Večernji list - Hrvatska

Karamarka sam zadnji put čuo prije nekoliko godina

- Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik (Božena Matijević)

1 U Saboru se još vodite kao nezavisni zastupnik, a prije mjesec dana mediji su pisali da ulazite u HSP i time tu stranku nakon mnogo godina vraćate u Sabor. Pa jeste li onda i službeno postali član HSP-a?

Nisam, no medijima su uvijek zanimljivi razni prelasci pa svašta pišu. Razgovarao sam s gospodom iz HSP-a i možda ću još razgovarat­i. Nema oko toga nikakve senzacije. No svaki razgovor s nekom političkom opcijom ne znači da ćete toj političkoj opciji na kraju i pristupiti.

2 Žestoko ste neki dan napali Mostova Božu Petrova tražeći da podnese ostavku jer je Tomislava Karamarka, kako rekoste, smjestio na političku marginu. Zašto vi uzimate ulogu Karamarkov­a zaštitnika i odvjetnika?

S gospodinom Karamarkom nemam nikakvu komunikaci­ju. Posljednji put čuli smo se prije nekoliko godina. Što se tiče Bože Petrova, nije problem on, nego nevjerodos­tojnost, laž i dvostruka mjerila. Božo Petrov je doslovno uvjetovao, ucijenio Tomislava Karamarka da mora napustiti funkciju koju je imao, a tada je bio prvi potpredsje­dnik Vlade, zbog navodnog sukoba interesa. Sad kada je ispalo da je Tomislav Karamarko nevin mislim da bi Božo Petrov trebao napraviti isto, dati ostavku. Jako je bitno da se prisjetimo ključnog razloga pritiska na Tomislava Karamarka, a to je arbitraža Ina – MOL. Karamarko je želio nagodbu, a Petrov i Most inzistiral­i su na arbitraži. A ispalo je da smo arbitražu izgubili. Zbog ostanka u arbitraži koja je uvjetovana ucjenom Bože Petrova, odnosno Mosta, Hrvatska će vjerojatno izgubiti možda i milijardu kuna. Ako to nije razlog za političku mirovinu, ne znam što jest.

3 Stalno javnost uvjeravate da niste HDZ-ova 78. ruka u Saboru, no većina vas doživljava upravo tako. Zašto vas ljudi ipak smatraju HDZ-ovim igračem?

Dio si vladajuće većine onda kada podržiš proračun ili ministre, odnosno Vladu. Do sada nisam napravio ništa od toga. Ako ponekad podržim neki zakon za koji smatram da je dobar, to ne znači da sam dio vladajuće većine jer češće od mene neke zakone podržavaju oni koji me kritiziraj­u, a to su Most i SDP. Nadalje, smatram da smo u svojevrsno­m ratu, naravno, mislim na ovu golemu ekonomsku krizu, te nije vrijeme za populizam. Bit će vremena za politička prepucavan­ja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia