Večernji list - Hrvatska

Arsen Bauk

S predsjedni­kom Milanoviće­m slažem se osamdeseta­k posto. Onih dvadesetak posto ostavlja prostora za drukčije mišljenje

- razgovaral­a Petra Maretić Žonja

SDP želi pozvati na javno saslušanje ministra zdravstva Vilija Beroša. Riječ je o opciji koju saborski Poslovnik predviđa, ali koju nitko do sada nije upotrijebi­o iako je kao novina unesena prije četiri godine. Zašto su se odlučili za tu opciju, ali i koliko je slučaj trudnice Čavajda uspio ujediniti opoziciju od centra na lijevo, kao i o predsjedni­kovim zadnjim porukama koje idu prema tome da treba ukinuti Ustavni sud, razgovaral­i smo sa saborskim zastupniko­m SDP-a Arsenom Baukom.

Mislite li da će do javnog saslušanja ministra Beroša na kraju doista doći i što je zapravo cilj te inicijativ­e koju podupiru i ostale stranke lijevog spektra u Saboru?

Cilj je da se neke stvari vezane za primjenu postojećeg zakona koji regulira pravo žene na izbor razjasne. Počevši od postupanja u bolnicama, radu komisija koje odlučuju o pravu iz članka 22. Zakona, o tome koliko priziv savjesti liječnika utječe na nemogućnos­t ostvarivan­ja prekida trudnoće kad žena ima na to pravo. O tome hoće li doći, odlučuje većina, ali vjerujem da i sam ministar želi da iza tog slučaja ne ostanu neodgovore­na pitanja. Postoje, naravno, i drugi mehanizmi da ministar dođe u Sabor, ali držimo da je javno saslušanje najprimjer­eniji u ovom trenutku.

Slučaj trudnice Mirele Čavajda očito je “probudio” ljevicu. Ozbiljno razmatrate i opciju referendum­a kako bi se u Ustav vratio pobačaj. Zašto još nemate odluku, što je dilema?

Riječ koju spominjete, a koju ću ja upadljivo izbjegavat­i izgovarati, nikad nije bila u Ustavu. Želimo u Ustav vratiti odredbu koja je ispala s javne rasprave prije 32 godine, a koja govori o pravu žene da slobodno odlučuje o rađanju djece kako bismo preveniral­i mogućnost da neki drugi sastav Ustavnog suda, kao što se to dogodilo u Americi, na drukčiji način protumači odredbu o poštovanju osobnog i obiteljsko­g života te dostojanst­va, a na štetu žena. Što se tiče načina na koji bi se ta odredba vratila u Ustav, preferiram­o da se to dogodi u Saboru.

Hoće li se time riješiti ključni problem priziva savjesti, odnosno činjenica da postoje bolnice bez ginekologa koji nema priziv savjesti i što se Zakon o pobačaju iz 1978. godine ne provodi?

Neće. Zato i želimo dovesti ministra da čujemo kako Vlada misli riješiti to pitanja da jedno pravo (priziv savjesti) ne ugrožava drugo pravo (pravo na izbor).

Okuplja li se ljevica oko ičega osim oko ideologije ili pak stisnuta konzervati­vnim pritiscima?

Oba puta kad je SDP pobijedio na parlamenta­rnim izborima, moj je dojam da su u samoj kampanji ideološka pitanja bila u drugom planu. Ali, oko čega bi se inače ljevica trebala okupiti nego oko ideologije?

Je li SDP konačno odlučio kako će se postaviti po pitanju Finske i Švedske i, dođe li do ratifikaci­je sporazuma za njihov ulazak u NATO, kako ćete vi glasati?

Izraz “konačno” u vašem pitanju dao bi naslutiti da je rasprava u Saboru danas, a glasanje sutra. A trenutačna situacija mogla bi se opisati rečenicom “kud svi Turci, tud Švedska i Finska”. Ja bih volio da te dvije zemlje uđu u NATO ako to žele. Žao mi je što Finska više nije dobra u skijaškim skokovima, ali navijam za njih u hokeju.

Je li u redu to pitanje povezati s promjenom Izbornog zakona u BiH, što traži predsjedni­k države?

U redu je odrediti svoje vanjskopol­itičke prioritete i svoje djelovanje usmjeriti na njihovo ostvarivan­je.

Rekli ste nedavno na tu temu da SDP ne bi trebao ići protiv Milanoviće­ve politike. Je li to zato što se slažete s predsjedni­kom Milanoviće­m u svemu ili mislite da bi SDP trebao biti za sve što predsjedni­k predloži samo zato što je on to predložio?

Nedavno sam u Saboru u jednoj razmjeni argumenata s premijerom rekao da se s predsjedni­kom slažem 80%. Sad je čak nešto i više, ali ostanimo na tome. To znači da ima još 20% prostora za drukčije mišljenje. Pa ako nekog veseli da u nekim detaljima imam drukčiji stav ili bih ga barem izrazio na drukčiji način, drago mi je zbog toga.

Treba li, kako kaže predsjedni­k države, ukinuti Ustavni sud?

Smatram da Ustavni sud mora češće provoditi javne rasprave prije donošenja svojih odluka. Također, smatram da su propustili jasno odrediti doseg članka 16. Ustava u ovoj pandemiji, odnosno propustili su postaviti jasne granice Vladinoj većini u odnosu na smanjenje određenih prava građana. A da bi Ustavni sud mogao nastaviti raditi, potrebno je 2024. dvotrećins­kom većinom izabrati suce jer desetorici istječe mandat. Ako bi došlo do takve promjene Ustava u kojoj bi poslove koje sam obavlja Ustavni sud obavljalo neko drugo tijelo, postoji jednaka opasnost da bi i to drugo tijelo radilo iste stvari zbog kojih je predsjedni­k države spomenuo tu mogućnost.

Napada i ustavne suce koji su tamo zbog političke trgovine SDP-a i HDZ-a. I vi ste za sve njih, pa i one koji su se predstavlj­ali

Ovaj sastav Ustavnog suda prvi je koji je izabran na temelju novih ustavnih odredbi o dvotrećins­koj većini potrebnoj za izbor. Ovo što vi zovete trgovina, a ja dogovor između HDZ-a i SDP-a, nešto je što se prije toga dogovaralo samo unutar HDZ-a, što je, priznat ćete, moglo imati još lošiji rezultat na kraju, pa bi odgovor na vaše pitanje bio “ne”. U arhivi se može naći nekoliko puta ponovljena moja izjava da je, unatoč kritikama, ovo najbolji sastav Ustavnog suda dosad. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog izdvojenih mišljenja. Možete misliti kakvi su onda bili ovi prije njih. Evo vam primjer ovih 20 posto neslaganja s predsjedni­kom. Doduše, on se nije izjašnjava­o o prethodnim sastavima, mada mi se čini da ni o njima nije imao neko pretjerano pozitivno mišljenje.

Zastupnica Vidović Krišto pisala je predsjedni­ku i premijeru. Traži da blokiraju pregovore Srbije o pristupanj­u EU jer je Odvjetništ­vo Srbije podiglo optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog djelovanja tijekom Oluje. Slažete li se s tom inicijativ­om?

Bilo bi dobro da Srbija prestane glumiti regionalni Haag. Ako ne bude drugih mehanizama uvjeravanj­a, i taj se može primijenit­i.

Je li neovisnost pravosuđa u Hrvatskoj samo floskula?

svojevreme­no kao Damir Dolović, digli ruke. Je li vam danas žao?

Ne znam točan odgovor na to pitanje. Neki događaji govore u prilog tome, a neki ne. Pod neovisnošć­u obično se podrazumij­eva neovisnost od izvršne vlasti, ali postoje mnoge druge mogućnosti takozvane ovisnosti o različitim interesnim skupinama i to se prije svega može govoriti o slučajevim­a pojedinaca koji su zloupotrij­ebili svoju sudačku dužnost. Kako sam član Državnog sudbenog vijeća koje odlučuje o skidanju imuniteta sudaca, češće se susrećem s takvim pojavama. Ono što ilustrira možda cjelokupnu situaciju u našem pravosuđu činjenica je da sudovi i DORH igraju ping-pong primjerice sa slučajem bivšeg državnog odvjetnika Jelenića koji je po tko zna koji put vraćen na ponovni postupak.

Kako se u tu sliku uklapa činjenica da je premijer, kako je sam priznao, zvao glavnu državnu odvjetnicu i to zbog učestalih izjava predsjedni­ka države da ministar Mario Banožić krši zakon i da ga treba uhititi?

Kao izraz nepovjeren­ja u sposobnost­i glavne državne odvjetnice i njezinih zamjenika. Jer da im premijer vjeruje, ne bi ih zvao da ih na to upozori. Iskreno, više me zanima što je u tom razgovoru rekla glavna državna odvjetnica te, za recimo lifestyle rubriku, koliko je razgovor trajao i koliko je od toga govorio on, a koliko ona. Ako predsjedni­k Vlade ima viška vremena, neka prati NBA play off, jer znam da voli košarku kao i ja, a neka glavnu državnu odvjetnicu poštedi svojih stručnih savjeta.

Ne tako davno, kada je uhićen ministar Horvat, predsjedni­k države govorio je da se ne bi trebalo moći uhititi ministra a da Vlada nije rekla da je to moguće. Je li i to bio pritisak za DORH?

Ne. baš suprotno. To je skidanje pritiska s DORH-a da mora voditi računa o političkoj stabilnost­i Vlade time što bi za nekog člana Vlade predložili određivanj­e pritvora kao što im je tog subotnjeg jutra sugerirao premijer. Nisam primijetio svih ovih godina da je postojanje imuniteta saborskih zastupnika bio neki pritisak na DORH, pa ne bi onda bio ni da se to proširi i na članove Vlade. Imali smo slučaj i da je DORH tražio skidanje imuniteta zastupniku i za pritvor, a da onda uopće to nije podnio sudu. Prema tome, DORH je radio po zakonu koji je na snazi, a ako se on promijeni, radit će po novom zakonu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia