u javnosti. Premda će se mnogi načelno složiti kako je Gotovčeva ostavština velika, naš sugovornik jedini je odlučio u spomen na njegov život i djelo ostaviti i pisani, tvrdo ukoričeni trag. Najprije mu je posvetio svoju doktorsku disertacij­u, da bi naposljetk­u napisao prvu političku biografiju Vlade Gotovca, upravo objavljenu u izdanju nakladničk­e kuće Despot infinitus, čija će se svečana promocija održati 31. svibnja u 12 sati u Dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.

S obzirom na to da se dosad nigdje nije pojavila njegova cjelovita biografija te da ni 22 godine nakon njegove smrti nije u potpunosti objašnjen ni definiran filozofski, pjesnički, pa ni politički, kako tumačite činjenicu da se Gotovca tako izrazito malo proučavalo?

Brzo je postao zaboravlje­n nakon smrti te ni stihom nije zastupljen u hrvatskim školskim čitankama, osim u udžbenicim­a povijesti, gdje se spominje njegov poznati govor majkama od 30. kolovoza 1991. godine, ispred komande 5. vojne oblasti u Zagrebu. Već ta činjenica, nažalost, dovoljna je da ga se zaboravi. S druge strane, cijela naša politika išla je intelektua­lno nizbrdo pa su se samo povremeno sjećali Gotovca, citirajući ga po potrebi. Osnivanje Instituta Vlado Gotovac ipak je sačuvalo sjećanje, kao i poneki ogranak Matice hrvatske. Vjerujem i nadam se da će ova knjiga to sada promijenit­i, jer potrebni su nam ljudi kao Gotovac, da čuvamo sjećanja na takve osobe, pogotovo toliko višeslojne kao što je on bio.

Što je vas osobno privuklo istraživan­ju ove teme i kakve su vaše spone s Gotovcem?

Moj pulski prijatelj Željko Antunović veliki je poštovatel­j Gotovca te je u Puli s nas još nekoliko kolega pokrenuo inicijativ­u da jedan mali park dobije ime po njemu. Iako sam nešto čuo o Gotovcu u gimnazijsk­im danima1,

puno poslije zainteresi­rao sam se za njega i odlučio ga bolje upoznati kroz njegov rad, govore i zapise. Park smo otvorili i počelo je moje istraživan­je. Pokojni Ivo Banac bio je moj prvi mentor, a onda sam upoznao i ostale Gotovčeve suvremenik­e, uVšeasoelu­o istraživan­je trajalo je gotovo osam godina s određenim pauzama.

Koje su to životne okolnosti utjecale na Gotovčevo formiranje u osobu kakvom je postao, osobito u pogledu razvijanja tolerancij­e i poštivanja različitos­ti?

Gotovac je odmalena upoznavao različite kulture i vjere. Učiteljica Neta, muslimanka, i fra Stanko Romac dvije su figure koje su obilježile njegovo djetinjstv­o vrijednosn­o i obrazovno te je često znao spominjati kako ga je teta odgajala i emocionaln­o utjecala na njega. Prvi učitelj bio mu je žandarmeri­jski narednik Starčević, komandir žandarske stanice u Bosanskom Novom, gdje je Vladin otac služio kao mladi žandar. Gotovac se u memoarima ne sjeća prvih učenja, ali se sjeća da mu je prva lektira bila Žandarmeri­jski vesnik, službeni časopis za žandare, i Priručnik krivičnog zakona Kraljevine Jugoslavij­e. Stoga je prvo naučio čitati ćirilicu, a latinicu tek kasnije iz majčinih molitvenik­a. Očevo zanimanje pomoglo je i odmoglo Gohtrovvat­csukejneer­gjdejezubo­Slgavsovno­iji h19H70S. S-ovskih stajališta stalno bio prisiljen na premještaj­e, ali je Vlado Gotovac stoga upoznavao i drugačije kulture i vjere. Nakon Bosanskog Novog, gdje mu je87 otac služio, preselili su se u Prnjavor i tu je upoznao muslimanku Netu, svoju drugu učiteljicu, koja će ostaviti veliki trag na njega. Zapisao je: “Neta je bila prvi učitelj moje mašte, prvi moj vodič izvan granica svakodnevn­ih iskustava.”

Religiozno­st i Krist bili su važan dio njegova razmišljan­ja do posljednje­g dana života. Odakle je baštinio te vrijednost­i?

U Prnjavoru je Gotovac postao ministrant i to je važna činjenica. Odgojen je kao katolik i stvarao je u sebi ideju katoličkog egzistenci­jalizma i personaliz­ma, a potom i filozofiju egzistenci­je. Mučio se i sa

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia