Večernji list - Hrvatska

Pripremamo jela s okusima i aromama Sredozemlj­a, dodajući im neke naše note

BISTRO & BAR FLORES NOVO JE MJESTO NA GASTRONOMS­KOJ KARTI ISTOČNOG DIJELA ZAGREBA

- piše Zoran Vitas

Istočni dio Zagreba dobio je zanimljivu gastronoms­ku lokaciju. Na kraju Branimirov­e, u poslovnoj zoni gdje se susreću Dubrava i Sesvete, otvoren je Bistro & bar Flores. Prostor u dvije etaže namješten je i uređen bez agresivnih i upadljivih detalja, oblikovan tako da može doista služiti kao otmjeni bar, restoran ili bistro više klase, na što Flores i pretendira. Po svemu onome što smo probali na 15. izdanju Vina uz žlicu, čini se prilično opravdano. Chef Nino Đurina ondje dobro radi svoj posao. Gastronoms­ki nomadi sjetit će se Đurine iz Lažnog svjedoka, Kalelarge ili Lobbyja, diplomati pak iz švedskog veleposlan­stva gdje je također radio.

- Pripremat ćemo ovdje jela mediterans­kog štiha, mješavinu francuske, talijanske kuhinje, svega pomalo od onoga što inače prepoznaje­mo kao okuse i arome Sredozemlj­a, dodajući im neke naše note. Koliko god možemo sastojaka dobivamo iz OPG-ova, a surađujemo i s malim brojem mesnica, poput Medveda ili Baštijana od kojih uzimamo burgere i bifteke - opisao je Đurina ukratko temelje svoje kuhinje.

Što vole Zagrepčani širok je pojam.

- Nažalost, puno je fast fooda, pizza, tjestenine, pa i mi držimo burgere, koji su se jako raširili i ušli u naš gastronoms­ki mainstream. Ipak, počelo se nešto mijenjati prema finije postavljen­om stolu s biftecima ili steakovima koji su se počeli probijati u posljednje dvije-tri godine, treba reći nažalost jer takva mesna jela imaju težak zadatak svladavanj­a navike roštilja koji je za mesnu kuhinju ovdje, dakle, uobičajen. Trebat će još vremena da ljude uvjerimo u kvalitete tih jela, ali trudimo se i nećemo odustati ukazivati ljudima da ima i drugoga osim roštilja - kaže Đurina.

Svima prihvatlji­vo

U Floresu, opet, neće nuditi “fine dining”, već želi kuhati u bistrou koji će cjenovno i okusima jela biti prihvatlji­v svima.

- Želimo biti finijim bistroom, tako bih nekako opisao to što želimo. Cijene su od 60 kuna pa do najskuplje­g bifteka od 150 kuna, mislim da u tom rasponu ima za svakoga ponešto. Da mogu jesti fino, ali ne za prevelik novac - govori Floresov chef, koji smatra da je po tome u istočnom dijelu metropole originalan te se nada da će gosti to i dugoročno prepoznati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia