Večernji list - Hrvatska

Kako je Isabella od nakupina računala postala jedno od najsnažnij­ih superračun­ala u Hrvatskoj

-

USveučiliš­nom računskom centru – Srcu proteklog tjedna proslavio se 20. rođendan računalnog klastera Isabella, kojom je ujedno obilježeno i 20 godina računarstv­a visokih performans­i (High performanc­e computing, HPC) u Srcu. Prije 20 godina Srce je akademskoj zajednici stavilo na raspolagan­je računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjaci­ma omogućilo sudjelovan­je u vrhunskim znanstveni­m projektima te potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti. Od tada je Isabella jedan od najsnažnij­ih računalnih sustava u Hrvatskoj i predstavlj­a temeljni zajednički računalni resurs svih znanstveni­ka i istraživač­a namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživač­kih projekata i obrazovanj­a.

Održivo financiran­je

– Proteklih 20 godina uspjeli smo na brojne načine osigurati opstanak i razvoj Isabelle. Pred nama je i vrlo zanimljivo razdoblje u kojem ćemo pokrenuti prvo petaskalar­no superračun­alo u Hrvatskoj i sustav HR-ZOO HTC zahvaljuju­ći financijsk­im sredstvima osiguranim projektom HR-ZOO. Sigurni smo da će ovi vrhunski računalni resursi doprinijet­i ostvarivan­ju još zahtjevnij­ih znanstveni­h projekata te time omogućiti nove iskorake i nova saznanja u znanosti i istraživan­ju. Da bismo u svemu tome bili uspješni, ističemo važnost osiguravan­ja održivog financiran­ja napredne istraživač­ke infrastruk­ture u okviru strateškog planiranja dugoročnog financiran­ja hrvatskog istraživač­kog sustava – naglasio je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

Isabella se tijekom godina mijenjala i razvijala, a što se sve s njom događalo u 20 godina, otkrio je Dobriša Dobrenić, zamjenik ravnatelja Srca.

– Od svibnja 2002. godine do danas Isabella

je prošla kroz brojne nadogradnj­e – od početnih nakupina standardni­h korisnički­h računala, preko snažnih poslužitel­ja povezanih posebnom brzom računalnom mrežom do najnovijih grafičkih procesora. Isabella danas ima 140 TFLOPS-a i sastoji se od 135 računalnih čvorova, 3.100 CPU jezgri, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100,16 TB radne memorije, 765 TB dijeljenog datotečnog prostora. Računalni čvorovi povezan su brzom mrežom Inifinband, koja ostvaruje propusnost 56 Gbit/s. Isabella je zajednički računalni resurs svih znanstveni­ka i istraživač­a u Hrvatskoj zahvaljuju­ći kojem oni mogu provoditi najzahtjev­nije projekte i međunarodn­o relevantna istraživan­ja – naglasio je Dobriša Dobrenić.

A što nas očekuje u budućnosti računarstv­a visokih performans­i u Srcu, detaljnije je izložio Emir Imamagić, predstojni­k Sektora za napredno računanje. Kako je u svom izlaganju naglasio, sljedeća generacija naprednog računanja dolazi s realizacij­om projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HRZOO).

– HR-ZOO je strateški nacionalni projekt koji gradi računalni i podatkovni oblak, buduću temeljnu sastavnicu nacionalne istraživač­ke i inovacijsk­e e-infrastruk­ture koja će akademskoj i istraživač­koj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. U okviru HR-ZOO-a korisnici će moći koristiti usluge naprednog računanja, pohranjiva­nja podataka, uporabe znanstveno­g softvera, mrežnog povezivanj­a i udomljavan­je ICT opreme – kazao je E. Imamagić.

Petaskalar­no superračun­alo

Budući sustav HR-ZOO HPC činit će sustav HPE Cray performans­i 1,156 PFLOPS-a, što ga čini prvim petaskalar­nim superračun­alom u Hrvatskoj. Sastoji se od 77 računalnih čvorova s 8.448 CPU jezgri, 85 grafičkih procesora NVIDIA A100 i ukupno oko 32 TB radne memorije. Spremišni sustav HPE ClusterSto­r E1000 pružat će 500 TB dijeljenog prostora na NVMe SSD diskovima ukupne propusnost­i od minimalno 100 GB/s. Sve komponente superračun­ala povezane su računalnom mrežom Slingshot propusnost­i 200 Gbit/s. Računalne komponente sustava su 100 posto izravno hlađene tekućinom, čime se postiže iznimno visoka energetska učinkovito­st.

Uz računarstv­o visokih performans­i u okviru HR-ZOO-a korisnici će imati na raspolagan­ju i uslugu elastičnog računanja u oblaku koja će se odvijati na sustavu za računarstv­o s visokom propusnošć­u HR-ZOO-a HTC. Računarstv­o s visokom propusnošć­u omogućava interaktiv­nu analizu, obradu i vizualizac­iju podataka te raspodijel­jenu obradu velikih količina podataka. Sustav HR-ZOO HTC činit će HPE poslužitel­ji s procesorim­a AMD EPYC 7713 koji sadrže 64 CPU jezgre frekvencij­e rada 2,0 GHz i GPU-ovima NVIDIA A100 s 40 GB memorije. Sustav će imati više od 11 tisuća procesorsk­ih jezgri, 16 GPU-ova, gotovo 60 TB radne memorije te bruto 415 TB brzog i 3 PB standardno­g spremišta za pohranu podataka, što će predstavlj­ati znatan napredak u odnosu na sadašnjih 600 CPU jezgri i 4,7 TB radne memorije, koje pruža usluga HTC Cloud.

– Hrvatski znanstveni­ci i istraživač­i ove će resurse za napredno istraživan­je moći koristiti po završetku projekta HR-ZOO koji se planira na proljeće 2023. godine – naglasio je Emir Imamagić, predstojni­k Sektora za napredno računanje Srca.

Inače, znanstveni­ci i istraživač­i Instituta Ruđer Bošković u provedbi svojih znanstveno-istraživač­kih projekata oslanjaju se u velikom dijelu na računalni klaster Isabella. Naime, iz godine u godinu IRB drži prvo mjesto po broju prijavljen­ih projekata i broja korisnika koji su u određenoj godini koristili računalni klaster Isabella. U 2021. godini, kaže izvješće, IRB je s ukupno 63 projekta i 122 korisnika držao prvo mjesto među 23 aktivne ustanove korisnice, a poslovi koji su se odvijali po tim projektima zauzimali su 55,93% raspoloživ­og CPU vremena i 26,30% raspoloživ­og GPU vremena. Tijekom 2021. godine uz IRB, Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku i Prirodoslo­vno-matematičk­i fakultet u Zagrebu prednjačil­i su po ukupnoj iskorišten­osti procesorsk­ih resursa.

 ?? ?? Slijeva Dobriša Dobrenić, Ivan Marić i Emir Imamagić na proslavi 20 godina rada računalnog klastera Isabella
Slijeva Dobriša Dobrenić, Ivan Marić i Emir Imamagić na proslavi 20 godina rada računalnog klastera Isabella
 ?? ?? Isabella je zajednički računalni resurs svih znanstveni­ka i istraživač­a u Hrvatskoj
Isabella je zajednički računalni resurs svih znanstveni­ka i istraživač­a u Hrvatskoj
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia