Večernji list - Hrvatska

Stefan Ruzowitzky

Pula predstavlj­a sjajnu mješavinu dobrih filmova i dobrog života

- Zoran Vitas

Predsjedni­k ocjenjivač­ke komisije hrvatskog programa 69. Pulskog filmskog festivala bit će austrijski oskarovac Stefan Ruzowitzky. Nakon Pawela Pawlikowsk­og lani, ovo je druga godina zaredom da žirijem festivala predsjeda jedan europski oskarovac. Ruzowitzky je Oscar za film na stranom jeziku dobio za “Krivotvori­telje”, upečatljiv film o nacističko­j Operaciji Bernhard, kojoj je cilj bio uvjerljivo krivotvori­ti zapadne valute kako bi se destabiliz­irale savezničke ekonomije. A taj je posao u koncentrac­ijskim logorima obavljala skupina vještih zanatlija odabranih iz redova zatočenika. U bogatoj karijeri austrijsko­g filmaša još je niz filmova i serija, ali i glazbeni spotovi, primjerice, grupe ‘N Sync, u kojoj je počeo Justin Timberlake. S poznatim filmašem lako je pronaći niz tema za intervju.

I preklani ste bili dijelom jednog festivala koji se održavao u Puli, bio je to Međunarodn­i festival filmske glazbe i zvuka. A sada je na redu naš najveći festival, kako je došlo do tih suradnji? Dolazite li u Hrvatsku i inače?

Bio sam već u Puli prošle godine jer sam prijatelj s Ozrenom Glaserom, hrvatskim skladatelj­em. Pozvao me, a i on je bio naš gost u Beču pa se razvilo prijateljs­tvo. Ne dolazim toliko često, bio sam nekoliko puta i tijekom odrastanja, pa u Rovinju kao turist, a snimao sam i reklame u vašoj zemlji. Tehnički niste zemlja u neposredno­m susjedstvu, ali mentalno jeste. Da, svako toliko dođem, ali nisam stalni gost. Opatija se, primjerice, čini vrlo austrijsko­m, nešto poput austrijske verzije Sredozemlj­a. Planirao sam premijeru svojeg novog filma za ovu jesen, no odgođen je zbog pandemije za početak sljedeće godine pa je imalo smisla da se odazovem pozivu na Filmski festival u Puli. Inače kao aktivan filmaš nemate uopće vremena za takve stvari, odnosno ili je superstres­no ili imate sve vrijeme ovoga svijeta. A kad imate vremena, onda za vas Pula predstavlj­a sjajnu mješavinu dobrih filmova i dobrog života, rekao bih da me upravo to čeka tamo. Kada sam ondje bio zadnji put, sjećam se da je hrana doista bila odlična. Mislim da će tamo biti jako zabavno. Lani su za naš festival kino i amfiteatar bili zatvoreni, a Arena je nevjerojat­an prizor i bez nje je to tek polovica doživljaja. Kao što je bio i život, zbog pandemije. Uživajmo ponovno, gledajmo ponovno filmove na velikom ekranu, tome se doista veselim.

Živimo u vremenu koje kao da odbija prestati biti “interesant­no”. Što to mijenja u filmskoj umjetnosti?

Stvari se mijenjaju iz temelja. Kada se o filmu radi, postoji velika glad za

 ?? ?? Ruzowitzky je Oscar za film na stranom jeziku dobio za “Krivotvori­telje”, upečatljiv film o nacističko­j Operaciji Bernhard, kojoj je cilj bio uvjerljivo krivotvori­ti zapadne valute kako bi se destabiliz­irale savezničke ekonomije
Ruzowitzky je Oscar za film na stranom jeziku dobio za “Krivotvori­telje”, upečatljiv film o nacističko­j Operaciji Bernhard, kojoj je cilj bio uvjerljivo krivotvori­ti zapadne valute kako bi se destabiliz­irale savezničke ekonomije
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia