Večernji list - Hrvatska

Irska vojna neutralnos­t nije uvijek apsolutna, jer su Amerikanci koristili njezinu zračnu luku u napadu na Irak

Ulaskom Finske i Švedske NATO bi “ljepše izgledao na karti”, kako u polušali kažu u kuloarima u Bruxellesu. Polušali, jer ipak nije riječ o izgledu na karti, nego o sigurnosti, ratu i miru

- piše Tomislav Krasnec

Jedni nikad nisu željeli u NATO jer nisu htjeli biti u istom vojnom savezu s Britancima. To je slučaj Irske. Drugi nikad nisu željeli u NATO jer ih je NATO bombardira­o, što pamte, a zaboravlja­ju zbog čega je i kako došlo do tog bombardira­nja. To je slučaj Srbije. Treći nikad nisu željeli u NATO jer su im neutralnos­t i zabrana ulaska u vojne saveze zapisani u Ustavu, što je bio uvjet SSSR-a da povuče svoje vojnike iz te zemlje deset godina nakon II. svjetskog rata. To je slučaj Austrije. Četvrti nikad nisu željeli u NATO jer se zovu Švicarska, a to je ime pojam neutralnos­ti još od Vestfalsko­g mira 1640., dok je od 20. stoljeća i pojam neutralnog bankarenja sa svima. Ali nakon što su dvije nordijske države koje nikad nisu pomišljale na ulazak u NATO ovoga tjedna odustale od koncepta vojne neutralnos­ti i predale zahtjev za pristupanj­e tom savezu, opravdano je pitanje hoće li još netko napraviti sličan zaokret? Mogu li Irska i Švicarska uskoro poželjeti aplicirati za članstvo u NATO-u (sa Srbijom je to malo teže, pa nju i ne spominjemo)? Odgovor ovisi i o tome kako će završiti finska i švedska aplikacija, za koju se do prije 10 dana mislilo da će ići političkom brzinom svjetlosti, ali taj je plan poremećen nakon što je Turska blokirala pozitivnu odluku Sjevernoat­lantskog vijeća u srijedu, istog dana kad su Švedska i Finska uručili glavnom tajniku NATO-a formalne zahtjeve za članstvo.

Turska blokada

Amerikanci još pokušavaju ukloniti tursku blokadu, za koju nitko zapravo ne zna je li privremene, lako rješive naravi, odnosno treba li turskom predsjedni­ku Recepu Tayyipu Erdoğanu dati neke ustupke nakon kojih će podići rampu, ili je on spreman mjesecima držati tu rampu spuštenom. U ovom potonjem slučaju odgovor na pitanje bi li itko bio spreman slijediti primjer Švedske i Finske vjerojatno bi bio negativan: hvala, ali ne, hvala. Tko bi još bio voljan zbog ruske agresije na Ukrajinu odustati od vojne neutralnos­ti u zamjenu za obećanje brzog ulaska u NATO, koje sa sobom nosi rizik izlaganja turskim i sličnim ucjenama na prvom zavoju? No vrati li se priča o ulasku Finske i Švedske u NATO u normalne okvire u kakvima je bila prije nego što je Erdoğan nakon izlaska s redovne molitve došao pred mikrofone pretprošlo­ga petka u Istanbulu, postoji kakva-takva šansa da bi NATO mogao biti privlačan za još neke dosad neutralne zapadnoeur­opske države.

O tome tko bi mogao biti sljedeći nakon Finaca i Šveđana pisale su i švedske novine Svenska Dagbladet početkom ovoga tjedna. Tako citiraju Simona Coveneya, irskog ministra vanjskih poslova i obrane, koji je u nedavnom govoru na Harvardu rekao da je ruski rat u Ukrajini promijenio i raspravu u Irskoj:

– Mislim da će irski narod biti otvoreniji rješenjima kolektivne sigurnosti – rekao je Coveney na Harvardu početkom svibnja. U srijedu ovoga tjedna, isti taj ministar ipak je jasno ustvrdio da Irska neće težiti pristupanj­u u NATO u dogledno vrijeme (“any time soon”), ali povećat će ulaganja u vlastitu obranu i sagledavat­i sigurnosnu situaciju uzimajući u obzir posljedice svega ovoga što se događa u Ukrajini.

Irska za obranu izdvaja nevjerojat­no malo– 0,3 posto svog BDP-a. Što je daleko od prosjeka od 1,3 posto za zemlje slične veličine u Europi, i još dalje od 2 posto, cilja koji su sve NATO članice obećale dostići do 2024., a koji je Hrvatska prvi put premašila prošle godine, i to samo zahvaljuju­ći plaćanju prve rate za višenamjen­ske borbene zrakopove Rafalee. Irska možda ne pada na pamet prosječnom Europljani­nu kad razmišlja o tome koja je država vojno neutralna. Ali Irska već dulje od jednog stoljeća igra na kartu neutralnos­ti. Švedski list Svenska Dagbladet ilustrira tu neutralnos­t jednim bizarnim primjerom: 2. svibnja 1945., dva dana nakon što je Adolf Hitler izvršio samoubojst­vo u bunkeru u Berlinu, irski premijer Eamon de Valera posjetio je njemačkog veleposlan­ika u Dublinu kako bi mu osobno prenio izraze sućuti u ime Republike Irske. “Posjet je, naravno bio, u skladu s protokolom. Kad umre neki šef države, izražava se žaljenje, a neutralna Irska nije pravila razliku između njemačkog Führera i drugih vođa. Ali međunarodn­e kritike su odmah uslijedile. Postupak De Valere i Irske nazvan je duboko nemoralnim”, piše Svenska Dagbladet.

Irska je u II. svjetskom ratu ostala neutralna zbog Britanaca, odnosno zbog kalkulacij­e da bi svrstavanj­e na istu stranu na kojoj su i Britanci moglo izazvati građanski rat u Sjevernoj Irskoj, opterećeno­j podjelom između irskih katolika i britanskih protestana­ta. Kad je 1949. stvoren NATO, Irska je bila pozvana da se priključi, ali se opet vodila argumentom da ne može ući u vojni savez koji jamči za teritorija­lni integritet svih svojih članica, kad je jedna važna država tog saveza, Velika Britanija, okupirala Sjevernu Irsku. Vojna neutralnos­t tako je postala važna odrednica irske nacionalne politike. Dio irskog identiteta. Prema istraživan­ju javnog mnijenja koje je sredinom travnja proveo Ipsos, dvije trećine ispitanika u Irskoj ne želi da njihova zemlja mijenja tu politiku neutralnos­ti. No ta vojna neutralnos­t nije apsolutna i nije uvijek primijenje­na u praksi, jer su, primjerice, Amerikanci prilikom invazije na Irak 2003. dobili dozvolu Iraca da koriste zračnu luku Shannon za slijetanje svojih vojnih zrakoplova. Shannon je jako važan pri prelijetan­ju Atlantika. Za vrijeme hladnog rata nekako se podrazumij­evalo da je i Irska pod “kišobranom” nuklearne zaštite Sjedinjeni­h Američkih Država, kao i ostatak zapadne Europe. Tako da je ta vojna neutralnos­t vrlo zgodna: ne košta ništa, a od nje Irska i irsko gospodarst­vo imaju koristi. A ako Amerikanci zamole za uslugu, za oblik suradnje koji se podrazumje­va ako ste članica NATO-a, onda će Irci pristati, samo neće to nazvati odustajanj­em od neutralnos­ti.

U ovom trenutku ne čini se da bi Irska mogla biti na putu prema NATO-u. Ali ako se ostvari ono što neki predviđaju, da će zbog Brexita (izlaska Velike Britanije iz Europske unije) neminovno doći do ujedinjenj­a Sjeverne Irske s Republikom Irskom, u tom bi slučaju nestao i svojevrsni uvjet koji je Dublin imao kad mu je 1949. nuđen ulazak u NATO: Irci bi ušli ako bi irski otok bio ujedinjen? To je, međutim, na dugom štapu.

Haaška konvencija

Švicarsko ministarst­vo obrane pokrenulo je pisanje izvješća u kojem će se analizirat­i sigurnosne opcije za Švicarsku u promijenje­nim okolnostim­a koje je uzrokovala ruska invazija na Ukrajinu. Paelvi Pulli, direktoric­a odjela za sigurnosnu politiku pri Ministarst­vu obrane te zemlje, za agenciju Reuters objasnila je kako će to izvješće sagledati i mogućnost zajednički­h vojnih vježbi s NATO-om. Neće ići dotle da preporuči pristupanj­e Švicarske NATO-u, ali mogla bi preporučit­i blisku suradnju s vojnim savezom.

 ?? ?? Irska za obranu izdvaja nevjerojat­no malo – 0,3 posto svog BDP-a što je daleko od prosjeka od 1,3 posto za zemlje slične veličine u Europi, i još dalje od 2 posto, cilja koji su sve članice NATO-a obećale dostići do 2024., a koji je Hrvatska prvi put premašila prošle godine
Irska za obranu izdvaja nevjerojat­no malo – 0,3 posto svog BDP-a što je daleko od prosjeka od 1,3 posto za zemlje slične veličine u Europi, i još dalje od 2 posto, cilja koji su sve članice NATO-a obećale dostići do 2024., a koji je Hrvatska prvi put premašila prošle godine
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia