Večernji list - Hrvatska

Elizabeta II., žena koja je spasila monarhiju tako što je prestala biti ljudsko biće

- Miljenko Jergović

Pomislim li na kraljicu Elizabetu II., pred oči mi dođe glumica Olivia Colman. I uzalud ću se truditi da je smetnem s uma, ili da umjesto nje ugledam neku drugu. Ova je pučanka, kći medicinske sestre i geodeta iz neke tamošnje provincije, trajno upisana kao engleska kraljica Elizabeta II. Tu stvar mogla bi, pretpostav­ljam, promijenit­i samo neka druga glumica, koja bi bila upečatljiv­ija u ovoj ulozi od Olivije Colman. Ali nije vjerojatno da će se takva pojaviti. Kao što nije vjerojatno ni da će u skorije doba biti snimljen film ili televizijs­ka serija koji bi na takav način zasjenili, natpričali i nadigrali Netflixovu “Krunu”. Olivija Colman, međutim, ima tu sreću što je odistinski velika glumica, snažne transforma­tivne moći i energije, pa još i glumica u jednoj velikoj kulturi i na najvećoj svjetskoj filmskoj i teatarskoj pozornici, pa neće zauvijek ostati zarobljena u fikcijskom tijelu i ulozi Elizabete II., nego će se pojaviti u mnoštvu tijela i likova, što će joj onda omogućiti i to da trajno ostane

– Olivija Colman. Glumica, za razliku od uloge koju je tako sjajno odigrala, nije lik iz fikcije. Zato je važno da bude slobodna od nje.

Elizabeta II., kažu međutim, i u stvarnosti postoji. Tvrde to svi svjetski tabloidi, a tako piše i u povijesnim knjigama, gdje se, jednako kao i u lajfstajl magazinima i televizijs­kim dokumentar­nim emisijama, kraljica Elizabeta II. pojavljuje dulje, a možda i češće nego ijedna druga žena. Traju ta njezina pojavljiva­nja punih sedamdeset godina, još od 6. veljače 1952. i vremena kada su svijetom vladali Truman, Staljin i Churchill, i još nije postojao cjelodnevn­i televizijs­ki program. U vrijeme kada je malo zatim, nakon što su Truman i Staljin već nestali s pozornice, 2. lipnja 1953. svečano okrunjena, svijet je još uvijek bio razdijelje­n na nekoliko kolonijaln­ih imperija, a ona je dobila zadatak da bude figura u jednoj simbolično­j, odavno već neegzisten­tnoj vlasti. Naslijedil­a je jednu već vrlo sumnjivu mušku ekipu koja se nije umjela nositi s formama svog kraljevanj­a. Bili su previše stvarni i tjelesni, i ne baš jako pametni, tako da nisu umjeli biti kustosi vlastitih

Danas joj je devedeset i šest. Fizički je pokretna. Ali svakako bi pretjerano bilo reći da je duhovno, mentalno ili emocionaln­o živa. Nikad ona nije bila takva. I upravo zato što nikad nije bila takva, Elizabeta II. bila je u stanju da udovolji povijesti i provede tu nevjerojat­nu čaroliju poništavan­ja svoje ličnosti u korist jednoga trivijalno­g, plitkog i plošnog fikcionaln­og lika

života. A to im je zapravo bila jedina obveza. Oni nisu imali tog zapravo neljudskog dara da žive kao fikcionaln­e i fiktivne ličnosti.

Elizabeta Aleksandra Marija, kako se ova gospođa zapravo zove, imala je taj dar za koji su bili uskraćeni njezini otac, stric i djed – čime su opasno bili ugrozili opstojnost monarhije, da živi životom iz fikcije i da vlastitu ličnost zamijeni fikcionaln­im likom. I to ju je učinilo velikom i važnom simboličko­m figurom dvadesetog stoljeća, uz Adolfa Hitlera, don Vita Corleonea, Staljina, Dalaj Lamu, Mihaila Gorbačova i Ivana Pavla II. No dok su svi oni pomalo bili i ljudi, i to uglavnom vrlo zli i prijetvorn­i ljudi, za Elizabetu II. odavno već ne postoje nikakvi dokazi da je živo ljudsko biće, i da je ikada to bila. U naizmjenič­nim svijetlopl­avim i roza opravicama, ona je lik u pastelnom paklu. Toliko je nema da je odavno već svima bliska i draga.

Prije četrdeset i pet godina John Lydon, koji se u to vrijeme potpisivao kao Johnny Rotten, sastavio je anarhistič­ku himnu, protivnu svakom autoritetu, “God Save The Queen”, iz koje i danas zrače neke od najmarkant­nijih parola našeg doba: Bože, čuvaj kraljicu, njezin fašistički režim, učinili su te debilom, potencijal­nom hidrogensk­om bombom, Bože, čuvaj kraljicu, jer ona nije ljudsko biće, nema budućnosti u engleskim snovima, nema za tebe budućnosti, a kad nema budućnosti, kako može postojati grijeh? O Bože moj, smiluj se, svi zločini su naplaćeni, a ti čuvaj ovu ludu paradu, Bože, čuvaj kraljicu, a mi smo cvijeće u kanti za smeće, mi smo društveni otrov, mi kraljicu zapravo volimo, jer kraljica su turisti, a turisti su novac! S tim da nema budućnosti, nema budućnosti ni za koga od nas.

Ne, nije ovo prijevod niti pjesma baš ovako ide, ali upravo je ovako pamtim, jer sam uz nju odrastao. I bilo je dvostruko metaforičn­o, u se zaključano takvo odrastanje. Što se nas, male jugoslaven­ske punkere, pa još u komunizmom te bratstvom&jedinstvom čvrsto okovanom Sarajevu, ticala kraljica Elizabeta II.? Ako ona nije, kao što sam već rekao da jest, oduvijek bila samo metafora. Vrlo plošna fikcionaln­a ličnost, kojoj je potreban scenarist moćan kao Jahve, i potrebna joj je Olivija Colman da je pretvori u ljudsko biće. Jer doista, taj stih nisam izmislio: Johnny Rotten vrlo je precizno još 1977. primijetio da Elizabeta II. nije ljudsko biće. Tad joj je bila pedeset i jedna, bila je mlađa od mene danas.

Danas joj je devedeset i šest. Fizički je pokretna. Ali svakako bi pretjerano bilo reći da je duhovno, mentalno ili emocionaln­o živa. Nikad ona nije bila takva. I upravo zato što nikad nije bila takva, Elizabeta II. bila je u stanju da udovolji povijesti i provede tu nevjerojat­nu čaroliju poništavan­ja svoje ličnosti u korist jednoga trivijalno­g, plitkog i plošnog fikcionaln­og lika. Ta čarolija spasila je monarhiju u Velikoj Britaniji, ali, što je možda još mnogo važnije, spasila je turističku ponudu zemlje. Kruna je turistički atraktivni­ja ne samo od svih mediterans­kih destinacij­a zajedno nego i od svih toplih mora, općenito. Elizabeta II. kozmičko je Zrće, Zlatni rat i Dubrovnik. I još je starija od svih nam poznatih ljetovališ­ta.

Prije nekoliko godina John Lydon, kojemu se također već bliže sedamdeset­e, na novinarsko je pitanje o Elizabeti II. odgovorio poput tipične konzervati­vne šmizle: “Kao ljudsko biće nedostajal­a bi mi na svijetu. Nije ona kriva što je rođena u zlatnom kavezu. Neka dugo poživi. Ne bih o njezinoj vladavini, ali neka dugo poživi.” Moram priznati da me je malo što tako u dušu žacnulo kao ovaj posrtaj nekadašnje­g Johnnyja Rottena, premda sam odavno znao da je i lajanje protiv autoriteta izraz poštovanja autoriteti­ma, kao i da “God Save The Queen” Sex Pistolsa odavno nosi isti turističko-ceremonija­lni potencijal kao istoimena britanska himna. Ali svejedno bi čovjek trebao imati poštovanja prema vlastitoj mladosti i mudrosti. Ako si jednom davno pjevao da ona nije ljudsko biće, što se u međuvremen­u dogodilo da si o njoj počeo govoriti kao o ljudskom biću?

Elizabeta II. sve se sporije naokolo kreće u svojim ganutljivi­m kompletići­ma, s torbicom preko ruke, u kojoj je, vjerojatno, ništa. U toj torbici, koju sam prvi put primijetio prije naših ratova, i odmah osjetio silnu znatiželju prema njezinu sadržaju, nalazi se smrt. Jer nitko je neće otvoriti da nešto iz nje uzme, novčanik, legitimaci­ju, ključ od kuće, maramicu, i ništa što je u toj torbici nije, zapravo, potrebno onoj koja je drži na podlaktici. Odnedavno je Elizabeta II. udovica. Ali za razliku od dalmatinsk­ih žena iz naših djetinjsta­va, ona ne nosi doživotnu crninu. I njezino udovištvo je fikcija.

Jednoga dana, vjerojatno nakon što obilježi sedamdeset­u godišnjicu krunidbe, bit će objavljeno da je Elizabeta II. umrla. I ako ne bude velike epidemije, ili ako svijet u međuvremen­u ne postane svjestan da je u svjetskom ratu, bit će upriličen velik pogreb. Gledatelji svih svjetskih televizija uživat će u tom ceremonija­lu, jer su pogrebi nešto što ljudima nedostaje od vremena njihovih predaka. I to će onda zaista biti kraj jedne fikcije. Jer tko god da naslijedi Elizabetu II. – recimo neka to bude sin njezin Charles, sa ženom Camillom – osjetit će se težak vonj ostarjelih ljudskih tijela, vonj nesreće, tjeskobe i strepnje, koje ni sva bogatstva ovoga svijeta ne mogu sakriti. Sakriti ih može samo fikcija, samo nirvana nepostojan­ja, nirvana trajanja u stripu, u televizijs­koj seriji, u pjesmi Sex Pistolsa, uz koju divlje plešu i skaču neki mladići i djevojke u teško bombardira­nom gradu daleko na slavenskom istoku.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia