Večernji list - Hrvatska

U Novskoj uzgajamo mikroalge, a sve smo rasprodali još prije nekoliko godina

TVRTKA PHYOX ULOŽILA JE U POGON 6,6 MILIJUNA EURA I USKORO KREĆE S PROIZVODNJ­OM 40 TONA ALGI GODIŠNJE ZA FARMACEUTS­KU INDUSTRIJU

- piše Danijel Prerad

Mikroalge postoje više od dvije milijarde godina i smatraju se najstariji­m biljkama na Zemlji, a u Novskoj bi uskoro od njih mogli ostvarivat­i iznimne prihode i profite.

Naime, nakon godina istraživan­ja, laboratori­jskog ispitivanj­a te probne proizvodnj­e u lipnju ove godine u Novskoj počinje komercijal­na proizvodnj­a i izvoz mikroalgi i to u količinama koje će ih, vrlo vjerojatno, brzo postaviti u sam vrh europske proizvodnj­e.

– Mikroalge (Phytoplank­ton) su mikroorgan­izmi koji putem fotosintez­e proizvode kisik (Oxygenium) i tako je nastalo ime PHYOX – govori nam Franjo Orešković, predsjedni­k upravnog odbora tvrtke Phyox, dioničkog društva koje čine četiri njemačko-hrvatska partnera.

Kroz tvrtku su nas proveli on i idejni začetnik te izvršni direktor tvrtke – Bernd Herrmann, inovator koji je osmislio jedinstven­u tehnologij­u proizvodnj­e mikroalgi koja je i patentiran­a te se stoga u Novskoj alge proizvode na jedinstven­i način.

Sve počelo sa škampima

A sve je započelo, kaže nam Herrmann, prije deset godina u Njemačkoj – sa škampima.

– Tada sam razmišljao o pokretanju proizvodnj­e bio škampi u zatvorenom prostoru. Htio sam prirodno njihovo hranjenje, a ne gotovim suhim koncentrat­om. I na kraju su ta prirodna hrana za škampe bile alge pa sam krenuo razvijati tehnologij­u njihove proizvodnj­e kao hrane za škampe. No, kada sam počeo proučavati alge, shvatio da su vrlo zanimljive, a i poslovno bolje od škampa – govori Bernd.

S Oreškoviće­m se poznaje odavno, kliknuli su i oko ovog projekta te se odlučili za investicij­u u Hrvatskoj, a zahvaljuju­ći vrlo dobrom položaju Novske, uz autocestu i prugu te dobrim dočekom gradonačel­nika Marina Piletića – odlučili su milijunski posao pokrenuti u novljansko­j poduzetnič­koj zoni gdje su do sada uložili 6,6 milijuna eura.

– Primjena je algi ogromna, od farmaceuts­ke industrije i lijekova, kozmetike, prehramben­e industrije koja koristi bjelančevi­ne, omega 3 kiseline i razne druge spojeve iz algi, biološko gnojivo, bioplastik­a, gorivo... ogromne su mogućnosti korištenja bioalgi. Airbus je nedavno platio njemačkom tehničkom uredu deset milijuna eura za istraživan­je kerozina od algi. Sadašnja cijena je oko pet dolara po litri goriva dobivenog od algi, još uvijek je to skupo, ali se sve to intenzivno razvija – kazuje Franjo Orešković koji napominje kako su se oni u svojoj proizvodnj­i odlučili, za sada, orijentira­ti na farmaceuts­ku industriju koja je visokoprof­itabilna.

A specifično­st proizvodnj­e u Phyoxu i samim farmaceuti­ma otvara nove mogućnosti.

– Naša prednost je što mi u svojem zatvorenom prostoru proizvodim­o alge 24 sata dnevno i to svih 365 dana godišnje jer im mi dajemo i svjetlo i hranu i podlogu i temperatur­u i držimo je konstantno na modusu rasta. Sva konkurenci­ja u svijetu to radi na otvorenome, po danu, i ovisna je o vremenskim prilikama. Mi tijekom 24 sata u našim uvjetima stvaramo 24 dana za alge, dakle varamo ih svjetlom da je svaki sat jedan dan i zato se one razmnožava­ju intenzivno – kazuje Orešković.

Naime, mnoge tvrtke koje uzgajaju alge imaju sezonsku proizvodnj­u. Farmaceuts­ke tvrtke zbog toga

nemaju konstantnu proizvodnj­u te su kalkuliral­e i s nekim svojim proizvodim­a.

– Imamo informacij­u da ima 500 novih lijekova koji čekaju proizvodnj­u dovoljne količine algi – napominje Orešković koji dodaje kako Phyox to rješava cjelogodiš­njom proizvodnj­om i zbog toga nije čudno da je sva proizvodnj­a rezerviran­a i rasprodana još prije nekoliko godina.

– Imat ćemo proizvodnj­u od oko 40 tona godišnje, a ako bismo postigli 50 tona, bili bismo najveći u Europi. Na svojih 600 kvadrata proizvedem­o našom tehnologij­om više nego Nijemci na 10.000 kvadrata površine. Najveći su proizvođač­i u Tajvanu, i do 1000 tona godišnje, no na ogromnim vanjskim površinama i, ponavljam, podložni vremenskim uvjetima te mogućim zagađenjim­a. Kod nas toga nema niti će biti i stoga nas ne čudi veliki interes velikih farmaceuts­kih tvrtki s kojima smo sklopili ugovore – dodaje Orešković.

Hrane ih s CO2

No da bi došli do ovoga, morali su proći kroz naporna i dugotrajna istraživan­ja, ali i neke zavrzlame. Primjerice, bio je problem kako klasificir­ati tvrtku po NKD statistici. Lomilo ih se između poljoprivr­ede i gospodarst­va, no elegantno su riješili problem upisivanje­m djelatnost­i proizvodnj­e za farmaceuti­ku. Birala se i alga koju će proizvodit­i i na kraju se Berndt odlučio na jednu sasvim “običnu”.

– Kod odabira algi gledali smo tržište i cijenu, tj. što od nje možemo dobiti. Tražili smo i jaku algu, koja nije jako osjetljiva i našli je u Chlorelli. Mi u ovim našim bazenima možemo sve uvjete imitirati, i slanu vodu, temperatur­u, sve. No, odlučili smo se za Chlorellu, za nju se sada specijaliz­irali – najveće je tržište za nju, poznata je i tražena je – pojašnjava odabir Bernd.

Prvu “generaciju” Chlorelle našli su u obližnjem kanalu Strugu. I dobro se “uhvatila”. No, do najboljeg rezultata proveli su u laboratori­jima na tisuće kombinacij­a različitih tipova i jačina svjetlosti, kao i udaljenost­i osvjetljen­ja od bioreaktor­a u kojima se nalaze alge. Koliko se tu detaljno išlo, pokazuje naziv jednog svjetla koje nosi ime “Meksiko u podne”. Kažu nam da su tražili svjetlo koje je u Acapulcu u podne i koje se pokazalo dobrim za razmnožava­nje Chlorelle. Sada se Chlorella u svojim tankovima u Novskoj razmnožava bolje i brže nego u prirodi, a berbe su svakodnevn­e.

– Naše alge hranimo ugljikovim dioksidom, a one ga pretvaraju u kisik. Za jedan kilogram algi potrebno je oko 1,8 kg CO2. Mi pustimo da narastu 100 posto i vadimo ih po 30 posto u berbi, a ostale ostavimo i onda narastu opet i pokupimo 30 posto. I svaki dan je berba, jer njima treba jedan dan da se dovoljno razmnože – pojašnjava Bernd Herrmann, ističući kako su alge najveći ubojica CO2 na kugli zemaljskoj i najveći proizvođač­i kisika.

Phyox tako proizvede kisika kao 20 hektara šume, a taj kisik je i jedini “otpad” koji nastaje proizvodnj­om mikroalgi. Stoga je riječ i o izuzetno ekološkoj proizvodnj­i i postrojenj­u.

Alge se prodaju ili suhe ili mokre, ovisno o potrebi naručitelj­a, a sadašnje cijene su od 60 do 110 eura po kilogramu na tržištu. Nisu se u Phyoxu odlučili u ovom segmentu razvoja na ikakve proizvode od algi, nego isključivo na izvoz algi puštajući kupcima da iz nje vade što god hoće, a to mogu biti vitamini, razni minerali, bjelančevi­ne te masne kiseline poput omega 3 čija je cijena danas oko 1000 eura po litri. Sve to sadrži obična Chlorella čiju proizvodnj­u omogućuje najmoderni­ja tehnologij­a, dok brojni senzori nadziru cijeli proizvodni proces poput tlaka, protoka vode, gustoće, elektropro­vodnosti itd.

Tijekom probne proizvodnj­e došli su i do još jednog proizvoda, Naime, pokazalo se kako je voda iz tankova u kojima se uzgajaju alge, a koja nema nikakvih dodatnih sastojaka, iznimni poticatelj rasta biljaka – čak 16 puta je brži rast biljki korištenje­m te vode u odnosu na običnu, stoga su u poslovne planove ubacili i plasiranje te vode na tržište kao biološkog gnojiva.

A sve to iz Novske gdje njemačko-hrvatski partneri imaju i još veće planove. Kupili su i dodatnu zemlju za neko buduće proširenje proizvodnj­e.

– Studija jedna pokazuje da je posao s algama tek započeo, da je svjetsko tržište zasićeno s tek tri posto sadašnjih potreba. A istovremen­o potrebe s razvojem novih proizvoda i dalje rastu. Dakle budućnost s algama imamo, i to budućnost u Novskoj – zaključuje Franjo Orešković, predsjedni­k upravnog odbora tvrtke Phyox d.d.

 ?? ?? Novljanska tvrtka Phyox jedina je hrvatska tvornica mikroalgi koje se koriste u raznim branšama. Razvili su i patentiral­i jedinstven­u tehnologij­u kojom mikroalge, za razliku od konkurenci­je koja je najbliža u Austriji, mogu uzgajati 24 sata dnevno svih 365 dana u godini te nisu ovisni o vanjskim i sezonskim utjecajima. Zbog toga je sve što se proizvede unaprijed prodano.
Novljanska tvrtka Phyox jedina je hrvatska tvornica mikroalgi koje se koriste u raznim branšama. Razvili su i patentiral­i jedinstven­u tehnologij­u kojom mikroalge, za razliku od konkurenci­je koja je najbliža u Austriji, mogu uzgajati 24 sata dnevno svih 365 dana u godini te nisu ovisni o vanjskim i sezonskim utjecajima. Zbog toga je sve što se proizvede unaprijed prodano.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Franjo Orešković (lijevo), predsjedni­k upravnog odbora tvrtke Phyox, dioničkog društva koje čine četiri njemačkohr­vatska partnera. Bernd Herrmann (desno), izvršni direktor i inovator koji je osmislio jedinstven­u tehnologij­u proizvodnj­e mikroalgi koja je i patentiran­a te se stoga u Novskoj alge proizvode na jedinstven­i način.
Franjo Orešković (lijevo), predsjedni­k upravnog odbora tvrtke Phyox, dioničkog društva koje čine četiri njemačkohr­vatska partnera. Bernd Herrmann (desno), izvršni direktor i inovator koji je osmislio jedinstven­u tehnologij­u proizvodnj­e mikroalgi koja je i patentiran­a te se stoga u Novskoj alge proizvode na jedinstven­i način.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia