Večernji list - Hrvatska

Marakuja mi je određena slabost, upotreblja­vam je kako bih dobio posebnu svježinu i eleganciju

-

Po mom mišljenju marakuja je jedna od boljih i finijih voćki. Da, ona ne raste kod nas, ali joj se uvijek jako radujem i vodim računa o tome da je imam na jelovniku, pogotovo kad dođu vrući dani, dakle u kasno proljeće ili ljeto. Marakuja je iznimno bogata okusom, istodobno je i slatkasta i kiselkasta. Znate da pazim na to da u prvom redu koristim hrvatsko voće, posebno starije sorte jabuka i krušaka, ali marakuja mi je određena slabost i često je upotreblja­vam kako bih dobio posebnu vibrantnos­t, svježinu i eleganciju, bilo da je koristim u predjelu ili u desertu.

Ako se nikada niste susreli s cijelom voćkom, jednostavn­o ju je opisati; okrugla je, a njezino središte sadrži pulpu. Da biste je očistili, prvo je morate raspolovit­i, a onda izvaditi sredinu. Može se koristiti s košticama ili se može protisnuti kroz fino sito da izađe sav sok. Kora nije jestiva.

Kad se malo vratim u prošlost, sjetim se da sam se s marakujom prvi put susreo za vrijeme prakse u hotelu Esplanade, a od toga je prošlo deset godina. Marakuju smo razrezival­i napola, vadili pulpu i onda je koristili za deserte. U tom slučaju bili su to makroni punjeni kremom od marakuje. Jako dugo se zapravo nije mogla nigdje ni nabaviti, a danas se često može naći cijela marakuja ili ona u obliku pirea. Treba pripaziti da ne stoji jako dugo jer što dulje stoji, ima sve manje tekućine, pa se može dogoditi da je prerežemo, a u pulpi nema soka. Kad sam nekoliko godina nakon Esplanade počeo raditi s marakujom u svojoj kuhinji, prvo sam je iskoristio u predjelu. Bio je to carpaccio od zubaca s umakom od marakuje i krastavca. Netko bi mogao pomisliti da će marakuja zbog svoje jako izražene kiseline uništiti nježno meso zubaca, no nije bilo tako. Kada god poslužujem­o marakuju uz morske plodove, ona nam zapravo pomaže da naglasimo njihovu mineralnos­t te osjetimo more i svježinu. To je jelo bilo puno elektricit­eta, svježine, jako morsko, kiselkasto, ali i slatkasto. Da bismo balansiral­i tu svježinu koja nas zapravo hladi u razdoblju velikih vrućina, dodali smo svježi krastavac i malo ljute papričice.

Sljedeće jelo koje sam pripremio u Theatriumu također je bilo morsko; umijesio sam meso morskog ježinca, žumanjak i marakuju. Od marakuje sam napravio kremu. Meso ježinca servirao sam uz pohani žumanjak koji je bio kremast. Poslije sam pripremio i umak od ježinca i marakuje, koji je dosta teško napraviti jer ne smije se miješati priborom od nehrđajuće­g čelika, naime u tom slučaju vrlo je moguće da će se okus promijenit­i. Na kraju bih sve posuo žumanjkom dehidriran­im u šećeru. Tako je nastalo jelo koje pršti nijansama narančaste boje s intenzivni­m jodastim okusom ježinca te slatkastom notom marakuje.

Ovo delikatno tropsko voće zapravo je idealno i u prilikama kad se servira kao šećer na kraju, naime zahvaljuju­ći marakuji možemo postići da desert bude lagan te nam neće teško pasti na želudac nakon obilnog ručka ili večere. Razmišljaj­ući u tom pravcu, u restoranu Theatrium napravio sam mille feuille od marakuje. Zatim smo nastavili s cialdom, odnosno hrskavcem od soka marakuje i smeđeg šećera te curdom, točnije kremom od marakuje i maslaca te sladoledom od marakuje koji smo stavili na pečene lješnjake. Kakav desert! Istodobno lagan, prozračan, kiselkast i slatkast, meni jedan od najdražih koje sam pripremio, a vidi se da su i gosti više nego zadovoljni nakon što ga slasno pojedu do kraja. Kao što znate, uvijek mi je najvažnije da na kraju ručka ili večeri vidim iskreni osmijeh zadovoljst­va na licu gosta, od toga nema većeg priznanja.

 ?? ?? Mille feuille od marakuje
Mille feuille od marakuje
 ?? ?? Žumanjak s morskim ježincem i marakujom
Žumanjak s morskim ježincem i marakujom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia