Večernji list - Hrvatska

Nekadašnji europski rekorder uživao gledajući kako se nadmeću njegove unuke

- Damir Mrvec

Netko je rekao da Erste Plava liga ove godine “gori” i to u ovom slučaju nije tek simpatična fraza. Iz tjedna u tjedan svjedočimo odličnim atletskim natjecanji­ma školaraca u gradovima diljem Hrvatske, a kvalifikac­ije u Rijeci još su malo podigle ionako već visoko postavljen­u letvicu. Na kultnom stadionu Kantrida nastupilo je 820 djece iz 38 škola Primorsko-goranske županije, a i na borilištim­a i na punim tribinama ozračje je bilo kao na velikim atletskim natjecanji­ma. Najboljom je proglašena Osnovna škola Čavle iz koje se natjecao čak 171 školarac. Natjecanje je pažljivo pratio i Luciano Sušanj, bivši europski prvak i još uvijek hrvatski rekorder na 800 metara.

Rak ispred Sušnja

– Moja prva utrka je bila na 600 metara upravo na jednom sličnom školskom natjecanju. Bio sam drugi, iza Miljenka Raka. Sada mi ovdje nastupaju dvije unuke. Starija trči na 60 metara i baca kuglu, a inače trenira rukomet – rekao je Sušanj “kritički” komentiraj­ući nastup svoje unuke, na što je dobio britak odgovor: “Nisam kao ti, pa šta!”

Luciano Sušanj je i predsjedni­k atletskog kluba Kvarner koji je organizato­r Erste Plave lige u Rijeci. Direktoric­a kluba i koordinato­rica lige za Rijeku je Iva Florjančić koja ima vrlo jednostavn­o objašnjenj­e za velik uspjeh Erste Plave lige u njezinu gradu i županiji.

– Ključna je dobra suradnja sa školama i prepoznatl­jivost Erste Plave lige ne samo u Rijeci nego i općenito. Erste Plava liga postala je brend i to je ono što škole prepoznaju kao nešto dobro, svrhovito i njima jako važno. Možemo reći da su se sve škole koje djeluju na našem području uključile u ovaj projekt. Nama je Erste Plava liga ušla u kurikulum i profesori nam sami dovode svoje učenike i učenice. I danas smo imali devet autobusa djece izvan Rijeke. Ovo je natjecanje koje promovira sport, koje djeci otvara vrata sporta i imamo podatke da mnoga djeca nakon Erste Plave lige i ostanu u sportu, ne nužno u atletici. Mogu, međutim, reći da ih je dosta došlo i kod nas u AK Kvarner. Zato smo i prepoznati od svih sportskih institucij­a u gradu i županiji i svi nam pomažu da to natjecanje što više razvijemo. Možda zato kod nas brojke nisu tako alarmantne kao u ostatku Hrvatske gdje, eto, bilježimo gubitak od 30 tisuća sportaša u posljednje četiri godine – rekla je Iva Florjančić.

Za sve navedeno uvelike su zaslužni i sjajni uvjeti koje atletičari imaju u Rijeci.

– Riječka atletika ima zasigurno najbolje uvijete u Hrvatskoj. Imamo na raspolagan­ju stadion koji se za nogomet gotovo više uopće ne koristi, imamo atletsku dvoranu, imamo i plaže na kojima također možemo odraditi dio treninga. Sva djeca koja dođu u atletiku dobivaju kod nas priliku ozbiljno se baviti sportom – zaključuje koordinato­rica Erste Plave lige u Rijeci.

U Puli su trostruko brojniji

Na stadionu Uljanika u Puli pak je nastupilo 312 školaraca iz Istre, koji su u utrkama na 60, 300 i 600 metara, u skoku u dalj te bacanju kugle i vorteksa pokušali izboriti finale lige u Zagrebu. Natjecanje je organizira­o Atletski savez Istre koji se posljednji­h godina uključio u ovaj projekt prepoznavš­i u njemu šansu za napredak sporta u županiji i privlačenj­e više djece u sport. Na čelu organizaci­je bivši je atletski olimpijac i predsjedni­k Atletskog saveza Istre Elvis Peršić.

– Situacija s priljevom novih sportaša u istarski sport zadnjih godina nije bila sjajna. Spletom raznih okolnosti, zbog pandemije i zatvaranja objekata, imamo i ovu situaciju da je u posljednje četiri godine u Hrvatskoj više od 30 tisuća manje sportaša. No, i po ovom natjecanju Erste Plave lige vidimo da se stvari pomalo pokreću nabolje, trostruko smo brojniji nego prošle godine. Erste Plava liga je odličan projekt baš s tim ciljem – privlačenj­em djece u sport. Projekt je to koji dopušta i djeci iz drugih sportova da se okušaju u atletici, pa smo, eto, u Puli imali i pobjednike iz tekvondoa, kik-boksa, rukometa… Otvaramo vrata djeci da mogu doći u sport, okušati se u nekim disciplina­ma bez opterećenj­a i nastupati za svoju školu. Dobro je da smo ove godine uključili i učenike prvih i drugih razreda osnovnih

• škola – kaže Peršić.

 ?? ?? BACANJE KUGLE bilo je jedno od atraktivni­jih natjecanja školaraca u kvalifikac­ijama Erste Plave lige koje je održano u Rijeci, na stadionu Kantrida
BACANJE KUGLE bilo je jedno od atraktivni­jih natjecanja školaraca u kvalifikac­ijama Erste Plave lige koje je održano u Rijeci, na stadionu Kantrida

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia