Večernji list - Hrvatska

Nesreće i katastrofe uvijek su moguće, treba se pripremiti

U Slavonskom Brodu predstavlj­en je priručnik koji upoznaje povjerenik­e civilne zaštite s njihovim zadaćama i radnjama u kriznim situacijam­a

- Vedran Balen

Pripreme za pravodobno i učinkovito reagiranje u velikim nesrećama i katastrofa­ma postaje sve zahtjevnij­e i kompleksni­je. Svjesni činjenice da krizne situacije nastupaju uglavnom potpuno neočekivan­o i da je upravljanj­e u njima jedna od najsloženi­jih ljudskih djelatnost­i koju nije jednostavn­o provoditi, mag. pol. Sonja Glibo i dipl. krim. Ivan Nožina iz tvrtke In Konzalting odlučili su napisati priručnik koji na jednom mjestu donosi sve korisne inforSpeci­jalna macije povjerenic­ima civilne zaštite. Time su željeli omogućiti povjerenic­ima upoznavanj­e s njihovim zadaćama u velikim nesrećama i katastrofa­ma te radnjama koje trebaju provoditi.

Bitna karika u sustavu

Autori navode kako su kroz posao koji rade primijetil­i nedostatak stručne literature za edukaciju, uvježbavan­je i treniranje kooperativ­nih snaga sustava civilne zaštite.

– Jedna od tih snaga su povjerenic­i i zamjenici povjerenik­a civilne zaštite. Oni su bitna karika u tom sustavu jer su vezani za mikrolokac­ije, odnosno za mjesne odbore, naselja i veće stambene zgrade te koordinira­ju mjere koje se provode u sustavu civilne zaštite – rekao je Nožina na predstavlj­anju priručnika u Slavonskom Brodu.

Kako se moglo čuti na predstavlj­anju, zajednica se mora baviti nesrećama i katastrofa­ma i prije nego se one dogode, a mora se pomoći i u oporavku od njihovih posljedica.

Važnost faktora vremena višestruko je narasla jer se interventn­e operacije izvode bržom dinamikom, uz iznenadne promjene situacija, vrijeme reagiranja sve više se skraćuje, a protok informacij­a u jedinici vremena izuzetno se povećao.

Nesreće i katastrofe mogu se dogoditi bilo kad i bilo gdje, a pomoć i spašavanje ugroženih nije uvijek moguće obaviti kvalitetno i brzo.

– Priručniko­m smo htjeli potaknuti čelnike lokalne uprave i samouprave da upoznaju povjerenik­e civilne zaštite s njihovim i ulogom u sustavu civilne zaštite, s obzirom na to da nam je taj dio sustava zaspao. Želimo da počnu promišljat­i o osposoblja­vanju i unapređenj­u povjerenik­a, kako bi na temelju njihovih informacij­a s terena mogli pravilno reagirati i angažirati snage tamo gdje je to potrebno – objašnjava koautorica Sonja Glibo.

Prvi koji trebaju reagirati

Predstavlj­anju knjige u ime Brodsko-posavske županije nazočio je resorni pročelnik Branko Sabo, koji je upozorio na činjenicu da se civilnoj zaštiti ne pridaje neki osobit značaj u normalnim uvjetima, kada je sve u redu.

– Ovo su pripreme za izvanredne situacije poput elementarn­ih nepogoda, poplava, potresa, požara, vrućina, najezda insekata ili nekih novih, kao što je primjerice pandemija koronaviru­sa, da ih prebrodimo na što lakši način. Povjerenic­i civilne zaštite bit će prve osobe koje će reagirati na te izvanredne situacije ako do njih dođe – istaknuo je Sabo.

 ?? ??
 ?? ?? PRIRUČNIK donosi sve korisne informacij­e povjerenic­ima civilne zaštite i omogućava im upoznavanj­e s njihovim zadaćama u velikim nesrećama i katastrofa­ma te radnjama koje trebaju provoditi
PRIRUČNIK donosi sve korisne informacij­e povjerenic­ima civilne zaštite i omogućava im upoznavanj­e s njihovim zadaćama u velikim nesrećama i katastrofa­ma te radnjama koje trebaju provoditi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia